QE al BCE in 2 paragrafe

ECB a decis ieri sa cumpere obligatiuni emise de sectorul public si de cel privat de pe piata secundara. Astfel, economia privata vinde instrumente cu dobanda catre banca centrala si cumpara bucati de hartie care nu platesc dobanda (bancnote).  In acest mod sectorul privat se expune la riscul de inflatie (cresterea inflatiei pana la 2% este tina ECB).

Efectul in economie depinde de ce va face sectorul privat cu aceste bucati de hartie, frumos colorate: consum, economisire, investitii sau cumpara mai multe obligatiuni guvernamentale. In fiecare caz efectul este diferit pentru economie.

Advertisements

7 thoughts on “QE al BCE in 2 paragrafe

 1. Cum vezi tu producandu-se inflatia in momentul in care instrumentele purtatoare de dobanda sunt retrase din economie? BTW, bancile nu primesc bancnote – si rezervele bancare cred ca sunt purtatoare de dobanda, dar asta este o alta discutie. QE este numai un asset swap care nu are cum sa creeze inflatie, prin definitie – este un simplu “ledger entry”, nu are cum sa produca lichiditate suplimentara.

  QE este facut printre altele (discutii mai complicate) pentru cresterea rezervelor bancilor si a calitatii acestora. Singurul efect va fi cauzarea de dezinflatie, cum a fost de altfel si rezultatul in Japonia si va fi si in SUA. Cand vorbim despre sectorul privat, trebuie sa facem distinctia intre firme, banci si populatie. Bancile nu vor acorda imprumuturi catre activitati productive ci catre firme care nu vor face investitii pentru ca nu se intrevede o crestere a consumului (vezi SUA). Firmele isi vor cumpara propriile actiuni, ceea ce va produce o apreciere a actiunilor (SUA). Cresterea pretului actiunilor nu va imbogati marea masa a populatiei europene, cum nu a facut-o nici in SUA. Ba mai mult, dat fiind procentul mult mai redus de intermediere financiara in Europa, vor fi foarte putini cei care vor vedea un wealth effect.

  Discutia e lunga, insa per total efectul net asupra economiei va fi fara discutie unul deflationar si recesionar, cel putin initial. Mecanismul de transmisie in economie este stricat. Singura solutie este debt forgiveness la toate nivelurile, sau printarea de bani si impartirea la datornici, insa acest lucru nu este dorit de catre powers that be. Pana la urma politicienii nu au in vedere interesul economic general ci imbogatirea bancilor. Acest lucru devine evident in momentul in care se face QE in Europa dupa ce s-a vazut foarte clar care au fost efectele in SUA.

   1. Aprecierea USD-ului este efectul… carry trade reversal pe fondul declanșării celui de-al doilea val deflaționist global.
    Si americanii si britanicii au dat-o de gard cu QE-ul și cât de curând vor intra în recesiune (americanii… în toamnă)! 😀 Marea revenire economică a SUA are la bază servicii financiare și… healthcare.
    Tăntălăul BOE a declarat în 2013 că va majora dobânzile, iar lira sterlină s-a apreciat într-un an de la 1,5 la 1,71, iar de când s-a codit că n-o majorează deocamdată, s-a întors la loc la 1,5… în jumătate de an. Dacă atinge nivelul de 1,4915, lira va săpa cu euro de mână. 😀

    QE-ul BCE, opera fostului angajat Goldman Sachs, asigură exit-ul unor instituții financiare americane expuse pe maculaturi… europene.

    Totul e… aparent.. ff bine. 😀

 2. Jucatorii pe S&P500 nu au preluat raliul European pe QE “too late, too complicate”…stiu bine care vor fi rezultatele. Dupa 5 ani de US QE avem inflatie de 0.8℅ decembrie, veniturile stagneaza, taxele cresc si mai nou US $ incepe sa puna probleme corporate America. Toata lumea asteapta reactia Fed.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s