De ce nu face BNR publice datele si modelele din spatele celor cateva studii de pe site?

Intodeauna a existat o diferenta intre ce afirma BNR public si ce spun datele (furnizate cateodata chiar de BNR).

De exemplu Domnul Adrian Vasilescu, consilier al Guvernatorului BNR si poate cea mai citata persoana din BNR dupa Guvernator, ne spune: “Doar sumele în valută se înmulţesc. şi volumul tranzacţiilor.” (Ziarul Financiar, Adrian Vasilescu, BNR: De ce se apreciază leul).

De aici reise ca interesul pentru piata valutara din Romania este in crestere ceea ce inseamna incredere. Mai mult, inseamna lichiditate si o piata mai adanca ceea ce ar permite tranzactionarea de volume mari fara ca sa vedem miscari ale cursului de schimb. Cu alte cuvinte o piata valutara dezvoltata, matura si poate chiar libera (pietele liberea atrag mai multi “jucatori” decat cele controlate).

Din pacate datele pentru volumul de tranzactii pe piata valutara arata ca dinamica anuala este in scadere nu in crestere asa cum sustine domnul Vasilescu, volumele scad nu cresc. Poate daca domnul Vasilescu ar pune la dispozitie si datele pe care se bazeaza in opinie atunci nu ar mai exista astfel de situatii. Mai mult, avand in vedere cazurile deja cunoscute unde greseli de calcul au dus la schimbarea concluziilor unor studii poate BNR ar trebui sa faca publice bazele de date care au fost folosite in cele cateva studii publicate pe site. O evaluare independenta ar arata daca concluziile respective raman in picioare sau nu.

voltranzfx

Sursa: BNR , calcule FCA

P.S. Ciudata logica BNR “„Cursul e determinat de piaţă, nu de ce vrem noi, la BNR”, a precizat guvernatorul BNR. şi a adăugat că nu-şi doreşte întă­rirea leului.”(din acelasi articol al domnului Vasilescu).

Referitor la interventiile in piata valutara am scris aici

Advertisements

4 thoughts on “De ce nu face BNR publice datele si modelele din spatele celor cateva studii de pe site?

  1. Probabil face referire la volumele cu care BNR manipulează piața valutară. Cursul EUR/RON arată ca electrocardiograma unui cadavru supus din când în când la… șocuri electrice.

  2. Poate nu exista modele, si prezinta aceste studii ca dau bine la/in presa …sau poate ca prin acele studii incearca sa manipuleze, desi e putin probabil, pentru ca lucreaza economisti

  3. BNR este un speculator de talie mare, cumpara valuta Min.de Finante cand Finantele ies pe piete internationale. Apoi o vand cand sunt presiuni de depreciere. Cam asta-i tot ce se petrece, destul de anost.
    Fac si ei un banut cu capital imprumutat…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s