A respectat BNR legea si ce a promis in fata Parlamentului in Octombrie 2008?

Pe 14.10.2008 Guvernatorul BNR a sustinut un discurs in Parlamentul Romaniei. In discurs Guvernatorul spunea:
Prin lege suntem deci obligaţi, dacă apare vreo problemă de lichiditate în sistem (nu de solvabilitate), să asigurăm lichiditatea necesară şi, cu această ocazie, explic şi de ce nu a trebuit să luăm măsurile pe care ţările occidentale le-au anunţat.”(eu am pus in bold partile care conteaza).

Mai simplu: banca centrala trebuie sa asigure prin lege lichiditatea din sistemul bancar.

Guvernatorul a continuat ” Deci, noi nu vom face nimic altceva decât să aplicăm legea dacă va apărea o lipsă de lichiditate. …Trebuie să recunosc că resimţim unele efecte, dar acestea nu sunt fundamentale şi, cum vă spuneam, nu sunt probleme de lichiditate. …Aşa cum s-a observat, dobânzile au crescut cu mult peste nivelul dobânzii de politică monetară, cu toate că, paradoxal, exista exces de lichiditate la nivelul întregului sistem…Banca Naţională este gata să le sprijine cu injecţii de lichiditate; avem instrumentele necesare pentru acest lucru, pe unele le-am pus în funcţiune, pe altele le avem pregătite pentru a intra în funcţiune.”

Pe scurt: guvernatorul ne asigura ca in piata interbancara exista excedent de lichiditate dar in cazul extrem in care s-ar intampla sa apara “probleme” este OBLIGAT PRIN LEGE sa asigure lichiditatea din sistemul bancar.

Sa ne uitam la date. Datele publicate de BNR arata ca piata interbancara a avut deficit de lichiditate incepand cu luna Octombrie 2008, exact luna in care Guvernatorul spunea in Parlament ca piata internbancara are excedent. Deficitul de lichiditate s-a accentuat pe tot parcursul anului 2009.

Cum a reactionat BNR? Desi a spus ca va asigura lichiditatea in sistemul bancar pentru a respecta legea, BNR a reactionat altfel. BNR a injectat lichiditate in sistemul interbancar pe 10 Noiembrie 2008 la o scadenta de 7 zile. In plus bancile cerusera de la BNR 1.8 miliarde RON pt a acoperi nevoile de lichiditate dar BNR a oferit doar 500 milioane RON. Urmatoarea injectie de lichiditate a fost facuta de BNR pe 15 Aprilie 2009. Astfel desi piata interbancara avea deficite mari de lichiditate se pare ca BNR nu a respecatat legea si nu a asigurat lichiditatea necesara pentru a echilibra situatia.

Totusi, situatia trebuia echilibrata cumva. In lipsa injectiilor de lichiditate sistemul bancar a trebuit sa se imprumute de la BNR in schimbul obligatiunilor de stat la o dobanda mult mai mare decat daca BNR ar fi injectat lichiditate. Astfel, comportamentul BNR a dus la crestere dobanzilor doar prin faptul ca banca central a refuzat sa injecteze lichiditate desi acesta era obligata prin lege.Mai multe despre impactul acestei decizii in BNR, interventiile, creditarea si recesiunea

Exista o diferenta de dobanda intre lichiditatea injecata de BNR si cea obtinuta la dobanzi penalizatoare? Da. BNR putea si trebuia sa injecteze lichiditate la scadente mai mari, chiar si 7 zile, pe cand bancile imprumutau de la BNR doar pt a acoperi balanta de la sfarsitul zilei. Pentru a-si asigura finantarea portofoliilor in lipsa injectiilor de lichidtate ale BNR bancile trebuiau sa repete aceste operatiuni zilnic.

Avem doua lucruri aici. In primul rand BNR se pare ca nu a respectat legea si nu a respectat ce a promis in Paralmentul Romaniei. Ar fi interesant sa vedem o comisie care sa investigheze deciziile din acel moment.
In al doilea rand, avem mai multe dovezi care arata ca recesiunea din 2009 si criza care a urmat in Romania, au cauze monetare.

Sursa:

http://www.bnr.ro/DocumentInformation.aspx?idInfoClass=6885&idDocument=5300&directLink=1

Lichidtatea din sistemul bancar- Dorina Antohi, 18 Mai 2010.

Baza date BNR

Advertisements

3 thoughts on “A respectat BNR legea si ce a promis in fata Parlamentului in Octombrie 2008?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s