BNR si bunastrea clientilor bancari

In 2008 BNR a sacrificat economia aruncand-o intr-o recesiune mai adanca decat daca nu intervenea pt a salva pe cei cu credite in euro. Interventia BNR a fost formata din interventie directa in piata valutara si controlul capitalului prin intermediul catorva banci locale. Oficial BNR spune cam acelasi lucru mai putin partea cu recesiunea.

Retorica BNR este sustinuta de un studiu publicat recent de Lucian Croitoru care spune : “Pe de altă parte, rata dobânzii relativ înaltă a contribuit la minimizarea efectelor contracționiste. Rata relativ înaltă a dobânzii și vânzările de valută ale băncii centrale au împiedicat o depreciere relativ mare a leului, care ar fi tensionat bilanțurile firmelor și gospodăriilor puternic îndatorate în valută. Astfel, politica monetară a evitat adâncirea recesiunii. Efectele expansioniste ale unei rate a dobânzii mai mici ar fi fost întrecute de efectele contracționiste ale unei deprecieri mai mari a leului.

Totusi, in Noiembrie 2013 stocul creditelor in euro era mai mare atat pentru persoane fizice cat si pentru corporatii fata de Decembrie 2008. Dar in 2013 Guvernatorul BNR sustine o depreciere a RON fata de EUR si se teme de apreciere. Este clar din punctul meu de vedere ca pt BNR nu a contat nicioadata riscul valutar pentru clientii bancilor. Motivele pentru interventia in piata valutara au fost de natura politica (Walter 2006) sau chiar efectul unei panici la varful BNR (Bracha, Weber 2012).

Advertisements

10 thoughts on “BNR si bunastrea clientilor bancari

 1. In afara topicului, va rog, daca se poate o explicatie la ce inseamna ROBOR SI EURIBOR, ce coatie au fata de piata interbancara? si ce ce rol au bancile private de a dispune la randul lor de aceasta cotatie, mai mult as dori daca se poate o referinta la legsilatia in rigoare.
  multumesc!

 2. Discursul lui Isarescu a fost interpretat in 2 feluri : unii au inteles ca BNR doreste un curs mai depreciat in marja de 5% , iar altii (printre care ma numar si eu ) au inteles ca BNR e ingrijorata de presiuni de apreciere a leului (pe care a si contracarat-o prin cumparari de valuta in 2013 altfel am fi avut un curs mai apreciat) si atunci contracareaza aprecierea prin scaderea dobanzii si alte masuri pentru a mentine un curs relativ stabil si usor depreciat .Dumneavoastra ce parere aveti ?

  1. eu inteleg ca o depreciere mai mare de 5% il deranjeaza (asa a intervenit si in 2008 si in 2013). Nu are probleme cu un curs mai mare dar in aceste conditii. Teama de apreciere nu stiu cat de reala este in conditiile in care dobanzile sunt sub 1% pe piata interbancara la scadente faorte mici. Se pare ca acum in 2013 crede ca o un leu mai slab ar ajuta economia.

   1. Florin parerea mea este ca BNR a vb cu Guvernul si au zis sa porneasca economia si pot sa faca ceva daca cresc competivitatea, cum pot sa o creasca? doar depreciind leul, pretul produselor noastre pe alte piete scade, adica vindem mai mult = incepe productia = economia porneste . Acum rezolva si balanta de plati, salariul real fiind mic romanii vor cumpara si mai putin din import, adica cei care vor sa deschida firme de produtie vor fi avantajati ca nu vor avea concurenza din exterior ca preturile sunt prea mari pentru salariul dela noi. Ar mai fi o solutie, daca am vorbi de eficienta, eficacitate, inovatie; adica limbi straine …. Dar si BNR stie ca ar fi doar discutii cu putine sanse sa se vada in fapte [ fiind de peste 20 de ani in functia de Guvernator cunosti toti politicienii, daca era mai tanar dl Isarescu nu cred ca putea sa fie schimbat ]. Daca am gresit undeva rationamentul pot sa fiu corectat …

   2. Eu cred ca BNR a fost fortata de sistemul european sa mai dea drumul la bani catre bancile mama. din cate inteleg din stirile zilei se pare ca zona euro se teme de deflatie si ca dl.draghi este dispus sa scada dobanda de referinta chiar la valori negative.
    Partea cu competitivitatea, bazata exclusiv pe scaderea preturilor ca efect al cursul de schimb si nu pe retehnologizare parerea mea ca nu ajuta prea mult si oricum nu ajuta prea mult consumul intern daca tot surplusul de competitivitate prin pret se duce la extern si poate avea un impact negativ pentru politica bugetara

 3. 5% plus minus asta e clar ca accepta.Intrebarea e daca va lasa cursul mediu sa urce in conditiile in care totusi restantele la credite tot cresc iar inflatia se poate reaprinde prin toamna.Cred ca are inca o dilema 🙂 ca de obicei 🙂

  1. Inflatia are sanse minime sa se aprinda, au scumpit benzina, au pus taxa pe stalp, salariile reale in privat “cred” ca au crestere negativa, salariile reale la stat nici o sansa sa creasca, inflatie chiar nu vad de unde sa apara. Din gura pot sa apara si OZN -uri pe cer … Prima lor problema cred ca este sa porneasca economia, a vazut dl Voinea ca orice taxa inventeaza la romanii nu le mai vin banii in buget, asa ca au marit clasica acciza la combustibil [ nu o sa care nimeni marfa in spate ] si cine mai poate sa aiba banii acum monopolistul [ transportul energiei electrice ] iar cei din telecomunicatii sunt intr-o concurenta perfecta [ adica ori maresc toti preturile, ori daca mareste doar unu risca sa iasa de pe piata ], aici ma refer la taxa pe stalp. Dl Voinea se vede ca este profesor ca pune in practica teoria pe care o stie, vom vede ce o sa fie …

 4. Dobanzile pe piata interbancara pot fi si 0 cat timp e neincredere in viitorul economiei bancile vor tot repatria valuta cumparata cu leii ieftini.Inca un an pierdut din pacate …

  1. Eu nu cred ca la banci le convine acum sa repatrieze euro, cand leu se depreciaza ca au pierderi pe curs, esti mult mai avantajat sa repatriezi banii cand moneda locala se apreciaza ….

 5. Nu stiu de ce ati dat exemplul cu 2008.Atunci a tras de curs ca erau alegeri dupa care s-a dus in balarii la 20% depreciere.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s