Despre mitul politicii monetare anticiclice

BNR a sustinut mereu ca a avut o politica monetara anticiclica. Mai simplu, cand economia “duduia” BNR si-a pastrat calmul si a implementat polici economice care puneau o frana expansiunii “haotice si irationale” a sectorului privat. O parte din poveste este sustinuta de BNR prin evolutia ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in RON si valuta.

Ce sustine BNR? BNR ne spune ca a crescut rata rezervelor minime obligatorii pentru a reduce dinamica creditarii din economie. BNR se bazeaza pe faptulca RMO (reservele minime obligatorii) actioneaza ca o taxa pe sursele de finantare ale bancilor si in consecinta bancile for reduce dinamica creditarii.

Teoretic BNR are dreptate dar numai pt creditarea in lei intr-o economie inchisa. Pentru o economie deschisa cresterea ratei RMO pentru pasive in valuta (dar si in lei) nu opreste creditarea pentru ca actioneaza asupra ofertei si nu a cererii. Dar oferta pentru credite in valuta nu depinde de BNR. In plus, apar efecte colaterale care duc la o amplitudine mai mare a ciclului economic (boom-ul este mai mare si la fel si bust -ul). Altfel spus folosirea acestor instrumente de catre BNR in timp ce punea un accent mai mare pe evolutia curuslui de schimb decat pe inflatie a dus la accelerarea perioadelor de boom (avant) si bust (prabusire).

Mai multe detalii o sa fie prezentate intr-un studiu. Pana atunci cresterea ratei RMO atat pentru pasivele in valuta cat si pentru cele in lei nu au influentat negativ creditarea. Pt creditele in valuta vedem ca exista chiar o realtie pozitiva (confirma teoria noastra de accentruare a dezechilibrelor ciclului economic) – cresterea ratei RMO impulsioneaza creditarea in valuta iar scaderea RMO o reduce. Aceasta realitate aparent contradictorie este rezulatul modului in care bancile au folosit piata interbancara pentru finantarea activelor (creditelor) in lei si valuta. O cresterea a ratei RMO pentru pasive in valuta a actionat ca o subventie pentru sistemul bancar de a gasi solutii pentru a satisface cererea in crestere pentru credite. In plus a fortat sistemul bancar sa aduca mai multe surse de finantare (deficit de cont curent mai mare) punand o presiune mai mare pe RON de apreciere.

creditrmoSursa: BNR, FCA

4 thoughts on “Despre mitul politicii monetare anticiclice

  1. E clar ca RMO crescute nu au scazut creditarea pana in 2009.Mai degraba scopul lor s-a vazut in 2009 .Pana la urma daca nu exista capital suficient ce pretentii sa mai avem de la creditare in anii de criza ?Asa cum cresterea RMO nu a scazut creditarea inainte de 2009 nici scaderea RMO nu o sa creasca creditarea prea curand mai ales ca a fost facuta prea lent si prea tarziu.Am ajuns sa credem ca secretul bunastarii e la BNR dar de fapt BNR a fost cel putin in ultimii ani inca o frana in plus trasa economiei.Nu singura din pacate .Psihologic vorbind BNR a fost atat de nepregatita si infricosata de criza asta incat a actionat in pasi minusculi ,sufland si in iaurt, a temporizat inutil,a asteptat sa-si revina economiile mari sa ne traga in sus de parca aia numai grija noastra o au.Am ramas saraci si ieftini asteptand investitii.Probabil asta e noua strategie pt atragere de investitori pt a produce aici si exporta.Bun venit in noua China, sau nu? 🙂

  2. Banca centrala trebuie sa asigure un echilibru in piata, acest efort consuma resurse normal, dar la noi ca la nimeni BNR a dat mana cu “speculatorii”, daca ne uitam la rezultatele obtinute de BNR si la rata de curs … De la “leul-rege” am ajuns la “leul-pisica”, academicienii stiu de ce …

  3. Mierosu dixit ca leul are valoare financiara in vremurili din 2009 cand se vorbea de curs peste 5 dar era tinut la 4,3 .In traducere cu dobanzile alea imense care au omorat economia leul a devenit valoros desi noi am devenit mai prosti si mai saraci ,citez din Brancusi 🙂

  4. Cam ca la turci cum au saltat dobanda la cer cum au uitat baietii veseli cu cashu si de Erdogan si de deficite si haida la profit.De fapt cam asa a fost si cu pigsi europeni deci se practica si la case mai mari salvarea monedei pe spinarea economiei si a boborului.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s