Un test pentru a vedea cat de mic este riscul valutar pentru creditele in lei pana la adopatarea euro

Interesant indemnul ministrului bugetului “””Câştigi în lei, trebuie să-ţi iei credit în lei. Are sens să-ţi iei credit în lei mai ales în programele statului garantate în lei. Mai sunt 4 ani de risc valutar. Sigur, e un risc foarte mic, pentru că intrăm pe parcursul de adoptare euro, dar, şi aşa, sunt de părere că trebuie să iei credit în moneda în care îţi iei salariul”, a declarat Liviu Voinea (emisiunea ZF live).

Mi-au atras atentia doua lucruri:

1) Are sens să-ţi iei credit în lei mai ales în programele statului garantate în lei.

2)  Sigur, e un risc foarte mic…

Nu prea am ce sa fac cu riscurile pe care si le asuma statul (punctul 1), oricum o sa le platim tot noi. Dar exista un  TEST pentru a vedea “cat de mic ” este riscul valutar in cazul in care va imprumutati in lei pe termen lung avand in vedere ca Romania doreste sa adopte euro in 2019.

Va propun sa luati credite in lei pentru 20 de ani si cereti bancii un produs pentru eliminarea riscului valutar in in momentul in care se face trecerea la euro. Ca o regula de baza : pret mare in plus pentru produs risc mare, pret mic risc mic. Nu exista produs pentru ca sunt prea multe necunoscute, pretul este infinit.

 

 

Advertisements

3 thoughts on “Un test pentru a vedea cat de mic este riscul valutar pentru creditele in lei pana la adopatarea euro

  1. Mai bine nu iau nici-un credit… Cât despre euro, nu știu dacă să mă bucur sau să mă enervez. Pe o parte urăsc faptul că BNR a lăsat euroizarea țării. Chiar si banalele abonamente de telefon sunt afișate in euro. Într-o țară care are o monedă proprie n-ar trebui să ai voie să ceri plata unor servicii sau să faci contracte fără nici-o legătură cu străinătatea într-o valută străină.
    Pe de altă parte, problema sus menționată s-ar rezolva cu trecerea la euro. În schimb îmi e frică că o s-o ducem mai rău cu toții…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s