Independenta BNR subminata?

Victor Ponta a anuntat : ” ca in iunie vor fi alesi, pe langa bordul BNR, sase noi membri ai Curtii de Conturi, consiliul de administratie al Radioului public si presedintele TVR.”

Este ciudat sa vedem ca BNR isi va alege conducera in Iunie desi mandatele expira in Octombrie. Singurul motiv este frica celor de la PSD impreuna cu cei de la BNR ca in Octombrie nu vor mai putea sa-si impuna persoanele dorite. Aceasta arata clar ca BNR nu este o institutie independenta si ca politicul dicteaza conducerea si implicit politica monetara.

Rezultatele politicii monetare din ultimii 24 de ani sugereau lipsa independentei BNR dar acum exista inca un element in plus (daca ce spune Victor Ponta este adevarat) care sa demonstreze acest lucru. O sa vedem cine o sa faca parte din conducerea BNR dar eu nu cred ca o sa existe cineva care sa fi publicat vreodata vreo analiza independenta (nu la comanda), chiar si pe eu un blog despre politica monetara sau despre rolul politicii monetare in economie.

Din pacate daca aceasta declaratie a lui Victor Ponta este reala trebuie sa ne asteptam la o politica monetara care o sa sustina politica fiscala si nu o sa o contracareze (cum este normal). Acest tip de politica monetara a fost observat in perioada 2006-2007 cand BNR a relaxat politica monetara in acelasi timp in care politica fiscala se relaxa exagerand perioada de avant si bineinteles pe cea de prabusire.

O sa vedem si sper sa nu am dreptate.

Advertisements

5 thoughts on “Independenta BNR subminata?

  1. Va ofer ca argument faptul ca in 2009, actualul CA al BNR a fost propus de catre partide pe 24 sep 2009: “Partidele parlamentare si-au prezentat propunerile pentru membrii Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), pentru noul mandat de cinci ani ce incepe in 11 octombrie, potrivit NewsIn.”

    Trebuie tinut cont ca in iulie-august Parlamentul se afla in vacanta. Deci, este fie iunie, fie septembrie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s