INS a adus revizuiri importante seriei de date pentru investitii

INS a revizuit seriie de date pentru PIB si componentele acestuia. Pe partea de cheltuieli, nu apar diferente mari la cea mai importanta componenta a PIB, consumul privat. Cele mai mari diferente apar la datele care arata evolutia reala a investitiilor in economie.

Astfel, dinamica PIB din ultimii 2 ani este rezultatul, pe partea de cheltuieli, a unui consum mai mare. Nu cred ca putem sa vorbim de revenire, dar este o dinamica mai mare fata de perioada 2009-2012. In acelasi timp perspectivele pe termen lung, chair daca am revizuit estimarile FCA de PIB potential in sus vezi aici, sunt in continuare subminate de dinamica investitiilor din economie. Pe termen scurt consumul, impulsionat in special de cresterea salariului minim si a veniturilor angajatilor din sectorul public, poate sa ofere o dinamica pozitiva PIB-ului real dar pe termen lung este nevoie de revenirea investitiilor. Astfel, este important ca politicile economice sa treaca de la impulsionarea consumului la stimularea investitiilor. Bineinteles, ca o stimulare a investitiilor prin subvnetii este contraproductiva si nu este solutia pe care o propun. La fel cum nu cred ca un salariu minim mai mare de la un an la altul sau cresteri salariale in sectorul bugetar in fiecare an o sa produca acelasi efect pentru PIB real ca si pana acum. Ar trebui sa vedem o incetinire a dinamicii consumului daca raman sa fie stimulat in continuare doar prin aceste doua canale.

Surse: INS, calcule proprii FCA. FBCFn= formmare bruta capital fix nou – real. %yoy= dinamica trimestrul anul curent la acelasi trimestru anul precedent.

FBCFnv

FBCFnvyoy

consprivatnv

consprivatnvyoy

Advertisements

One thought on “INS a adus revizuiri importante seriei de date pentru investitii

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s