De ce nu crestere dinamica creditarii?

In sfarsit BNR vede realitatea:”‘Este puţin probabil ca, pe termen scurt, să asistăm la o răsturnare spectaculoasă a situaţiei în ceea ce priveşte creditarea. “..(Mugur Isarescu)

Cred ca cititorii analizelor mele (pe blog, twitter sau aici) deja stiau asta.
Care este problema? Bancile au asculatat “sfatul” BNR si trec de la creditarea in EURO la creditarea in lei. Astfel isi trimit acasa resursele de finantare in EURO.

Iar pentru creditare in lei au nevoie de lei. Daca BNR tot scade dobanda care este problema? Pe de-o parte este cererea si acolo nu prea au ce face nici BNR si nici bancile. Dar mult mai importnt problema o reprezinta finantarea in lei pe termen lung. BNR a mentinut lichiditate in sistemul bancar doar pe termen scurt. Este imposibil in aceste conditii sa dai credite la termen lung doar pt ca scad dobanzile pt ca riscul de lichiditate este foarte mare.

Ca BNR sa ofere lichiditate credibil pe termen lung trebuie sa renunte la controlul asupra cursului valutar. Totul depinde de BNR. Daca lasa cursul liber creste probabilitatea sa-si revina creditarea. Daca nu, ramanem cu lamentarile pe la conferinte.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s