Este timpul sa ne gandim la externalizarea unor functii ale INS catre sectorul privat

Pe 14 Noiembrie INS prezinta datele semnal pentru PIB trimestrul III 2014. Deja stim ca au fost facute “ajustari” istorice si trimestrul I 2014 a revenit pe plus. Pentru a sustine aceste “ajustari” sunt aruncate in lupta lucruri sofiticate precum modele macroeconomice si sute de profesionisti care lucreaza pentru INS si eurostat. Bani cheltuiti pe modele care costa sute de mii de euro.

Haideti sa facem un test. In graficul de mai jos o serie de date reprezinta PIB nominal ajusat sezonier de INS iar alta ajustarea sezoniera facuta de mine cu un filtru preferat in modelele proprii. Mie mi-a luat cateva secunde si oricat as cere eu pe ora nu o sa cer niciodata asa de mult cat echipele INS sau Eurostat (sa nu mai vorbim de BNR, dar cu alta ocazie).

Justifica diferenta dintre cele doua serii de timp sutele de economisti angajati de stat? Poate ca ar trebui sa externalizam o serie de atributii ale INS, mai ales de estimare in viitor, unor firme de cerecetare economica independente. Putem schimba firmele in fiecare an aleatoriu ca sa nu existe suspiciuni de influenta politica. Altfel, la fiecare ajustare care pare mai suspecata o sa credem ca este comanda politica.

ngdpsa

P.S. o sa am o analiza a rezulatelor modelului BNR versus estimari proprii, poate economisim niste bani si pentru BNR.

Advertisements

2 thoughts on “Este timpul sa ne gandim la externalizarea unor functii ale INS catre sectorul privat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s