Lipsa criteriilor de competenta in statutul BNR -eroare sau premeditare?

Legea de functionare ASF a fost schimbata de cateva ori pentru a include criterii de competenta relevante. Cateva numiri la ASF au fost contestate si intoarse (chiar dupa votul din parlament) pe baza acestor criterii de competenta.

Din pacate in cazul BNR nu exista criterii de competenta in statut. Orice persoana cu sustinere politica poate sa faca parte din board-ul BNR -asa cum am vazut acum cateva zile. Parlamentul Romaniei a votat in board-ul BNR oameni care nu au calificarile necesare pentru o astfel de pozitie fara sa intereseze de implicatiile majore negative pentru economia reala. Indiferenta sau rea vointa? Raspunusul este irelevant. Costurile pentru economie au potentialul sa fie catastrofale.

Atunci cand a guvernul BOC a taiat salariile din sectorul public BNR a fugit la ECB pentru sustinere.
BNR ar trebui sa-si modifice statul dupa cel al ECB pentru ca pana la urma este modeul catre care tinde. Oare cati dintre membri votati acum doua zile se califica avand in vedere competenete PROFESIONALE in domeniul monetar si/sau bancar? Este o intrebare retorica.

Ca sa nu mai existe niciun fel de dubii Parlamentul ar trebui sa schimbe statutul BNR si sa includa atat criterii foarte clare de performanta cat si o limita de mandate. Dupa aceea ar trebui reluata “competitia” pentru board-ul BNR.

De la ECB – professional experience in monetary or banking matters si Their term of office shall be eight years and shall not be renewable .

Article 283
(ex Article 112 TEC)
1. TheGoverningCounciloftheEuropeanCentralBankshallcomprisethemembersofthe Executive Board of the European Central Bank and the Governors of the national central banks of the Member States whose currency is the euro.
2. The Executive Board shall comprise the President, the Vice-President and four other members.
The President, the Vice-President and the other members of the Executive Board shall be appointed by the European Council, acting by a qualified majority, from among persons of recognised standing and professional experience in monetary or banking matters, on a recommendation from the Council, after it has consulted the European Parliament and the Governing Council of the European Central Bank.
Their term of office shall be eight years and shall not be renewable

Advertisements

2 thoughts on “Lipsa criteriilor de competenta in statutul BNR -eroare sau premeditare?

  1. O singura precizare. “Atunci cand a guvernul BOC a taiat salariile din sectorul public BNR a fugit la ECB pentru sustinere.” Nu stiu daca BNR a “fugit” sau nu la ECB. Ceea ce este sigur este ca salariile din BNR au fost taiate, caci sper ca nu am fost singurul in aceasta situatie… Bineinteles ca aceasta nu a avut niciun efect asupra deficitului bugetar, din motive pe care le cunosti exact.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s