Un studiu BNR confirma politica monetara prociclica a BNR

In cadrul unei conferinte la BNR au fost prezentate rezultatele (nu si studiul) unei analize foarte interesante : Relația inversă dintre inflație și șomaj în România. Cât de puternică este în perioada post-criză?.

Studiul estimeaza, printr-o metoda de filtrare, o rata a somajului la care nici nu creste si nici nu scade inflatia – NAIRU. Nu intru in detaliile estimarilor prezentate, pentru asta este nevoie sa vedem studiul, dar folosind estimarile prezentate la BNR putem sa deducem cateva informatii despre stadiul politcii monetare in ultimii ani.

Relatia NAIRU rata somaj spune urmatoarele despre politica monetara: o rata a somajului peste NAIRU inseamna o politica monetara RESTRICTIVA iar o rata a somajului mai mica decat NAIRU implica o politica monetara EXPANSIONISTA.

Graficul de mai jos arata ca politica monetara a fost EXPANSIONISTA in perioada de pana la criza din 2008 si RESTRICTIVA dupa criza. Concluzii pe care le-am mai prezentat pe acest blog mai ales aici si aici, de exemplu.

nairubnr

Acelasi lucru se observa si cand ne uitam la evolutia PIB real versus un trend pe termen lung: o politica monetara expansionista in special in 2007 urmata de o perioad lunga de politica monetara restrictiva.

logrealgdptrend

Advertisements

5 thoughts on “Un studiu BNR confirma politica monetara prociclica a BNR

 1. Domnule Citu,
  din pacate, va lipsesc notiuni fundamentale de macroeconomie.
  Daca in urma faptului ca rata somajului este mai mica decat Nairu dumnavoastra trageti concluzia ca PM a fost restrictiva, dati dovada de superficialitate.
  Nu doar politica monetara “misca” (de fapt, nu prea misca) economia dincolo sau sub nivelul sau potential. Exista socuri fiscale, socuri externe, ale ofertei s.a., care pot exercita influente similare.
  Eu am crezut ca remarcati altceva, si anume ca, daca rata efectiva este inferioara NAIRU, inseamna ca suntem intr-un usor decalaj inflationist. Adica, adio recesiune tehnica, si alte asemenea prostii.

  1. Domnule,
   Atacurile la persoana nu mascheaza mediocritatea. Altfel stiati cine a introdus NAIRU si la ce este folosit.

   Pe urma nu stiu la ce date va uitati, in estimarile BNR rata efectiva este mai mare. Poate aveti alte estimari. Iar eu nu am spus nimic de efectul politicii monetare asupra NAIRU, am vorbit despre diferente dintre rata somajului si estimarile BNR, pe care le acceptam pana vedem studiul.

   Puneti mana pe carte. Alt atac la persoana nu o sa mai fie tolerat si am sa vacsterg mesajele.
   http://www.frbsf.org/economic-research/publications/economic-letter/1998/september/the-natural-rate-nairu-and-monetary-policy/

 2. Buna seara,

  citez: “Relatia NAIRU rata somaj spune urmatoarele despre politica monetara: o rata a somajului peste NAIRU inseamna o politica monetara RESTRICTIVA iar o rata a somajului mai mica decat NAIRU implica o politica monetara EXPANSIONISTA.”.
  Intr-adevar, rata somajului este mai mare decat NAIRU (greseala mea – am privit numai filtrul HP, destul de slab la capete), dar asta nu conduce la concluzia ca PM a fost restrictiva. Precum am scris mai sus, nu doar politica monetara influenteaza cererea agregata, PIB-ul real, decalajul de productie si, in final, gap-ul de somaj. Exista socuri fiscale, socuri externe, ale ofertei s.a., care pot exercita influente similare. Sa nu mai amintim de cele care exercita un impact direct asupra somajului structural si frictional, incluse in nAIRU.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s