Despre interpretarea datelor statistice

Poate ati observat ca datele economice pentru luna August nu arata prea bine. Cristian Socol ne spune ca luna August este luna de concedii. Cristian a mentinut aceeasi explicatie chiar si atunci cand i-am spus ca folosim seria de date ajustat sezonier de INS. Altfel spus, seria de date care scoate efectul care apare in fiecare an in luna August. Asa cum scoate si efectul asupra seriilor de date al lunii Decembrie. Ca sa fie clar daca folosim o serie de date ajustata sezonier nu putem sa mai invocam scuza “luna august este luna de concedii”.

Sunt multe metode econometrice care elimina efectul sezonier din seriile de date. Dar cel mai simplu este sa comparam dinamic luna din anul curent cu luna din anul trecut. Acet “filtru” elimina cam 90% din efectul sezonier. In grafic aveti dinamica anuala pt 3 serii de date:
-ipnsagw – indice productie industriala serie bruta dinamica anuala -luna curenta vs. aceeasi luna anul precendent
-ipsainsgw- indice productie industria serise ajustata sezonier de INS dinamica anuala
-ipmagw- indice productie industriala medie mobila la 12 luni dinamica anuala.

Primele doua arata clar ca nu este o diferenta mare intre dinamica anuala seriei ajustate sezonier de INS si dinamica anuala a seriei brute, confirmand ca cel mai simplu filtru pt efectul sezonier este dinamica luna curenta versus aceeasi luna anul trecut.

A treia serie de date arata un mod simplu de a identifica un trend.
De aici puteti sa faceti interpretari singuri. Pentru macroeconomisti este important de identificat ce este in spatele volatilitatii trendului si de ce incepe din nou sa incetineasca. Este volatilitatea un efect al politicilor economice (fiscale si monetare) opace si arbitrare? Scade trendul pentru ca politicile economice au dat un soc negativ economiei recent?

ipsansagw

Advertisements

2 thoughts on “Despre interpretarea datelor statistice

  1. Buna ziua,
    Evident ca nu este vorba de concedii. Este pacat cand intr-o discutie tehnica apar demagogia si politicianismul. Probabil dl Socol considera si ca Germania este in concediu (aproape intr-o recesiune tehnica), Franta iar Italia are deja un an sabatic (nu salbatic :-))

  2. Industria de ambalat depinde direct de industriile straine producatoare. Dacă BNR reduce dobanda la -0,25% și tonta elimină taxele, economia României va fi tot în cădere liberă când vestul se gripează.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s