De ce nu mai crede BNR ce spunea in 2008 despre excedentul net de lichiditate*?

*Doar in piata interbancara
In prezentarea de ieri Guvernatorul BNR a admis ceea ce am spus la inceptul anului: BNR a avut pierdere financiara in 2013. Pierderea financiara vine la pachet cu trecerea in pozitia de debitor net al BNR fata de economie.

Amabele evenimente sunt importante si impun mai multe intrebari care o sa ramana fara raspuns bineinteles pentru ca nu cred ca cineva are curajul sa le puna la BNR si BNR nu raspunde unor postari pe blog (este mult deasupra).

1) Cine acopera pierderea?
2) Ce se intamapla cu salariile angajatilor BNR deoarece in 2013 BNR a anuntat ca trece la un sistem in care rasplateste performanta angajatilor in functie de situatia financiara de la sfarsit de an? Pierdere = salarii mai mici?
3) Care este legatura intre pierderea financiara si faptul ca BNR a dorit dintr-o data sa devina iar debitor net al economiei ? Daca BNR facea un management adecvat al lichiditatii nu ar trebui sa existe excedente de lichiditate pe piata inerbancara. Rezulta ca BNR a dorit sa treaca in pozitia de debitor net.
4) De ce a decis BNR sa devina debitor net al economiei TOCMAI in 2013 dupa ce s-a luptat ani de zile sa devina creditor net si chiar a aruncat economia in recesiune in 2008 pentru a-si atinge acest obiectiv? BNR a fost in aceasta pozitie in perioada 1997- Octombrie 2008. Da, exact in Octombrie 2008 BNR a trecut in pozitia de creditor net – politica monetra RESTRICTIVA.

Uite ce credea BNR despre excedentul de lichiditate (din piata interbancara) in 2008:
• excedentul net de lichiditate masiv: rol diminuat al pieţei monetare interbancare şi a ratei dobânzii interbancare în transmiterea acţiunii ratei dobânzii de politică monetară asupra celorlalte preţuri financiare;
• excedent net de lichiditate în scădere: refacere a rolului de intermediere ce revine ratei dobânzii interbancare în cadrul mecanismului de transmisie a politicii monetare. (Managementul lichidităţii din sistemul bancar – Aprilie 2008)

Astfel in 2008 BNR folosea tot arsenalul din dotare pentru a ajunge in pozitia de creditor net al economiei pentru ca altfel dobanda de politica monetara NU AVEA RELEVANTA PT ECONOMIE. Dar in 2013 a FORTAT intrarea in pozitia de debitor net. De ce? Simplu pt a incerca sa stimuleze economia pe termen scurt. De ce tocmai in 2013 si nu in 2009, 2010, 2011? Eh, asta este o intrebare care poate sa vina doar de la Parlament ca sa primeasca un raspuns.

Nota: Excedent net de lichiditate in piata interbancara (nu in toata economia) = pozitie de debitor net al BNR fata de economie = prea multi bani pentru prea putine bunuri.

6 thoughts on “De ce nu mai crede BNR ce spunea in 2008 despre excedentul net de lichiditate*?

  1. Cred ca intrebarea are un raspuns care nu e economic ci psihologic :FRICA !Inttrebarea e doar de ce anume le-a fost frica atunci, desi putem banui raspunsul 🙂

  2. Frica de incompetenta, unul care a trait degeaba in lumea lor Paralela, descoperind ce Mari sunt taxele pe profit in Romania!

  3. Ipoteza: E posibil sa faca ca FED, inunda cu lichiditate si dupa curata bilantul bancilor de pasive “periculoase” (care sunt foarte probabil sa nu le mai incaseze). Adica acopera imaginea de “om al muncii” a domnului cu supravegherea cand de fapt a cam “somat” pe banii BNR. Adica e clar ca BNR e ca un monopolist, doar BNR imprima bani, daca ea a decis sa tipareasca mai multi banii, incearca sa acopere o greseala sau mai multe ….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s