De ce nu se simte cresterea economica

Cifrele de crestere economica sunt privite cu scepticism de fiecare data. Cu alte cuvinte, daca exista o revenire puternica a economiei ea nu este perceputa la nivelul populatiei. Acest lucru este normal daca ne uitam la evolutia consumului si al investitiilor din 2000 si pana astazi.

Este clar ca socul negativ din 2008 a fost unul care a eliminat permanent din consum si investitii. Evolutia din 2008 arata in principal efectul politicilor economice gresite ca raspuns la criza economica globala. Iar evolutia din 2007-2008 arata efectele unei politici fiscale relaxate in 2007-2008 si al unei politici monetare prociclice in 2006-2007.

Tinta mixului de politici actuale ar trebui sa fie revenirea la potentialul pe care il avea economia in trimestrul 2 2007, inainte de exagerarea ciclului economic de catre politicile monetara si fiscala. Dar dupa cum se vede pana acum politicile economice nu au facut decat sa adanceasca aceasta distanta (fata de potentialul din 2007). In ceea ce priveste evolutia investitiilor (formarea bruta de capital fix) evolutia este de- a dreptul ingrjoratoare avand in vedere ca stocul continua sa scada influentand negativ poentialul de crestere economica pe termen lung.

consinv

Surse: INS, milioane RON, calcule pt potential FCA.

P.S. BNR a inceput sa relaxeze politica monetara din 2013. Exista riscuri? O sa revin

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s