Ce spune politica BNR despre evolutia creditarii in RON – termen scurt

Sunt 12 luni aproape de cand banca centrala pompeaza lichiditate in piata interbancare in speranta revigorarii creditarii. Dupa aproape un an creditul in RON a inceput sa revina la o dinamica pozitiva, desi sub nivelul celei atinse in 2012. BNR inca nu a explicat de ce a oprit creditarea in vara lui 2012.

Revenind la 2014 indicatorul pe care il folosesc eu arata ca banca centrala isi da seama ca a exagerat cu injectia de lichidate din ultimele luni si incepe sa apese din nou pe frana. Este aproape imposibil de stiut daca BNR apasa pe frana prea devreme si cat din aceasta incetinire se va transfera in dinamica creditarii. Ma astept sa vedem pe termen scurt o dinamica a creditarii incetinita dar nu stiu in acest moment daca se va inversa trend-ul ca in 2012.

Lectia este simpla: politica moentara interventionista, discretionara, opaca si cu obiective multiple (inflatie, curs, stabilitate financiare) va produce mai multa volatilitate in economia reala decat o politica monetara bazata pe reguli si transparenta. Un cost mult prea mare pentru economie din punctul meu de vedere.

creditroestimare

Sursa: BNR si calcule indicator FCA.

Va rog nu citati fara sa folositi sursa.

Advertisements

4 thoughts on “Ce spune politica BNR despre evolutia creditarii in RON – termen scurt

  1. Ei au incercat din rasputeri sa tina cursul in jur de 4,4-4,5 si dobanzi mici la lei .Nu vad de ce ar abandona strategia asta daca vor consum.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s