Reglementatorul autohton a picat testul (deocamdata al) pietei de capital

Ziarul Bursa a relatat in ultimele doua zile despre o noua frauda pe piata de capital in care este implicat un SSIF. Detalii in “Păgubiţii de la Harinvest: “BVB – piaţă de hoţi”. Importanta pentru a intelege ce s-a intamplat este si pozitia “Harinvest S.A.”.

Nu sunt surprins de aceasta frauda. Este efectul natural care apare atunci cand ai reglementatori fara experienta in economia reala pe care o reglementeaza, fara capacitatea de a intelege instrumentele de pe piata de capital (in acest caz) si cum functioneaza piata de capital dar mai ales atunci cand reglementatorii sunt NUMITI politic.

Am scris despre acestea in Tipul reglementatorului conteaza si in De ce nu sunt justificate salarii mari la reglementatorii autohtoni.

Dar mai este un aspect care trebuie inteles. Cum se finanteaza ASF, reglementatorul pietei de capital?
Uite ce spuneam pe contul meu de FB in preajma infiintarii ASF:”ASF este institutie care a fost infiintata prin lege 113/2013. Este o institutie autonoma care se autofinanteaza. De unde se autofinanteaza? Din comisioane de la cei pe care ii reglementeaza.

Eu vad aici un conflict de interese. O reglementare serioasa, transparenta si impartiala duce prin competitie la reducerea marjelor de profit si poate chiar la falimenttul unor firme. Dar asta inseamna comisioane mai putine si implicit salarii mai mici pentru ASF.

Atunci nu este mai usor sa nu “reglementezi” si sa inchizi ochii cand costul acestor comisioane si al reglementarii este transferat catre consumator? Cine ne asigura ca acest lucru nu se va intampla? Cine il controleaza pe reglementator?”

Stiu ca este un sistem “agreat ” in lume dar tot asa este si cel al ratingurilor si am vazut cu totii ce probleme a creat.

Recapituland, eu vad urmatoarele probleme la ASF:
1) Sursa de finantare
2) Lipsa experientei practice in piata de capital (si nu numai)
3) Numirile pe criterii politice.

Cred ca ar fi fost mai simplu pentru toata lumea daca in loc sa cream aceasta institutie le strigam pe toate canalele media oamenilor in fiecare zi ca investitiile de orice fel implica riscuri, chiar si faliment (Singura reglementare care functioneaza: frica de faliment).

P.S. Din pacate acest sistem al numirilor in pozitii executive (a unor persoane fara experienta) cu riscuri pentru sistemul financiar dar si pt cel bancar este foarte raspandit. Astfel, sunt sigur ca o sa mai am date/exemple din economia reala (ce se mai intampla la FRC si FRCG?) care sa-mi sustina cele trei ipoteze exprimate mai sus.

Advertisements

3 thoughts on “Reglementatorul autohton a picat testul (deocamdata al) pietei de capital

  1. Nu cumva un reglementator, dl.Daianu, a dat banii personali pe mana unui Sima? “Prof.” Daianu a crezut in povestile de castig spuse de Sima!
    Mi se pare inutil sa ne mai gandim la restul de investitori pe piata de capital…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s