Ajustarile INS si evolutia recenta a economiei reduc PIB real

In 2014 INS a reviziuit toata datele istorice pentru PIB real. Noile cifre arata un PIB real mai mic cu 370 milioane euro in perioada 2000 – 2013. Aceasta este valoarea reala a bunurilor si serviciilor produse de noi in aceasta perioada, cat de mult am reusit sa acumulam dupa ce eliminam influenta preturilor si a elementelor de sezonalitate. Nu conteaza asa de mult pentru deciziile individuale ale fiecaruia dintre noi dar arata efectul politicilor economice si influenteaza toate modele pe care le folosesc institutiile statului pentru a lua decizii de politica economica. Dupa cum se vede in grafic nici varful atins in 2008 nu mai este ce a fost.

Acum sa revenim la cele mai recente date despre PIB: crestere economica anula de 3.8% si trimiestriala de 0.1%. Ce inseamna asta pentru PIB real folosind datele INS publice pana acum? In primul rand aceste data implica o ajustare in jos a PIB real din trimestrul 4 2013 cu 0.5 puncte procentuale (sau o reducere a ratei de crestere trimestriala de la 1.6% la 1.06%), ceea ce face ca in 2013 cresterea economica sa fie redusa de la 3.5% la 3.18%. Dar mai inseamna ceva care are implicatii mult mai serioase. PIB-ul real cumulat in trimestrul 1 2014 a crescut distanta fata de maximul de la sfarsitul lui 2008. Suntem mai saraci in termeni reali. De exemplu la sfarsitul lui 2013 eram cu 600 milioane euro sub maximul din 2008 si recuperam teren iar in trimestrul 1 2014 suntem mai saraci  cu 1.2 miliarde euro fata de nivelul din 2008- regres nu progres.

Revenirea economiei se masoara in PIB real. In trimestrul 1 2014 economia reala s-a contractat. Economia va intra in perioada de revenire atunci cand PIB real o sa fie peste maximul din 2008, pana atunci recuperam ce am pierdut din 2008 si pana acum datorita politicilor fiscale si monetare gresite.

Grafic: PIB real total in milioane preturi 2000

PIBtrim12014estFCA

Sursa: INS, calcule FCA.

Rugaminte: nu folositi datele, grafic, fara sa citati sursa.

4 thoughts on “Ajustarile INS si evolutia recenta a economiei reduc PIB real

  1. In sfarsit avem un calcul precis al “recovery” in Romania. Graficul arata rau: aproape un double top, ceea ce in studiile tehnice inseamna downward risk. Felicitari FCA!

  2. Oare cresterea economiei se va corela cu cresterea evaziunii sau scaderea evaziunii va duce la cresterea economiei ? Nu as avea curaj sa ma uit la un grafic cu PIB si evaziunea 🙂 Cineva zicea de amnistie fiscala…Oare o merge la noi asa ceva sa mai punem ceva la PIB?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s