Evolutia numerarului din economie nu are de ce sa ingrijoreze

In conferinta de presa de la BNR de ieri mi-a atras atentia discutia despre evolutia numerarului din economie. Exista o ingrijorare, din cate inteleg, legata de numerarul din economie care ar fi crescut “prea mult” sau “prea repede”. Da, numerarul in economie a crescut in perioda 2010-2014, dar este relevanta doar aceasta informatie?

Daca ne uitam la dinamica cu care creste numerarul in economie vedem ca dinamica are un trend de scadere inceput in Ianuarie 2012. Acest lucrur ne arata ca cererea pentru numerar nu accelereaza. Totusi, ar fi interesant de inteles si analizat de dinamica numerarului din economie a fost asa de volatila in ultimii ani. Nu cred ca este vorba de schimbare de preferinte la cateva luni, ceea ce inseamna ca s-ar putea sa existe motive structurale sau socuri ale politcilor economice care sa explice aceasta volatilitate. (grafic 1)

numerar1

Mai mult daca ne uitam la cum a evoluat preferinta pentru numerar in economie vedem ca in masa monetara in sens larg (M3) ponderea numerarului a ramas oarecum constanta. Daca ne uitam la indicatori ai masei monetare mai restransi (M1) vedem ca numerarul a crescut mai repede relativ la alte instrumente (depozitele overnight ale bancilor) pana in 2012 dar in perioada urmatoare a avut o pondere constanta. Aceasta evolutie arata mai mult “deleverigin-ul” din sistemul bancar decat o preferinta pentru numerar in detrimetul altor instrumente (grafic 2)

numerar2

Indicatorii monetari ofera ofarte multe informatii pentru cei care inteleg cum functioneaza o economie. De exemplu, in 2008 au avertizat ca urmeaza o perioada de criza vezi Money Matters

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s