Graficul care a lipsit din prezentarea d-lui Victor Ponta

In prezentarea premierului desprea starea natiunii nu am vazut informatia despre evolutia pasivelor din sistemul bancar. Aduc bancile bani in Romania sau ii scot? Cu alte cuvinte cei care “inteleg” (teoretic) cel mai bine economia si perspectivele ei investesc sau se retrag?

In perioada Ianuarie 2012 -Iunie 2014 sistemul bancar a scos din Romania 6.8 miliarde euro. Bancile ne spun prin acest comportament ca nu are rost sa tina acesti bani “blocati” in Romania pentru ca nu exista proicte care sa fie finantate. Dar mai ales pe termen mediu si lung nu o sa apara astfel de proiecte.

Acest grafic care arata iesirile resurselor de finantare din sistemul bancar arata de fapt diagnosticul dat de cei care ar trebui sa realoce eficient economisirile interne cat si externe in economia locala. Exista si varianta ca sistemul bancar sa fie depasit si sa nu inteleaga noua economie romaneasca. Foarte posibil (dar foarte putin probabil ca economia sa fi suferit o transformare structurala atat de mare in ultimii 2 ani).

pasiveextbanci

Sursa: BNR, mii lei

8 thoughts on “Graficul care a lipsit din prezentarea d-lui Victor Ponta

  1. Bancile nu mai “investesc” din 2008. Iar cu un neuron funcțional și o amintire pasageră oricui i s-ar aprinde beculețul că livrau material pentru schema Ponzi imobiliară.

    91,27% din IMM-uri s-au autofinanţat, 25,75% au obţinut credite bancare, iar 2,93% din întreprinderi au utilizat leasingul. (EVOLUŢIA CREDITĂRII ÎN ROMÂNIA: 2007 – 2013) (Deci, ce treabă au avut vreodată băncile străine cu economia românească? 🙂 )

    Dar, o abordare decentă a subiectului, netonetară, nu se face numai cu Victor Ponta. Ar merge menționate, fie și cu un asterisc, deciziile BNR, grijile și prioritățile imediate ale sistemului bancar European și nu numai.

    E adevărat că mulți vot fi dezamăgiți când voi afirma că spargerea unei bule nu presupune neapărat continuarea umflării ei, ci mai degrabă… desumflarea. De asta încerc să fiu cât mai delicat în exprimare. 😛

    1. corect, BNR are o responsabilitate foarte mare cand vine vorba de evolutia creditarii. Cred ca 2009-2014 este dupa chipul si asemanarea lor sau au cules ce au semanat. dar eu vad aici si un mesaj pentru viittor si pt economie in general care este mai mult legat de politica economica. Mai ales ca BNR tot ofera finantare, ce este drept pe termen scurt, ieftina de la inceputul lui 2013. Coincidenta ciudata ca tocmai cand a venit actualul guvern s-a hotarat sa faca asta. Dar cine mai crede acum ca BNR incerca sa cumpere bunavointa guvernului pentru inca un mandat? nimeni nu?

  2. @aristotelcostel: Adica vrei sa spui ca bancile ne conduc? cam asta se intelege ” livrau material pentru schema Ponzi imobiliară”, ele reusesc sa directioneze economia in directia care doresc. Vad ca BNR nu reuseste sa miste creditarea, economia nu asculta de Guvern, dar bancile sunt “albite” de BNR cu infuzia de masa monetara in interbancar, care este un cost (pierdere) pentru BNR deci pentru banci un beneficiu (profit) … Daca am inteles gresit ma poti corecta !

  3. Bancile au retras capital din lipsa de proiecte, dar nu renunta la “proiectul Trezoreria”, imprumutand anual statul cam cu aceeasi suma retrasa din economie. Ma intreb: lectia greceasca chiar se uita asa usor?

  4. Daca taxele abuzive creionate de Ponta si absolventa de la Harvard, in noul Cod Fiscal 2015 vor intra in vigoare, in forma in care au fost prezentate public, Ponta se poate transforma in cel mai mare tzepar social democrat al tuturor timpurilor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s