Ajustarile sezoniere nu explica revizuirea datelor pentru trimestrele 1 si 2

Cat de adevarata este afirmatia ca o observatie noua intr-o serie de timp influenteaza si observatiile precedente atunci cand seria de date este ajustata sezonier? Sa vedem.

Folosim de la INS PIB nominal seria bruta neajustata sezonier.
pibnominalnsa

Intai testam sa vedem daca filtrul nostru este la fel de bun ca cel al INS. In postare de ieri am aratat ca metoda folosita de mine pentru a ajusta sezonier o serie de date nu da rezultate diferite fata de metoda folosita de INS.
ngdpsa

 

Acum sa vedem daca este adevarat ca atunci cand adaugam o observatie la seria de date initiala si o ajustam sezonier influentam si observatiile din trecut. Pentru a testa aceasta ipoteza am luat PIB nominal neajustat sezonier si am adaugat o observatie pentru Tirmestrul 3 2014. In dinamica anuala am presupus ca PIB nominal in trim 3 a crescut cu 7 % (ca 2pp mai mult decat media ultimilor ani).  Dupa aceea am ajustat seria noua de date si am compoarat-o cu ajustarea facuta ieri care nu includea trim 3 2014. Graficul de mai jos prezinta rezultatele. Este clar ca nu exista nicio diferenta pentru perioada precedenta din introducerea unei noi observatii, chiar daca aceasta are o valoare mai mare decat media ultimilor ani.

ngdpsa1

Ramane o singura explicatie plauzibila din puncul meu de vedere. INS a facut iar schimbari la deflator (indicatorul care masoara dinamica preturilor din economie, nu doar consum sau productie). Vom vedea in curand daca aceasta este explicatia sau trebuie sa mai cautam. Cu siguranta nu este ajustarea sezoniera.

 

Advertisements

12 thoughts on “Ajustarile sezoniere nu explica revizuirea datelor pentru trimestrele 1 si 2

 1. Domnule Citu,

  aveti o experienta atat de mare incat incercarea dvs de a manipula nu poate decat sa ma suprinda. Daca un reputat economist cu CFA face astfel de confuzii si are asemenea concluzii, atunci inseamna ca respectiva comunitate de analisti nu mai inseamna nimic in tara asta. Va rog sa cititi argumentele unui cercetator de la BNR (sursa BNR, caiet de studii 33, paginile 10-11, Octombrie 2014):
  http://www.bnro.ro/Caiete-de-studii-484.aspx
  “evoluţia PIB a cunoscut revizuiri semnificative şi variate ca direcţie şi
  magnitudine. De asemenea, au existat cazuri în care a fost schimbat şi semnul ratei de creştere trimestriale anualizate: de exemplu, comunicatele iniţiale plasau creşterea economică pentru 2009 T3 între -3 la sută şi -2 la sută, însă cel mai recent comunicat (octombrie 2013) indică o creştere trimestrială de circa 4 la sută pentru acea perioadă.”
  “Conform Figurii 2, creşterea trimestrială anualizată pentru 2009 T1 (linia verde), publicată pentru prima dată în comunicatul din iunie 2009, a suferit revizuiri substanţiale, luând valori între aproximativ -23 la sută (aferentă comunicatului din octombrie 2013) şi aproximativ -11 la sută (aferentă comunicatelor de pe parcursul anului 2012). Astfel, magnitudinea revizuirilor este mare în valoare absolută, dar şi în raport cu nivelul efectiv al seriei de rate de creştere, implicând revizuiri caracterizate de abateri standard mari şi, prin urmare, un grad ridicat de incertitudine.”
  Alegerile s-au incheiat si este cazul sa reveniti la obiectivitatea care va caracteriza acum 3-4 ani in celebrele emisiuni cu economisti liberi in gandire (Money Channel, Soviani). Nu va lasati “acoperit!” precum prietentul dvs Isar.

  1. Domnule Andrei, eu cred ca nu cititi ce scriu. Sau si mai rau nu intelegeti. Am spus foarte clar ca o ajustare sezoniera nu aduce schimbari seriei pib nominal. Nu am spus ca nu se fac revizuiri ale datelor pib. De aceea singura explicatie vine din ajustarea deflatorului. Stiti cum se calculeaza? Va spun eu. Este diferenta dintre dinamica reala si cea nominala a seriilor ajustate sezonier. Deci nu se masoara cum ar fi normal ci este rezultatul adiferntei dintre doua variabile care sunt observate la cativa ani dupa( adica scum lucram pe baza de sondaje ). Daca va uitati pe acest blog vedeati cum am facut aceleasi precizari pt 2011.

   Gasesc soeculatiile dvs despre incercarea mea de a manipula informatia marsave. O metoda preferata de socialisti dar care va desconspira nivelul slab de pregatire.

   Nu am niciun CFA domnule.

 2. Domnule Citu,

  va rog sa va ganditi mai bine! “Stiti cum se calculeaza? Va spun eu. Este diferenta dintre dinamica reala si cea nominala a seriilor ajustate sezonier.”
  Nu demonstrati nimic! Firesc, PIB-ul nominal nu variaza ca efect al ajustarii sezoniere. Se ajusteaza ratele de crestere ale PIB real si odata cu acestea cele ale deflatorului, astfel incat PIB-ul nominal sa ramana constant. Ajustarile PIB-ului nominal sunt determinate de schimbarea metodologiei (ESA 2010), de definitivarea datelor privind PIB, fata de cele previzionate (dupa 1 an si 9 luni) s.a.
  Dumneavoastra ati folosit (total nepotrivit, dupa parerea mea umila) PIB nominal pentru a explica revizuirea din trimestrele 1 si 2 a ratelor de crestere ale PIB real!? Toata retorica din ultimele zile nu vizeaza altceva decat ajustarea ratelor trimestriale de crestere, nicidecum a PIB nominal. Datele revizuite sunt pentru PIB real si nu nominal! Trebuie sa recunoasteti ca titlul nu corespunde demersului urmarit.

  Cu stima,
  Andrei Tudor

  1. Domnule Andrei,

   Sunt doua lucruri. Primul: poate un filtru sa aduca modificari seriei de timp pt datele precedente atunci cand adaugi o informatie noua?

   Si al doilea, ajustarea datelor din trecut este datorita informatiilor noi referitoare la PIB sau metodologie?

   Revenind la ce am postat eu. Domnule Andrei, singurul lucru masaurabil cat de cat este PIB nominal. Deflatorul este o diferenta a PIB real si PIB nominal si nu se calculeaza decat dinamica (ciudat nu?). PIB real are probleme foarte mari pt ca este greu sa identifici doar cantiatea curenta si sa o calculezi in preturile constante.

   Eu imi mentin parerea ca o sa vedem o ajustare a deflatorului (in jos) care sa explice cresterea PIB real in Trim 1 si trim 2.

   Pt restul va rog sa cititi un manual (IMF sau EC) pt conturi nationale.

   1. Buna ziua!
    Am si eu o intrebare: Puteti sa faceti si sa-l postati un grafic care sa reflecte cresterile trimestriale. Puneti in acelasi grafic atat datele INS cat si datele dvs. inainte si dupa adaugarea unei valori pentru trimestrul Q3 2001.
    Multumesc mult

 3. Buna ziua,

  “Deflatorul este o diferenta a PIB real si PIB nominal si nu se calculeaza decat dinamica (ciudat nu?).” Este exact invers! Va recomand orice manual pentru conturi nationale.
  INS foloseste seria de date a PIB real (preturile medii din 2000), ca inlantuire a indicilor de volum. Sunt de acord ca pot aparea modificari artificiale ale deflatorului in trecut. Introducerea unei noi valori in seria de date poate conduce la ajustari ale cresterii din trimestrele anterioare si la modificari ale deflatorului, atat timp cat avem acelasi PIB nominal.

  1. Domnule eu cand am spus ca este o diferenta dintre PIB real si PIB nominal nu am spus PIB real minus PIB nominal . Am spus ca este diferenta dintre cele doua, atat. Exista cazuri cand deflatorul este negativ. In fine. imi pierd timpul. Citi exemplul meu cu 2011, asteptam sa vedem daca am avut dreptate si INS a schimbat deflatorul pt trim 1 si 2 2015. Daca aveti ceva serios vorbim daca nu. Ma asteptam sa -mi spuneti de ce ar trebui un filtru sa se comporte diferit pe o serie de date fara influenta preturilor (reala) vs seria de date nominala. Pt ca despre asta este postarea mea.

 4. Domnule Citu,

  nu doresc sa intru intr-o polemica cu dvs, dar vreau sa va dovedesc ca am parcurs manualele recomandate. Niciodata deflatorul nu este negativ, deoarece acesta nu este altceva decat un indice (general) al preturilor. Ati vrut sa scrieti “dinamica deflatorului”, ceea ce este cu totul altceva.
  In rest, demersul dvs este relevant.
  Asistam, dupa parerea mea umila, la falimentul a tot ceea ce inseamna folosirea PIB real (trimestrial) si a decalajului de productie in politicile macroeconomice.
  Am selectat din Rapoartele BNR privind inflatia (2014) urmatoarele valori ale decalajului de productie (tabel). De exemplu, decalajul de productie estimat pentru T2 2014 s-a modificat de la -1,6% din PIB (mai) la -3,5% din PIB (noiembrie). Conform raportului din mai se parea ca vom asista la inchiderea deficitului de cerere in 2017, in timp ce in noiembrie suntem anuntati ca trebuie sa mai asteptam. Toate aceste prognoze sunt, la randul lor, dependente de ultimele valori ale PIB real trimestrial introduse in modelul BNR.
  Sa presupunem ca BNR ia o anumita decizie de politica monetara in mai 2014 in functie de decalajul de productie de peste 6 luni (lagul de transmisie) (-1,4/-1,5). Numai ca, peste 6 luni, specialistii BNR observa ca decalajul de productie este dublu (-3,4), ceea ce afecteaza eficienta respectivei masuri.

  Decalajul de productie (% din PIB potential)
  noi.14/aug.14/mai.14/feb.14

  2013T1 -1.9
  2013T2 -2.2 -2.0
  2013T3 -2.1 -2.0 -2.0
  2013T4 -2.0 -1.7 -2.0
  2014T1 -2.5 -2.1 -1.7 -2.0
  2014T2 -3.5 -2.1 -1.6 -2.0
  2014T3 -3.4 -2.1 -1.5 -2.0
  2014T4 -3.4 -1.9 -1.4 -2.0
  2015T1 -3.2 -1.7 -1.2 -1.8
  2015T2 -3.0 -1.6 -1.0 -1.7
  2015T3 -2.7 -1.4 -0.8 -1.6
  2015T4 -2.3 -1.2 -0.7 -1.5
  2016T1 -2.0 -1.0 -0.5
  2016T2 -1.7 -1.0
  2016T3 -1.5

  Intr-o economie cu variatii trimestriale ridicate (de ex. peste +/-0,5-0,7%) ale PIB real (ajustat sezonier), se produc ajustari ale valorilor trimestriale anterioare, ceea ce antreneaza si modificarea artificiala a deflatorului PIB. Romania are nevoie de rate mari de crestere pentru recuperarea decalajelor, ceea ce sporeste probabilitatea ajustarilor valorilor anterioare. In plus, suntem extrem de vulnerabili la socurile interne/externe si nu dispunem de mecanisme de neutralizare a acestora, ceea ce conduce la modificari semnificative ale PIB trimestrial.

  Cu respect

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s