Ce spun datele despre creditare

Isi revine creditare sau nu? Mesajele de la BNR sau dinspre sectorul bancar ne spun ca da sau ca revenirea este dupa colt.

In acelasi timp banca centrala arata catre componenta lei a creditului ca un exemplu ca politica monetara care functioneaza. De fapt acesta este mesajul din ultimul timp dinspre BNR: politica monetara functioneaza, creditarea isi revine uitati-va la ce se intampla cu creditele in lei.

Aici apare o intrebare foarte importanta. Conteaza pentru economie daca cineva chletuieste 1 euro sau 4.4 RON? Raspunsul este clar NU. Conventia este doar o conventie, ce conteaza este daca se fac mai multe tranzactii in economie indiferent de modul in care le contabilizam. Astfel, BNR incearca cel mai interesant moment de magie: uitati-va la tranzactiile in RON si ignorati restul tranzactiilor.

Dar realitatea arata altfel. Stocul creditelor pentru companii a inceput sa scada iar stocul creditelor pentru pesoane fizice a ramas aproape constant. Acesti indicatori nu arata o revenire prea curand a creditarii.
creditecorppop

Este adevarat ca in ultima perioada exista o crestere a creditarii in lei destinata achizitionarii de imobile.Dinamica acestei componente a crescut atunci cand programul subventionat de stat “prima casa” a fost trecut doar pe lei. Dar aceasta componenta a creditarii reprezinta doar 8% din creditele pentru persoane fizice si cam 3% dinn total credite in economie. Prea putin ca sa ajute.

In final as vrea sa atrag atentia asupra unei evolutii interesante: creditele in euro pentru populatie destinate achizitiei de imobile. Acestea au continuat sa creasca chiar si dupa deprecierea dinn 2008 a leului. Exista doua explicatii din punctul meu de vedere. Prima, subventia de la stat prin programul “prima casa”. Se vede cum stocul pentru aceste credite a s scazut atunci cand a inceput sa creasca cel pentru credite in lei. A doua, este posibil ca BNR sa fi convins populatia ca nu va lasa cursul sa se deprecieze dupa 2009. Pare un lucru pozitiv dar este o distorsionare grosolana a comportmentului actorilor din piata.

creditepopnov2014

Advertisements

One thought on “Ce spun datele despre creditare

  1. BNR-ului nu or sa ii mai reuseasca ,,momente de magie ,, ca pina acum . Cu un nivel de creditare ca cel din perioada 2004-2008 nu or sa se mai intilneasca bancile mult timp de aici inainte . Incet incet vor fi nevoite sa isi specializeze oameni care sa analizeze just planuri de afaceri pentru ca bancile trebuie sa isi asume riscuri creditind asa ceva si nu consumuri .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s