O explicatie pentru diferenta dintre evolutia inflatiei si tinta de inflatie

Banca nationala are un singur obiectiv conform statutului : stabilitatea preturilor. Prin adoptarea regimului de tintire directa a inflatiei a introdus si o definitie specifica pt stabilitatea preturilor: o anumita valoare a inflatiei care trebuie atinsa in 8 trimestre, cel mult, de la momentul in care se ia o decizie de politica monetra. In acest moment tinta de infaltie este 2.5%. Astfel, banca centrala ia decizii care sa elimine distanta dintre inflatia curenta si tinta in asa fel incat peste 8 trimestre, cel mult, inflatia masurata sa fie egala cu tinta de inflatie si sa ramana acolo.

Graficul urmator arata una din multiplele evolutii posibile viitoare ale inflatiei daca politica monetara este adecvata (linia rosie). Evoutia inflatiei intre t= 0 si t= 8 este irelevanta. Ce conteaza este ca inflatia sa ajunga la tinta dupa 8 trimestre si apoi sa ramana cat mai aproape de tinta. Pentru ca vorbim aici de estiamri, orice alta evolutie a inflatie prezentata de banca nationala, inflatia este estimata sa ajunga la tinta in 12 trimestre,  arata ca politica monetara este inadecvata pentru conditiile economice curente.

infvstintaoptim.001

Sursa: FCA

BNR prezinta estimari ale evoltutiei inflatiei pentru 8 trimestre in fiecare raport de inflatie. Aceste estimari arata evoltutia inflatiei luand in considerare cea mai recenta decizie de politica monetara. Deciziile de politica monetara ar trebui sa foloseasca toate informatiile care ar putea sa influenteze evolutia viitoare a preturilor in asa fel incat prin decizia respectiva distanta dintre inflatie si tinta sa fie egala cu 0 peste 8 trimestre.

Acum sa ne uitam la estimarile de inflatie ale BNR pt 2012, 2013, 2014 2si 2015. In afara de 2015 in niciunul din cazuri politica monetara nu a fost adecvata (ex ante) in viziunea BNR. Chiar daca in comunicatele BNR se spune ca este vizata stabiliatea preturilor pe termen mediu (inflatie la tinta in 8 trimestre) estimarile BNR, care insotesc comunicatele respective, arata ca inflatia nu ar fi ajuns la tinta in 8 trimestre. In unele cazuri BNR estima ca inflatia sa ajunga la tinta mai devreme dar pe urma sa se indeparteze din nou de tinta fara perspective de a reveni. In alte cazuri estimarea BNR arata ca inflatia nu ar ajunge la tinta in 8 trimestre. Doar in cazul celei mai recente estimari a BNR, Februarie 2015,  inflatia estimata pare sa corespunda unei politici monetare adecvate conditiilor economice actuale.

Comparand aceste estimari cu evoltutia inflatiei in aceasta perioda (ex post) avem mai multe dovezi ca politica monetara nu a fost adecvata pentru perioada respectiva. Evolutia inflatiei vs tinta este explicata in cea mai mare parte de modul in care BNR implementeaza politica monetara. Desi exista prin statut un singur obiectiv, stabilitatea preturilor, aceste deviatii de la tinta sunt explicate doar de introducerea altor obiective ale polticii monetare de Consiliul de Politica Monetara. Alttfel spus, politica monetra nu este adecvata pentru obiectivul de stabilitate a preturilor dar este posibil sa fie adecvata pentru o politica monetara cu mai multe tinte concomitent: inflatie, curs valutar, stabilitate financiara, influenta politica etc. Din punctul nostru de vedere conteaza foarte mult daca politica monetara implementata de BNR, care se pare ca nu este conforma cu statutul BNR, implica alte costuri pentru societate. Altfel spus, care este costul pentru societatea ca diferenta dintre inflatie si tinta nu este 0?

infvstinta

Sursa BNR, FCA

2 thoughts on “O explicatie pentru diferenta dintre evolutia inflatiei si tinta de inflatie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s