Nesustenabilitatea bugetului vine din cheltuieli mai mari nu din scaderea CAS

Este foarte ciudat sa vezi discutiile despre reducerea CAS din ultimul timp. Pentru mine un lucru este clar, nu exista un model economic liberal in gandirea politica din Romania Discutiile despre politica fiscala sunt de fapt discutii contabile despre buget.

Reducerea CAS cu 5pp trebuie inteleasa din punct de vedere macroeconomi. O abordare contabila nu va sustine niciodata o reducere de taxe (nivel sau numar) pentru ca analizeaza totul static. Daca reduc astazi o taxa implicit o sa am mai putine venituri la buget si asta inseamna un deficit mai mare. Ca sa nu am un deficit mai mare trebuie ori sa reduc cheltuielile ori sa cresc alte taxe.

In realitate lucrurile nu stau niciodata asa. Discutiile despre reducerea CAS de acum sunt similare cu cele pe care Romania le avea cu fondul monetar in 2005. Mai mult echipa care este acum la putere in Romania aducea aceleasi argumente impotriva reducerii impozitului pe venit, profit si TVA pe care le aduce astazi opozitia politica impotriva reduceri CAS: nesustenabilitatea pe termen lung.

Dar si atunci ca si acum problema nu a fost reducerea nivelului taxelor. De fapt veniturile la buget au crescut pentru toate categoriile de taxe scazute (intai pt TVA pe urma pt restul). Mai mult a crescut indicele de coeficienta a colectarii – adica colecatam mai mult cu taxe mai mici (vezi Florin Citu – Masuri fiscale necesare pentru crestere economica – 2012).  Dezechilbrul bugetar a aparut din cresterea cheltuielilor si in special a cheltuielilor cu personalul si a celor cu bunuri si servicii.

Astazi Romania este pe cale sa faca aceleasi greseli. Dezechlibrele au fost deja introduse in buget si din ce stiu eu nu au fost sanctionate de opozitia politica. Vorbesc aici de cheltuielile cu personalul si de cele cu bunuri si servicii. Incepand cu 2012 acestea sunt cheltuielile care cresc si care pun presiune pe buget. De aceea a fost nevoie de cresteri de taxe in 2013 si 2014 si de aceea o sa fie nevoie sa creasca taxele si in 2015.  Paradoxal reducerea CAS ar mai elimina din presiune pentru ca ar aduce la buget venituri din reducerea evaziunii, cresterea invesitiilor sau chiar si a consumului. In plus ar oferi alte perspective angajatorilo care ar vedea costul cu forta de munca redus din nou (sau macar adus la nivelul lui 2012) dupa ce acest cost a fost crescut prin cresterea salariului minim.

Daca cei care credem intr-o economie libera de piata bazata pe concurenta si cu un sector privat puternic vrem sa semnalam derapaje ale politcii fiscale atunci trebuie sa vorbim despre cheltuieli de personal si cheltuieli cu bunuri si servicii. Acolo sunt dezechilibrele si ele au fost deja introduse in buget fara niciun fel de scandal. Mai mult, pana in luna Mai 2014 singurele categorii de cheltuieli importante care au crescut fata de 2013 sunt tot acestea. O discutie sincera despre finantale publice ale Romaniei ar pune in centru aceste evolutii si nu scaderea CAS. Cresterile de taxe din trecut si cele care vor urma in 2015 nu au rolul de a acoperi “gaura” produsa de reducerea CAS ci de a sustine cheltuieli publice mai mari.

bugetsust1

bugetsust2

bugetsust3

Surse: Ministerul Finantelor

 

 

11 thoughts on “Nesustenabilitatea bugetului vine din cheltuieli mai mari nu din scaderea CAS

 1. În 2010-2011 banii au fost transferați abuziv de la cheltuieli de personal la furturi directe din pseudoinvestițiile statului via Udrea 5mld.

  In cel mai rupt in fund stat din UE, statul cu cele mai mici venituri la buget ca procent din PIB, scopul nu poate fi reducerea cheltuielilor cu personalul ca procent din PIB. Eu n-aș scrie asta nici măcar dacă oligarhii oligofreni mi-ar face oferte tentante. 😛

  Sigur, ar fi utilă reformarea instituțiilor statului, decimarea serviciilor secrete și raderea a mii de agenții de pușlamale, dar vorbim vorbe goale. Toate astea se vor întâmpla doar printr-o criză care va veni mai devreme sau mai… curând. 😀

  Însă veniturile la buget ca procent din PIB trebuie să crească cu cel puțin 50%. Prin creșterea taxelor pe proprietate se fiscalizează banii din zona rurala, este descurajata samsariada imobiliara, este descurajat lichelismul financiar-bancar, și, în consecință, va fi încurajată expresia… “to do or not to be”.

  P.S. Specia “proprietar asistat social de dreapta” face furori pe forumurile de limbă română.

   1. PS-ul îți era adresat. Vorbesc reactiv, dar lovesc proștii preventiv.
    Toți dreptacii de net din România au alură de bișnițari de bilete la meciuri de liga a II-a.

  1. @aristotelcostel
   esti rau intentionat.
   ce ar fi daca statul s-ar orienta spre o cheltuire judicioasa a baniilor,si spre o colectare mai buna a taxelor deja impuse.
   aaaaaaaaaa ,scuze ,asta ar presupune ca politicieni sa renunte la jafurile practicate de doua ori asupra romanilor.
   oadata a evaziunii fiscale,a doua oara a furtului banului,si asa cu greu colectat,
   ma intreb de ce nu scriii despre asta?!
   e o intrebare retorica ,e exact una din tehnicile de manipulare mult folosita. directionarea atentiei asupra unor lucruri false.

   1. Prin taxarea adecvată a imobiliarelor nivelul evaziunii fiscale va intra la apă. Alde Giurgea, Băs și alți șmenari ai României nu vor mai putea să se ascundă după cireș. Cloaca și terenul nu pot fi “nedeclarate” sau “off-shore-izate”.

    Manipulare este să vorbești 25 de ani despre reforme și măsuri, iar la finalul sfertului de veac să te trezești într-un stat cu o structură economică perfect sud-americană, în fruntea căruia mafia securistă ceaușistă își face de cap tot mai zgomotos.

    Nu mă surprinde nici faptul că tonetarii de dreapta iau apărarea acestei mafii securiste care a promovat, la începutul anilor ’90, jocurile alba-neagra și bișnița de joasă-speță. Voi sunteți pilonii acestei mafii securiste.

   2. @aristotelcostel
    “Prin taxarea adecvată a imobiliarelor nivelul evaziunii fiscale va intra la apă”,serios ,evaziunea fiscala e legata exclusiv de taxarea proprietatii?.amice ,esti idiot.
    “Nu mă surprinde nici faptul că tonetarii de dreapta iau apărarea acestei mafii securiste care a promovat, la începutul anilor ’90, jocurile alba-neagra și bișnița de joasă-speță. Voi sunteți pilonii acestei mafii securiste.”amice esti idiot ,inca odata
    de fapt toti cei care sustin implicarea statului cat mai putern ic in econmomie sustin si au sustinut intotdeauna ceea ce spui tu mai sus.explicatia e simpla,cu c at mai mult din economie in mana statului cu atat mai mult in mana politicului adica a celor mai susmentionati de tine.
    deci tu ce sustii?implicarea cat mai puternica a statului,proprietatea statului.
    noi timpiti aiai tinetari de dreapta sustinem o crestere de taxare a proprietatilor,dar concomitent cu o reducere drastica a celorlalte tipuri de taxe si impozite.
    amice oricum esti unul din”pilonii acestei mafii securiste”,si asta e clar.si se vede prin sustinerea statului,taxarii din ce in ce mai puternice.

 2. Chiar crede cineva ca reducerea asta de CAS va aduce investitii, angajari, reducerea evaziunii? Asa deodata stau investitorii la granita gata-gata sa dea buzna cand inca toata Europa se chinuie sa gaseasca drumu spre iesire. Asta e in carti, if…then…toate merg brici. Cand ISD sunt la minim scaderea CAS va intoarce graficu? Oamenii angajeaza si fac investitii si fara reducere de CAS acolo unde vin bani. Mai degraba cred ca e o compensare pentru greii din economie gen Dacia, Ford, OMV pentru taxa pe stalp, pe combustibil si ca nu le-a facut autostrada nici pana acum.

 3. Cine spunea in 2010 ca taierile de salarii facute de securistii prosti din guvernul condus nominal de comunistul inept Boc vor fi platite de contribuabili cu dobanzi incluse?

  Creşterea fondului total de salarii anul acesta a fost 2,5 miliarde lei, din care 2 miliarde numai pentru hotărâri judecătoreşti. Dacă nu ar fi fost aceste hotărâri judecătoreşti, salariile tuturor bugetarilor creşteau cu 7%”, a afirmat Voinea.

  La rândul său, premierul Victor Ponta a arătat că Guvernul este obligat să achite 10 miliarde lei pentru drepturile câştigate în instanţă de către bugetari, din care în acest an trebuie achitate două miliarde lei.

  Morala… nu confundati hotiile securistilor prosti cu “masuri de dreapta”. 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s