Canalul de transmisie a politicii monetare ramane blocat, noroc cu subventiile

In comunicatul Consiliului de Politica Monetara se face o legatura directa intre cresterea dinamicii creditarii in RON si “relaxarea” politicii monetare. “Ritmul anual de creştere, în termeni reali, al creditului în monedă naţională s-a majorat în condiţiile propagării reducerilor succesive ale ratei dobânzii de politică monetară asupra ratelor dobânzilor la creditele noi acordate companiilor şi populaţiei.”

In viziunea bancii centrale reducerea dobanzii de politica monetara inseamna automat relaxarea politicii monetare. Avand in vedere ca dobanda de politica monetara nu este folosita in tranzactii, bancile se finanteaza de la BNR la dobanda Lombard si depun bani la BNR la dobanda de faciliatate, logica BNR este putin fortata. Dar astazi vreau sa ne uitam la evolutia creditului in RON si lasam pentru o data viitoare discutia despre relaxarea politicii monetare.

Creditul in RON a crescut pentru persoane fizice dar in ciuda “relaxarii ” politicii monetare a stagnat in ultimul an pentru companii. Mai mult in 2013 creditul pentru companii a avut o perioada de 12 de dinamica din ce in ce mai scazuta chiar daca BNR “realaxa” politica monetara. Totusi, creditul in RON pentru persoane fizice a avut o dinamica din ce in ce mai mare in 2014. De unde apare diferenta? “Relaxarea” politicii monetarea prin reducerea de dobanda nu ar trebui sa discrimineze. (grafic 1- dinamica anuala credit companii si persoane fizice)

hhcorpron

Sa ne uitam mai atent la ce se intampla cu creditul in RON pentru persoane fizice. BNR publica date pentru creditul pentru consum, pentru locuinte si pentru alte scopuri. Singura componenta care arata crestere este cea care reprezinta cel mai putin ca procent din total credit in RON – creditele pentru locuinte. Cu toate ca BNR a “relaxat” politica monetara, creditul destinat consumului a continuat sa scada si este acum la nivelul anului 2007 (BNR ofera seria de date incepand cu 2007). O explicatie pentru scaderea creditului destinat consumului o reprezinta scadenta scazuta pentru aceste credite. Altfel spus scaderea vine din faptul ca o mare parte dintre aceste credite au ajus la scadenta. Dar nu exista niciun fel de semn ca bancile vor sa continue cu acest tip de credit sau ca exista cerere, chiar si in conditiile in care dobanda de politica monetara a continuat sa scada.

Totusi creditul destinat achizitionarii de locuinte si denominat in RON a crescut puternic din August 2013. Este singura componenta din toate componentele creditului, in RON sau alte valute, care arata o dinamica pozitiva asa de puternica. Care este explicatia? Este foarte simplu: programul prima casa si trecerea programului prima casa pe finantare in RON in August 2013. Mai simplu, nu politica monetara este cea care a dus la cresterea creditarii in RON ci subventia oferita de stat.

hhron

Dupa 2 ani de “relaxare” agresiva a politicii monetare singura componenta  a creditului are arata o dinamica pozitiva puternica este creditul pentru locuinte in RON. Exista doua probleme aici. Prima, nu foarte importanta, creditarea pentru locuinte in RON reprezinta cam 4% din credit total. Foarte putin ca sa putem vorbi de o relansare a creditarii in economie. A doua, mult mai importanta, dinamica pozitiva este explicata in mare parte de subventia oferita de stat si nu de “relaxarea” politicii monetare. Din pacate pentru BNR, canalul de transmisie a politicii monetare inca nu functioneaza. Totusi, trebuie remarcat ca banca centrala face o legatura directa intre reducerea dobanzilor la credite si reducerea dobanzii de politica monetara. Daca BNR crede in aceasta legatura atunci ar trebui sa investigheze efectul politicii monetare asupra canalului de transmisie pe perioada 2008 – 2014. Mai multe gasiti aici- BNR, interventiile, creditarea si recesiunea.

Surse: BNR, calcule FCA

2 thoughts on “Canalul de transmisie a politicii monetare ramane blocat, noroc cu subventiile

 1. Exista o cerere solvabila slaba pe creditare, un grad mare de indatorare cauzate de venituri in stagnare de vreo 4 ani. BNR relaxeaza degeaba, pacientul e putin mort…

  1. Corect!

   Statul garanteaza numai jumatate din “expunerea” pe Prima Casa, in fapt, credite subprime, in care cretinacii nu demonstreaza in prealabil ca pot avea un comportament financiar responsabil.
   Creșterile astea vor fi… decontate. 😀

   Suntem în cel de-al șaptelea an de la spargerea bulei imobiliare din România, iar ce-mi place “cel mai mult și cel mai mult” este tocmai creditarea bunurilor de folosință îndelungată care nu e altceva decât… “consum quality” pe bază de stat. 🙂

   În ritmul ăsta, dacă vrem cu adevărat să ieșim din criză, trebuie să plimbăm cloacele ceaușiste între noi, bineînțeles, prin intermediul băncilor, iar PIB-ul va ajunge la… stele.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s