Despre analiza perioadei 2004-2013

Pentru a putea implementa o politica economica care sa aduca bunastare pe termen lung trebuie sa intelegem ce au gresit politicile economice in perioadele 2004-2008 si 2008-2014.  Pentru perioada 2004 -2008 trebuie sa gasim un raspuns la intrebarea :  in 2008 piata a corectat un fiasco al politicilor guvernamentale sau un dezechilbru construit exclusiv de piata? Iar pentru 2008-2013 : a fost raspunsul politicilor economice la criza din 2008 consecvent cu obiecctivul pe termen lung de a produce bunastare?

Raspunsul la intrebarea doi este conditionat de raspunsul pentru intrebarea unu.

In ceea ce priveste prima intrebare exista un consens si aici sunt de acord cu diagnosticul facut de Guvernatorul Mugur Isarescu:”România a fost imprudenta între anii 2004-2008. În România au fost doua cauze pentru aceasta imprudenta, ambele pe deplin explicate în literatura de specialitate. Prima a fost aceea ca decidentii au considerat ca „timpurile bune” au venit odata pentru totdeauna, ceea ce evident însemna ca expansiunea cheltuielilor putea fi permanenta. A doua a fost anul electoral 2008, care a amplificat cheltuielile si mai mult. Politica fiscala laxa a cheltuielilor a pus bazele pentru o contracaie fiscala involuntara în eventualitatea scaderii economiei. ” (Mugur Isarescu 2009)

Totusi din diagnostic lipseste rolul politicii monetare. Opinia mea exprimata public de foarte multe ori este ca si politica monetara a contribuit la exagerarea perioadei de avant prin instrumentele folosite si interventiile in piata valutara. Rolul politicii monetare este acela de a face ca multiplicatorul fiscal sa fie egal cu zero. Atlfel spus politica monetara avea rolul de a anihila exagerarile identifiacate corect de dl Guvernator ale politicii fiscale. Nu s-a intamplata asa iar dovada o avem in corectia masiva impusa de piata in 2008.

Exista foarte rar oportunitati pentru economisti sa analizeze in “real time’ un ciclul economic ca acesta 2004-2013.  Din pacate in Romania este imposibil sa existe o discutie pragamatica despre aceasta perioada avand in vedere ca majoritatea celor care ar putea contribui sunt implicati politic (direct – membri de partid sau indirect- alegerile la BNR sunt un proces politic).

Advertisements

2 thoughts on “Despre analiza perioadei 2004-2013

  1. Eu cred ca politica monetara promovata de habarnistul Isarescu a contribui in mod hotarator la dezechilibrele economice din perioada 2004-2013, din care nu ne-am mai revenit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s