Politica monetara si influenta asupra ciclului economic

In Ianuarie 2013 BNR a decis sa lase mai multa lichiditate in piata interbancara. Nu este foarte clar de ce BNR a ales 2013 si nu 2009 pentru a face acest lucru (vezi aici).

Efectele acestei decizii se vad foarte clar pe piata interbancara unde dobanzile sunt mult mai mici decat dobanda de politica monetara. O administrare adecvata a lichidtatii pe piata interbancara ar face ca dobanzile din piata sa fie foarte aprope de dobanda de politica monetara. Acest lucru este recunoscut chiar si de Guvernatorul BNR care spune” Dobânzile de pe piaţa monetară ar trebui să fie în jurul dobânzii-cheie, a explicat Isărescu” (ZF, 5 Februarie 2014).

In realitate dobanzile din piata interbancara se afla ori o periaoda foarte lunga mult sub dobanda de politica monetara ori o perioada foarte lunga cu mult peste dobanda de politica monetara. Acest rezultat ne arata ca banca centrala tinteste si alte obiective pe langa inflatie. De exemplu, este greu de crezut ca exista mai multe tipuri si niveluri de dobanda, una de politica monetara si cele din piata, care sa fie consecvente cu un anumit nivel al inflatiei. Teoretic nivelul ratei dobanzii de politica monetara este cel care ar trebui sa duca inflatia la tinta asa cum o prezinta BNR in propriile estimari.

Revenind la piata interbancara intrebarea este: ce riscuri isi asuma BNR si cum influenteaza ciclul economic cand permite deviatii foarte mari pentru o perioada lunga de timp ale dobanzilor din piata fata de dobanda de politica monetara? Asa cum am observat in perioada 2006-2010 exista riscul unei politici monetare prociclice, altfel spus o volatilitate mai mare a ciclului economic. Sau si mai simplul, se exagereaza perioada de boom economic si implicit recesiunea si criza sunt mult mai adanci.

Acest comportament al BNR este foarte bine surprins de urmatoarele grafice. In primul grafic este evident ca BNR face eforturi pentru a tine dobanda din piata mult sub dobanda de politica monetara in perioada 2005-2007. Iar dupa aceea a facut toate eforturile pentru a tine dobanda din piata cu mult peste dobanda de politica monetara in perioada Octombrie 2008- 2010 (in 2005-2007 injecta lichiditate iar in 2008-2010 scotea lichiditate din piata interbancara).

robiddpmgap

Este important de inteles daca politica monetara era prea relaxata in 2005-2007 pentru conditiile economice iar asta inseamna ca BNR supra incalzea economia (arunca gaz pe foc). Iar pt perioada 2008-2010 trebuie vazut daca politica monetara era mult prea restrictiva pentru conditiile economice iar asta inseamna ca BNR arunca economia in recesiune si apoi scotea lopata si incepea sa sape pentru a face groapa mai adanca.

Al doilea grafic arata exact ce nu ar trebui sa faca o banca centrala. BNR a supraincalzit economia in perioada 2005-2007 si a adancit recesiunea si prelungit criza in perioada 2008-2010 (graficul prezinta deficitul/excedentul de cerere din economie). Cand BNR arunca lichiditate in piata interbancara, 2005-2007 economia se alfa deja la capacitate maxima (partea rosie arata ca exista un excedent de cerere in economie). Iar cand economia se afla in recesiune si cu un deficit de cerere BNR scotea lichiditate si mentinea politica monetara prea restrictiva pentru conditiile economice (verde si albastru). Acest lucru a fost posibil pentru ca BNR tintea pe langa inflatie atat cursul cat si sustinere politica.

rgdpgap

Este evident si din aceasta analiza ca politica monetara in perioada 2005-2010 a fost prociclica (contrar a ceea ce sustine BNR). Revenind in 2014 este important de inteles daca aceleasi riscuri exista si acum. Estimarea deficitului/excedentului de cerere pt perioada 2014-2020 ne arata ca BNR se afla din nou foarte aprope de a supraincalzi economia in 2015. Acest lucru este posibil deoarece potentialul de crestere al economiei este acum in jur de 1.5% pe an fata de 5% in 2006.

Pentru a evita repetarea periaodei 2005-2010 BNR trebuie are nevoie de:
– independenta de politic si politica fiscala
– un singur obiectiv (inflatie, nivelul preturilor, PIB nominal)
– transparenta
reguli (nu politica monetara discretionara).

Surse: BNR, INS, calcule FCA pentru output gap (deficit/excedent cerere)

Despre acelasi subiect – Politica monetara si victimele colaterale

Advertisements

7 thoughts on “Politica monetara si influenta asupra ciclului economic

  1. Dobanda a scazut in 2005-2007 pt ca ne-au invadat capitalurile .Dupa 2007 ritmurile de crestere salariala astronomice ar fi umflat si mai mult bulele daca nu incepeau sa devalorizeze leul si sa creasca dobanzile.E clar ca aveau si ceva ingrijorari legate de inceputul crizei in SUA dar nu au crezut ca va fi o criza de anvergura pt ca daca credeau nu ar fi relaxat conditiile de creditare in 2008 marind la 70% procentul acceptat rata/venituri.In 2009 au fost varza , in 2010 s-au taiat salariile si a inceput usor sa scada si dobanda pe masura ce saracea populatia.Cred ca obiectivul a fost corectarea deficitelor de cont curent si bugetar pt a redobandi ratingurile si a atrage din nou capital si a se imprumuta la costuri mici.Daca acum vor repeta greselile trecutului istoria se va repeta.

  2. BNR unfazed, ca de obicei. Pacientul nu mai raspunde la tratament monetar, chiar cu dobanda la 1%. Romania nu oferta oportunitati in afara lefurilor de 850 lei. Suprataxarea a ucis inclusiv masurile monetare. Oare din fotoliile lor chiar nu se vede?

  3. Daca in loc sa scada, dobanda de interventie, o crestea, aveam si noi o conducere a BNR cu multe mape de diplome dar si cunostinte, pentru ca se evita bula imobiliara, si acum nu mai trebuiau curatate bilanturile bancilor. Dar cum BNR este condusa de sfetodocti din diplome, vedem realitatea nu prea placuta …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s