Piata monetara despre politica monetara prociclica a BNR

O politica monetara consecventa cu obiectivul principal de stabilitate a preturilor ar trebui sa arate dobanzi pe piata monetara apropiate de dobanda de politca monetara. Dobanzi in piata monetara sub dobanda de politica monetara arata ca banca centrala incearca sa stimuelze economia pe termen scurt prin inundarea pietei interbancare cu lichiditati – mai multi bani duc la o dobanda mai mica si chiar in conditiile unei cereri de creditare constante, creditarea creste -mai multi oameni isi pot permite un credit. Este strategia pe care o incearca banca centrala din 2013 pentru stimularea creditarii in lei si sustinuta public de comunicarea BNR prin vocea guvernatorului sau a consilierilor.

 

Mai mult in cadrul unei conferinte interne  (cu public dar  prezentatori numai din BNR) banca centrala a sustinut ca mecanismul de transmisie a politicii monetare functioneaza pentru ca injectia de lichidatate si trecerea la statului de debitor net (excedent de lichidiate pe piata interbanca nu in economie) a dus la reducerea dobanzilor pt crediele in lei.

 

 

Desi guvernatorul BNR sustine pe 5 Februarie 2014 “Dobânzile de pe piaţa monetară ar trebui să fie în jurul dobânzii-cheie,” vedem ca in realitate lucrurile nu stau asa.

 

robiddpm

 

De ce conteaza ce se intampla cu dobanzile din piata monetara relativ la dobanda de poltica monetara?

Doua motive.

Primul, banca centrala admite prin comunicarea inceputa in 2013 ca foloseste politica monetara pentru a impulsiona/frana economia pe termen scurt prin canalul creditarii. In plus, politica monetara implementata de banca centrala in acest moment este identica cu cea implementata in perioada 2004-2008. Astfel, avem inca o dovada ca BNR a contribuit la perioada de boom si nu a avut o politica monetara anticiclica. Mult mai important avem si dovada ca interventiile bancii centrale care nu au ca obiectiv stabilitatea preturilor destabilizeaza economia

 

Al doilea motiv, ca si in perioada 2004 2008 banca centrala isi asuma un risc (in numele nostru): BNR nu stie in timp real daca economia este la un ritm de crestere peste potential sau sub potential .De ce conteaza acest lucru? Simplu. La un ritm de crestere peste potential BNR exagereaza din nou perioada de boom care inevitabil o sa fie urmata de o periaoda de “bust” mai dura decat daca BNR nu ar fiexagerat partea de crestere.

 

Dupa cum spuneam si ieri este important sa intelegem si rolul politicii monetare in exagerarea perioadelor de boom si bust ale ciclului 2004-2013 (nu numai rolul politicii fiscale). Altfel, riscul este sa repetem aceleasi greseli si din pacate economia este mult mai fragila acum decat era in 2008.

Sursa: BNR, FCA

Advertisements

2 thoughts on “Piata monetara despre politica monetara prociclica a BNR

  1. E o politica monetară de tip capcana pt capital străin.Acesta e atras de dobânzi mari, de randamentele titlurilor de stat când începe sa scadă dobânda iar apoi de randamentul activelor care se umfla in perioadele de boom artificial prin creditare iresposabila.Apoi vine o criza si jocul se reia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s