Foarte pe scurt despre relatia “controversata” accize-inflatie

Ministrul delegat pentru Buget a facut urmatorea declaratie intrebat despre efectul accizei la carburanti in 2014 : “‘Această măsură are rolul de a evita deflaţia, care este mult mai periculoasă decât inflaţia. Toată Europa are problema asta, până şi Germania se confruntă cu deflaţia. Japoniei i-au luat 20 de ani să iasă din deflaţie. Inflaţia duce la creştere economică, deflaţia la şomaj şi recesiune, nu am auzit de deflaţie care să fi dus la creştere economică. Luptăm şi pe frontul celălalt – reducerea CAS’, a adăugat Voinea. ” economica.net

Am avut deja cateva reactii pe Facebook asa ca le copiez mai jos. Totusi mi se pare hilar, ca sa fac haz de necaz, cum dupa ce a incercat sa explice de ce accizele nu se vor vedea in preturi mai mari acum LV vine si incearca sa ne convinga exact contrariul.

Preluat de pe pagina personala de Facebook:
1) “Cand incurci politica monetara cu politica fiscala sau cand nu intelegi bine cum functioneaza o economie apari cu acest tip de declaratii LV (despre cresterea accizelor in 2014): “Este o măsură pentru a evita deflaţia, care ar fi dus la recesiune”. (Deflatia nu duce la recesiune, deflatia este un efect al recesiunii, dar pe cine mai intereseaza?)
Este interesant ca pana la declaratia lui LV guvernul (chiar si BNR) sustinea ca aceasta acciza NU duce la o crestere a preturilor in economie.
Cred ca NUMAI specialistii acestui guvern pot sa justifice o decizie proasta (cu efecte negative clare pt economie) cu doua argumente care se contrazic.

P.S. estimarile BNR pentru 2014 arata o inflatie in crestere, chiar si fara acciza. Nu este nevoie domnul LV, se rezolva, avem o economie prea ineficienta ca sa avem deflatie.”

2) “Intrebare pt echipa de comunicare a guvernului; Cum poate o economie sa fie in acelasi timp “tigrul Europei de Est” dar sa si riste deflatia si recesiunea?”

3) “Lucrurile sunt mai grave decat par. Din declaratia lui LV : “‘ Inflaţia duce la creştere economică, deflaţia la şomaj şi recesiune, nu am auzit de deflaţie care să fi dus la creştere economică.’, a adăugat Voinea. (economica.net)
Ca sa intelegem foarte clar ce sustine LV:Guvernul creste taxele pentru a elimina riscul de recesiune datorat deflatiei si pentru a produce inflatie pt ca INFLATIA DUCE LA CRESTERE ECONOMICA. QED. In realitate totul este exact pe dos.

P.S. LV nu a auzit de deflatie care sa duca la crestere economica. Nu este singurul pt ca asa ceva nu exista (recesiunea duce la deflatie). DAR LV cred ca este singurul care a auzit de inflatie care duce la crestere economica.”

Advertisements

4 thoughts on “Foarte pe scurt despre relatia “controversata” accize-inflatie

 1. Declaratiile domnului Liviu Voinea ne dau incredere ca in urmatorii 10-20 de ani Romania nu are nicio sansa sa-si micsoreze decalajul economic fata de o tara dezvoltata cum e Germania de exemplu.

 2. Si daca deflatia e de fapt efectul secundar al asa zisei cresteri economice din ultimul deceniu? 😀 Si daca, de fapt, Voinea a sesizat corect pericolul real din perspectiva PIB-ului din pix?
  Dupa 2008 s-a pus problema evaluarii cresterii economice pe baza altor indicatori decat cel al plimbarii banilor care nu mai are de foarte mult timp sensul de produs intern brut, ci de 😀 “valuoare” interna bruta.
  Nuanta lui voinea, exprimata grosolan pentru mase, “deflatie”, face referire la… paradox of thrift, care e reversul medaliei pentru politicile prostesti bazate pe asa-zise dereglementari, in fapt, scaparea de sub controlul statelor a unui sistem financiar parazit care a sufocat economia reala.

  1. LV a fost foarte clar : crestem taxele pentru a a produce inflatie ca sa elminam riscul deflatiei. Prespunand ca incerca sa promoveze idea pe care o enunti tu atunci solutia lui este total gresita. Eu incerc pe cat se poate sa ma uit la efectele politicilor implementate si pe urma sa-mi dau seama ce au vrut sa spuna. 🙂

   1. eh 😀 da, m-am uitat putin in tavan cand am citit afirmatiile categorice cauza-efect din articol.
    Obiectivul lor e sa controleze psihologia maselor. Nu au nevoie de inflatie pentru a-i ruina pe sarantoci din ianuarie 2014, ci doar sa le raporteze ca “preturile au crescut” cu ț la sută.
    Be’zina e în coșul de consum așa că ‘ete inflația.
    Ah, și se colectează rapid și veniturile la buget. 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s