BNR confirma preferinta pentru politica monetara discretionara

Banca centrala a redus rata dobanzii de politica monetara de la 3.75% la 3.5%. Dar nu aici este stirea. Conferinta de presa si comunicatul oficial ofera informatii care sustin modul arbitrar in care banca centrala implementeaza politica monetara dar si confirmarea ca banca centrala intervine in piata valutara tot arbitrar fara sa considere efectele colaterale pentru economie.

Comunicat

Sa incepem cu comunicatul BNR. Exista cateva diferente importante fata de comunicatul dat cu o luna mai devreme.

In primul rand a fost scoasa referinta legata de conditiile de lichiditate de care BNR era foarte mandra acum o luna si care ar fi trebuit sa contribuie la stimularea creditarii. In Ianuarie 2014 BNR spunea “îmbunătăţirea condiţiilor lichidităţii pe piaţa monetară contribuie la o dinamică pozitivă a creditării în monedă naţională.”. In februarie 2014 nu mai spune nimic despre lichiditatea din piata. De ce ? pentru ca interventiile valuatare au elminat acest “avantaj” pentru economie.

Al doilea lucru important din comunicat este scchimbarea limbajului folosit de BNR cand vorbeste de dinamica creditului in lei. In cateva saptamani BNR a devenit mai pesimista si a trecut de la “relativa imbuntatire” la “tendinta usoara de amelioarare. Este clar ca desi incearca sa para in control, banca centrala a inteles ca revenirea creditarii in lei o sa dureze si depinde foarte mult de sanatatea sistemului bancar.

In 8.01.2014 ” în pofida unei relative îmbunătăţiri a evoluţiei împrumuturilor în monedă naţională”
In 04.02.2014 “în pofida unei tendinţe uşoare de ameliorare a evoluţiei împrumuturilor în monedă naţională.”

Al treilea lucru important este prezentat in paragraful urmator si seamana foarte mult cu o politica monetara care sustine obiective ale guvernului. Altfel spus seaman foarte mult cu o confirmare ca BNR nu este o banca centrala independent decat de jure nu si de facto.

“Totodată, implementarea consecventă a unui mix adecvat al politicilor macroeconomice, în linie cu prevederile acordului preventiv de finanţare externă încheiat cu instituţiile internaţionale, alături de o situaţie socială şi politică echilibrată în anul electoral 2014, este esenţială pentru consolidarea stabilităţii şi a perspectivelor creşterii economiei româneşti, întărind astfel rezistenţa acesteia faţă de şocuri externe.”

Interventii in piata valuara

In conferinta de presa guvernatorul BNR a explicat cum intevine banca centrala in piata valutara (min-17 din conferinta). Pe scurt BNR spune: ministerul de finante a vandut euro din imprumtururile/fonduri UE. Pentru ca BNR ofera RON la schimb efectul este cresterea masei monetare. BNR ar trebui sa sterilizeze aceasta interventie pentru a nu influenta masa monetara. O banca centrala repsonsabila si profesionista sterilizeaza imediata acest tip de tranzactii. De ce? Foarte simplu. Se presupune ca fara aceste tranzactii banca centrala deja adminsitreaza corect lichidtatile din economie pentru a-si atinge obiectivul de stabilizare a preturilor. O tranzactie neprevazuta care duce la cresterea masei monetare neanticipata de piata monetara schimba comportamentul agentilor din economie. Mai ales atunci cand acestia nu stiu daca masa moentara a crescut pentru ca BNR relaxeaza politica monetara sau a crescut doar temporar. Guvernatorul a confirmat ca nu a sterilizat imediat aceasta interventie si a lasat lichiditatea in piata ducand la ceea ce BNR numeste oarecum gresit „exces de lichiditate” (ceea ce inseamna ca in 2008 a dus la deficit de lichiditate, o sa revin). A urmat o perioada de asteptare din partea BNR si cand a observat ca exista un pericol ca rata de schimb sa devieze de la o rata de echilbru doar de BNR stiuta atunci a intervenit pentru a corecta aceasta „anomalie” a pietei. Astfel, in ultimele zile BNR a intervenit in piata valutara pentru a readuce rata de schimb catre nivelul de echilibru si a retras lichiditatea din piata, operatiune care a dus acum la un deficit de lichiditate.

In aceste cateva minute guvernatorul a explicat foarte clar si coerent ca banca centrala tinteste un curs de echilibru si implementeaza politica monetara intr-un mod arbitrar. Ce nu intelege BNR este ca economia reala are nevoie de predictibilitate si de informatie corecta din partea preturilor. Interventiile in piata valutara si implicit monetara intr-un mod arbitrar au efecte in economia reala. Efectul important pentru BNR este ca bancile si restul economiei nu mai cred semanalele trimise de piata interbancara si de cea valutara. Astfel, atunci cand se mira ca nu se vede scaderea dobanzilor de politica moentara in creditare BNR nu trebuie decat sa se uite la modul arbitrara in care isi face treaba.

Piata interbancara

Dupa ce in comunicatul oficial din 8.01.2014 banca centrala se folosea de „excesul de lichiditate” pentru a arata ca „sustine” creditarea in lei in conferinta de presa guvernotorul explica ca dublarea dobanzilor din piata interbancara este normala pentru ca acestea ar trebui sa fie cat mai aproape de dobanda de politica monetara. Da, o banca centrala profesionista si transparenta ar adminsitra lichiditatea din piata interbancara TOT TIMPUL in asa fel incat dobanzile din piata interbancara sa fie cat mai aproape de dobanda de politica monetara. Dar nu este cazul BNR unde dobanzile din piata interbanca sunt folosite pentru controlarea cursului de schimb iar orice apropiere de dobanda de politica monetara este arbitrara. In graficul urmator este prezentata diferenta dintre dobanda de politica monetara si o medie a dobanzilor din piata intrebancara. Intr-o banca centrala care administreaza adecvat, corect, transaparent lichiditatea din piata diferenta ar fi fost cat mai aproape de zero. Realitatea il contrazice din nou pe domnul guvernator.

BNRvspiata

Surse: BNR, calcule FCA, nu citati fara aprobarea autorului

Advertisements

7 thoughts on “BNR confirma preferinta pentru politica monetara discretionara

  1. Bune exemple si comentarii despre cum cei mai mari manipulatori resposabili cu preturi-semnal esentiale si, nu intamplator, cei mai “respectati/respectabili” profesionisti folosesc cel mai eficient instrument de manipulare – limbajul.

  2. Acum cativa ani eram frustrat ca cetatean roman ca perechea EURRON nu era de interes pe fluxul de stiri al platformelor de tranzactionare. Se comenta EURPLN, EURHUF, EURCZK. Erau si valute “managed float” ca WON sau INR ce prezentau si ele interes pe fluxuri.
    Mi-a trebuit ani sa inteleg de ce leul nu intra aici. Pentru ca este manipulat, nu administrat.

  3. Am putea foarte bine sa trecem la leva 🙂 De la Marasesti incoace deviza e pe aici nu se trece 🙂 deci dincolo de 4,5 e naspa pt speculatorii pe curs.Cat priveste ROBOR e clar ca doar media va fi pe la 3 in rest o sa fie o nebunie intre 1 si 5 in functie de cum are sau nu nevoie sa schimbe valuta MF si cum se departeaza cursul de echilibru.Simplu si clar pt speculatorii nelacomi care se multumesc cu un 3-4% eventual de 2 ori pe an 🙂 cand da cate o criza turceasca 🙂 Aferim.

  4. Daca nici BNR nu ofera predictibilitate nu stiu cine ar putea oferi. Asa ca pieton, nu ma deranjeaza ca BNR actioneaza haotic, “arbitrar” sau ca “nu intelege nimic din ce se-ntampla” cata vreme avem curs relativ stabil de ani de zile, bancile stau bine (desi s-au inmultit comisioanele), avem o rezerva confortabila si avem inflatie in scadere. Cand firmele vor factura in lei si nu in euro si cand creditele existente ar fi majoritare in lei poate ca lumea nu ar mai fi atat de sensibila la curs. Dar oricum, probabil era mai bine daca intram si noi in vertijul emergentelor sa fim si noi in rand cu lumea buna, cu lira turceasca, cu peso-ul, cu forintul…Sa scrie si despre noi Bloomberg. Lipsa de predictibilitate nu vine de la BNR ci de la MF si guvern unde se iau tot felul de masuri de pe o zi pe alta, contradictorii sau electorale sau impuse de afara. Mai ingrijorat as fi de dobanzile la depozite care sunt “nula na nula” deja, si cred ca impozitul de 16% la dobanzi a devenit o problema. Pe langa pericolul deflatiei in Europa care iar imparte finantele mondiale in 2: unii care o vad deja (Lagarde) altii care o neaga (Draghi).

    1. pentru o anumita parte a societatii asa este: BNR ofera transparenta si liniste. Dar politica monetara lucreaza direct si indirect pentru toata economia. am explicat mai multe in “politica monetara si victime colaterale”.De la banca centrala si expertii de acolo eu unul vreau mai mult interes pentru termen lung si mai putin “trading”.

  5. Asa este :transparenta si liniste ,chiar si stabilitate :).Sa nu uitam totusi ca cea mai stabila stare si fara de griji este cea de dupa ultima suflare 🙂 Sper sa nu ne indreptam linistiti in acea directie 🙂 Amin!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s