Politica monetara este decuplata de economie

Am tot spus ca in conditiile actuale relaxarea politicii monetare nu functioneaza. Motivul este simplu: mecanismul de transmisie (legatura intre politica monetara si economie) este distrus.

Sunt doua motive pentru care acest mecanism nu mai funtioneaza: politica monetara care are mai multe obiective (curs, stabilitate financiara si inflatia) si cresterea ratei creditelor neperformante ( Creditele neperformante vor trage economia in jos). O politica monetara cu mai multe obiective a creat confuzie. In plus o politica monetara restrictiva pt a apara un nivel de curs a impins economia si mai adanc in recesiune si a prelungit criza economica. Bineinteles, politica fiscala restrictiva, care A URMAT politicii monetare, a accentuat efectele negative din economie (venitul disponibil a scazut in fiecare an). In aceste conditii, acumularile de pierderi, falimente, intarzieri de plata din economie au dus la distrugerea mecanismului de transmisie.

Din Ianuarie 2013 observam o crestere accelerata a masei monetare in sens restrans (influentata direct in proportie de 80% de politica monetara) care a fost urmata la putin timp de o crestere a masei monetare in sens larg M3. Dar dinamica creditarii se desparte de dinamica masei monetare in acel punct. Desi in toata perioada anterioara creditul a avut aceeasi dinamica cu a masei monetara (cum este normal). Aceasta despartire arata momentul in care mecanismul de transmisie al politicii monetare a fost distrus desi nu a mai functionat normal din Octombrie 2008.

transmissionmechanism
Sursa: BNR si calculele autorului

5 thoughts on “Politica monetara este decuplata de economie

 1. Liniile de finantare ale bancilor europene catre “fiicele” din Romania se reduc oricum, indiferent. Vorbim de 4-5 miliarde euro pe an.
  Este o repliere temporara (Basel) sau un trend termen lung?

 2. Economia nu poate creste numai din politica monetară. Contează enorm si politica fiscală.
  Adică degeaba ii dam credite lui Gigel daca dupa aceea vine statul si-i ia banii, iar Gigel da faliment.

  1. Toti Gigeii care au luat credite, grosier, le-au cedat lui Țepuel. E romantic sa tot vorbim de stat. Statul vine, statul dă, în timp ce Țepuel ia și Țepuel… pleacă.
   Graficul arată starea de fapt. Când 3 mari capitaliști au, iar 7 miliarde de comuniști au nevoie se întâmplă… 1920, 1929, 2008, 2014… oricare ar fi politicile monetare sau fiscale.

 3. Noi suntem in situatia, ce ai semanat aia culegi, adica este o situatie normala. Situatia era anormala, daca ne mergea bine si aproape toata lumea era multumita … Dar sfertodoctii care se ocupa de politica monetara, nu au aflat ca pentru a atinge un obiectiv, ai nevoie de minim un instrument, si pentru a atinge 2 obiective in acelasi timp, ai nevoie de minim 2 instrumente si tot asa ( poate citeste cineva care se ocupa de politica monetara si eventual – intelege ). Cand se alege un obiectiv, sa fie atins, se lucreaza din mai multe directii, politica monetara si fiscala. Eventual (pentru nu a fi sfertodoct ) cand iei o masura prin politica monetara, nu iei o masura prin politica fiscala astfel incat sa se anuleze una pe alta, lucrurile atat de simple se invata la logica. Solutii pentru situatia noastra sunt, este pacat ca securisto – comunisti nu au inteles ca timpul lor a trecut si le-ar sta bine la pensie. Toata lumea stie ca vor fi greu de inlocuit, dar cimitirele sunt pline de astfel de “valori” greu de inlocuit, si totusi lumea merge inainte.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s