Un exemplu de cum este influentata economia reala de estimarile INS pentru PIB

In afara titlurilor din ziare si a disputelor politice exista costuri reale pentru economie din ajustarile INS ale PIB? Cu siguranta. Si de aceea este foarte important ca estimarile PIB sa fie cat mai bine facute cu revizuiri de magnitudini cat mai mici.

Ultimele revizuiri ale PIB facute de INS au adus schimbari majore ale datelor PIB real pentru 2013 si 2014. PIB real este folosit ca informatie in modelul (secret) al BNR pentru estimarea inflatiei. In acelasi timp estimarile rezultate din acest model sunt o informatie importanta pe care cei din Consiliul de Politica Monetara care inteleg politica monetara o iau in calcul atunci cand decid asupra dobanzii de politica monetara.

Desi modelul este secret presupun ca este un model care se bazeaza pe o interpretarea neo-kyenesista a relatiilor din economie: o ecuatie a relatiei dintre inflatie si PIB (new Keynesian Philips curve), una a cererii agregate (IS) si o functie de reactie.

Functia de reactie surprinde relatia dobanzii de politia monetara cu inflatia si PIB. Este cea mai probabila forma din modelul BNR desi comportamnetul arata ca ar mai trebui inclusa in aceasta ecuatie si rata de schimb. Altfel spus functia de reactie arata cum raspunde dobanda de politica monetara la deviatii ale inflatiei de la tinta si la deficitul de cerere din economie. Deficitul de cerere este aproximat de diferente procentuala dintre PIB potential si PIB real. PIB potential nu este observat si atunci este estimat. Asadar, cand diferenta dintre cele doua creste (PIB potential si PIB real) aceasta functie de reactie ii va spune bancherului central (bazat pe experienta din trecut) cu cat sa reduca dobanda de politica monetara pentru ca aceasta diferenta sa fie redusa si inflatia sa ajunga la tinta (in intervalul de politica monetara).

Acum sa revenim la datele INS. Ajustarile anuntate saptamana trecuta au fost de o magnitudine importanta si au influentat estimarile de PIB potential. Daca datele pentru PIB se menting atunci dinamica anuala a PIB potential real a crescut. Mai mult dupa cum se vede exista o diferenta si fata de 2013. Dar pana acum banca centrala a lucrat cu datele vechi cu un PIB potential mai mic. Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca banca centrla a lucrat cu un deficit de cerere mai mic decat in realitate si a mentinut politica monetara mai restrictiva decat o cereau conditiile din economie. . Aceasta politica monetara mult prea restrictiva pentru conditiile din economie explica o mare parte din greselile de estimare a inflatiei de catre BNR. In 2013 si 2014 BNR a avut constatn o estimare de inflatie mai mare decat realitatea. Astfel pe langa socurile de natura ofertei si tintirea cursului de schimb o alta explicatie pentru inflatia sub asteptari din ultimii 2 ani ar putea fi politca monetara mult prea restrictiva pentru conditiile economice(daca datele PIB se mentin).

Inca nu stim daca datele INS raman neschimbate in viitor si daca nu o sa mai fie si alte schimbari. Dar este important de retinut ca exista costuri reale pentru economie din masurarea gresita a PIB in cadrul unui sistemul monetar cu banca centrala (poate ar trebui ca BNR as aiba o conferinta pe tema sistemului monetar actual, poate putem sa-l imbunatatim). Iar cand costul este o politica monetara mult prea restrictiva cand economia este inca in criza, atunci merita sa masori de 10 ori si sa publici doar o singura data.

Ca solutie, BNR ar putea lucra inlocui deficitul de cerere cu dinamica PIB (elimina PIB potential) sau mult mai bine ar putea se foloseasca mult mai mult informatia din agregatele monetare.

realpotentialgdp

Sursa: INS, estimari FCA

P.S. Personal nu cred in puterea modelelor NK de a aproxima dinamica din economia reala dar acestea sunt modelel folosite de bancile centrale. Cat de bine estimeaza aceste modele se vede in diferente dintre estimarile bancii centrale (BNR) de inflatie si inflatia masurata.

BNR a ajustat estimarea de inflatie de la un raport la altul, aratand ca inflatia a avut o dinamica mai mica decat estimarile BNR. Confirma ipoteza de mai sus
inflation1

BNR a ajustat deficitul de cerere, un deficit de cerer din ce in ce mai mare, confirmand ipoteza de mai sus.
outputgapnov2014

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s