Mecanismul de transmisie a politicii monetare TREBUIE intarit

In comunicatul de politica monetara din 28.03.2014 BNR are o intepretare surprinzatoare a sanatatii mecanismului de transmisie a politicii monetare.

Pe acest blog am publicat mai multe materiale care aratau ca acest mecanism este distrus si politica monetara a pierdut acest canal de comunicare cu economia reala. Mai sunt si alte canale, rata de schimb de exemplu, dar ele nu au au mai functionat datorita unei politici monetare discretionare/ad-hoc/neortodoxe. De fapt canlul ratei de schimb nu a funtionata niciodata pentru ca banca centrala l-a folosit pentru atingera unor obiective pe termen scurt ca nu era intodeauna consecvente cu obiectivul pe termen lung de stabilitate a preturilor.

Comunicatul BNR spune : “…au permis băncii centrale ajustarea corespunzătoare a conduitei politicii monetare şi întărirea mecanismului de transmisie a acesteia în condiţiile ancorării eficace a anticipaţiilor.”  Cuvantul care mi-a atras atentia este :intarirea. Presupun ca BNR vrea sa spuna ca acest canal functioneaza si s-a intarit.

Cu cateva zile mai devreme FMI spunea despre canalul de transmisie a politcii monetare: “Efforts are needed to strengthen monetary policy transmission. ” Nu sunt eu de acord cu FMI de cele mai multe ori dar aici au dreptate. Este nevoie de eforturi pt A INTARI canalul de transmisie al politicii monetare.

Nu este doar o joaca de cuvinte. Este foarte important pt ca in functie de cum este perceput acest canal, functioneaza sau nu, sunt luate deciziile de politica monetara. Daca BNR considera ca functioneaza atunci o sa astepte sa vada efectele injectiei de lichiditate din ultima perioada. Dar daca nu functioneaza (ipoteza mea de baza)? Atunci este nevoie de mai multe eforturi din partea BNR inclusiv sa ofere MOTIVATII sistemului bancar sa se restructureze si sa reduca rata creditelor neperformante.

Iar datele BNR arat clar ca optimismul din comunicat nu este jutificat. Masa monetara a crescut cu 20% in termeni anuali iar creditele in lei, companii si persoane fizice cresc cu aproximativ 1% in termeni nominali. Dinamica creditelor pentru companii arata o situatie mult mai grava cu un ritm de crestere care a scazut in ultimii ani.

transmissionmechanismM1

Analiza stocurilor arata acelasi lucru. Stocul creditelor in lei se stabilizeaza in jurul valorilor actuale pentru companii dar a tot scazut pentru perosane fizice (desi la o viteza mai mica). In acelasi timp BNR a injectat lichiditati in sistemul monetar (M1).

transmissionmechanismm1stock

Atat analiza dinamica cat si analiza stocurilor arata ca este nevoie de “eforturi” (terminlogia FMI) imediatate din partea BNR pt a intari acest canal care inca nu functioneaza.

Surse: BNR si calcule FCA

Advertisements

3 thoughts on “Mecanismul de transmisie a politicii monetare TREBUIE intarit

  1. Inflatia reala isi va lua revansa in 2014, deja suntem la vreo 2% pana acum.
   Urmeaza socul accizei si cresterea preturilor administrate cu 10% in acest an.

   1. daca e vb de i.p.c. eu sunt convins ca oricum avem o inflatie de 10%anualizat de vreo 2 ani doar ca banca nationala si ins comunica ceea ce vor si ceea ce ii intereseaza pe ei.
    eu nu cred ca in romania nu va fi lasata inflatia sa creasca mult peste tinta(aia comunicata de institutiile romanesti) ,cum va face asta?pur si simplu se va schimba cosul de bunuri si servici si ponderea acestora in calculul inflatiei

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s