Consumul trebuia sustinut din 2008

Guvernatorul BNR a folosit ultimele aparitii publice pentru a spune ca in 2014 sustine stimularea consumului prin interventii ale politicilor economice. In acelasi timp a incercat sa explice de ce NU a sustinut stimularea consumului in 2011.

Mesajul in sine este tulburator pentru ca este o recunoastere publica a modului in care un planificator central decide cum sa foloseasca DISCRETIONAR politica monetara si fiscala. (O alta discutie.).

Revenind la consum eu am tot sustinut, chiar si la BNR in 2011, ca politicile economice (fiscala si monetara) au influentat NEGATIV consumul si cererea interna dupa Octombrie 2008. Am prezentat cateva sugestii pentru politica fiscala si monetara (ignorate din 2008 si pana acum). Ideea nu este de a stimula consumul ci de a opri politicile economice care il sufoca. (pe blog sunt foarte multe analize care analizeaza acest punct de vedere). In plus, datele BNR arata ca daca era un moment bun pentru “stimularea” consumului atunci 2011 era mult mai potrivit decat 2014.

Ma refer aici la deficitul de cerere. BNR estimeaza o anumita traiectorie pentru dinamica preturilor (inflatie). Cea mai importanta variabila din modelele BNR care influenteaza inflatia pe termen mediu este DEFICITUL DE CERERE. Un deficit de cerere mare, estimat sa ramana semnificativ, nu creste asteptarile inflationiste.

In graficul de mai jos sunt prezentate estimarile BNR pentru deficitul de cerere din economie asa cum le vedea BNR in Februarie 2011, 2012, 2013 si 2014 pentru urmatoarele 8 trimestre.

Deficitul de cerere in 2011 era estimat sa ramana DUBLU fata de cel din 2014. Altfel spus in 2011 BNR putea sa stimuleze consumul cu toate resursele din dotare pentru ca pe termen mediu presiunile inflationiste ar fi fost aproape de zero. In 2014 avem o alta poveste iar deficitul de cerere (nu neaparata mai mic pt ca a crescut economia dar poate pt ca a scazut PIB potential) este mai mic si asta inseaman ca ca o stimulare a consumului s-ar putea sa impinga economia intr-o nou perioada de avant-prabusire (boom -bust).

Din nou realitatea nu este de acord cu domnul guvernator: daca statul voia sa stimuleze consumul, 2011 era un moment mai bun din punct de vedere al presiunilor inflationiste decat 2014.

deviatiePIB2014

Sursa : BNR and FCA

Advertisements

30 thoughts on “Consumul trebuia sustinut din 2008

 1. Tovarasul Isarescu este format la scoala economiei socialiste. Nu aveti ce sa ii cereti. Gandire comunista, rezultat comunist. BNR si el personal s-au constituit intr-o piedica majora in drumul Romaniei catre capitalism. Nu intelege principii de baza ale capitalizmului si ale libertatii pietelor. Valabil si pentru toti tov care se perinda prin spatiul public in rol de economisti: Daianu, Stolojan, Popa, Cojocaru, etc.

 2. ..i tu cum m-ai susinut-m susii s consum?

  MA in Business Communications and Diplomacy miss Amy Neagoe

  Independent technical diplomat/ private professional, multiple post-graduated

  Date: Wed, 12 Feb 2014 07:38:39 +0000 To: technical.diplomat@outlook.com

 3. BNR a trecut rapid de la modelul Trichet/Weidmann “hawkish” cu cresteri ale dobanzii cheie in toamna lui 2008, la modelul Fed “dovish”
  Cu mentiunea ca nu a imitat corect pe niciunii.
  Mult mai la indemana ar fi fost sa copieze modelul NBP (Banca Poloniei).

  1. Ai dreptate cand te raportezi la toneta, dar din punct de vedere… corporatist, ai emis o gogomanie.
   Broblema plutocratismului e tocmai concentrarea averilor in cateva buzunare si scurgerea “lichiditatii” in ziua de “salar'”.
   Principalul rol al taxarii adecvate este tocmai cel al redistribuirii.
   Bineinteles, vorbesc de societati umane.
   In vestul salbatic se poate si fara taxe.

   1. Da, visul tuturor cersetorilor si al hotilor e redistribuirea.
    Sa inteleg ca te-ai raportat la punctul de vedere marxist – leninist – sarlatan? asta e broblema?

   2. Te complici cu marxism leninismul giurgist.
    Nu, e vorba doar de faptul ca sunt perspective diferita taxarea unui tonetar, respectiv, taxarea unei companii monopoliste care obisnuieste sa extraga buna parte din veniturile unei comunitati in baza prostelilor pentru tonetari de tip laissez-faire.

 4. Vorba e ce “consum” trebuia sustinut in 2008? Consumul pe datorie care a inceput in 2002-2003 cand s-au instalat bancile straine in RO si au inceput sa dea in prostie la romani “bani cu buletinul”?
  Romania nu produce nici macar piuneze si de ani traieste numai pe banii FMI.

  1. Lucius, consumatorii consuma ce vor in functie de venituri proprii si oferta de produse. Bancile care au dat credite fara o analiza a debitorului trebuie (ar trebui ) sa plateasca (vorbim aici de actioanri care nu -si mai iau dividende). De ce nu produce Romania ce vor romanii este o alta intrebare. :).

 5. In rezumat BNR zice cam asa : nu puteam sa dam drumul la consum pana nu se corectau dezechilibrele.Deci nu numai cursul floteaza controlat de BNR ci si consumul 🙂 hopa sus hopa jos ca la pacanele 🙂 vorba mierosului intr-un articol sapte ani grasi,sapte ani slabi 🙂 Mai e putin si ne ingrasam iar 🙂

 6. De investitii in sanatate ,educatie,productie, de facilitati fiscale pe liniile astea o fi auzit cineva ?Dar de strategii pe termen mediu macar de care sa se tina indiferent ce guvern vine ?Nici pomeneala de asta doar consumul e cheia rezolvarii tuturor problemelor si asa mai departe hopa sus hopa jos din 7 in 7 ani

 7. Consumul e ca si cititul daca individul citeste Playboy sau un manual de fizica de aceeasi valoare cica ambii au consumat la fel si e mare bucurie 🙂 La fel daca unul da 30 lei pe zi pe tigari si alcool iar altul cumpara de banii aia mancare .Consumul e o mare fantoma daca e tratat la global dupa cum arata bucuria celor care au luat plasme,masini si aiureli fara discernamant transformata acum in disperare si somaj.

 8. Consumul este dictat de indicele de incredere a consumatorului, consumer confidence. Daca el vede in jur, de exemplu, ca in 2012 s-au furat 3 MLD.euro prin achizitii publice umflate, increderea este ZERO.
  Bursele mondiale reactioneaza cu vigoare cand se publica cifrele increderii, in ambele sensuri.
  Revin, poate sa dea BNR orice decret, INCREDEREA conteaza!

 9. Cum putea fi sustinut consumul inca din 2008 cand toti au fost prinsi cu ele pe maxim? Vorba lui Buffett: cand se retrag valurile vezi cine inota fara slip. Putea sa faca dobanzile la credite 0, sa-ti dea 2 la pret de 1, sa faca orice nu mai dadea nimeni nici un ban din mana. Taxele si impozitele nu puteau fi reduse la ce dezechilibre aveam si dezmat de dinainte. Apoi in 2011 iar o perioada aiurea, dupa ce in 2010 s-a marit TVA cu reducere de salarii, cine sa consume? Abia isi platea lumea creditele sau intretinerea, iar firmele se inchideau una cate una. Apoi 2011 primavara scandal Grecia, iar tipete urlete…Nu mai spun cate previziuni si prognoze dadeau toti cat de repede or sa-si revina economiile, cu litere V U L W VW (adica Volkswagen) etc. Nu e asa usor, pe hartie sau in carti e simplu if…then…In lumea reala degeaba if ca nu e then ce se asteapta lumea. Consumul vine din incredere + venituri. Astea merg impreuna mereu. Iar increderea se reface in timp. Numai statul poate sa consume fortat ca sa miste economia. Nu cred ca putea cineva opri caderea consumului sau sa stimuleze cine stie ce, mai ales ca veneam de anormal de sus.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s