Moneda adevarata, leul sau monedele virtuale?

“Mesajul nostru a fost clar: vom monitoriza aceste scheme, nu le interzicem, dar nu recunoaștem aceste tipuri de virtual currencies a fiind mijloace de plată pentru că nu întrunesc cele trei calități ale mijloacelor de plată, respectiv nu sunt mijloace de schimb, de tezaurizare sau unități de cont”, a subliniat Ruxandra Avram (BNR)

Nu cred ca exista dubii in ceea ce priveste functiile de mijloace de plata sau unitati de cont ale monedelor virtuale.

Exista discutii despre “store of value” sau functia de tezaurizare/economisire. Valoarea monedelor virtuale este prea volatila (desi aici depinde, poate este prea volatila pentru unii) ca sa indeplineasca aceasta functie. Totusi, este ciudata aceasta critica venita din partea unui angajat al BNR. De ce? simplu. in ultimii 25 de ani leul, emis de BNR, nu a indeplinit aceasta functie si totusi se pare ca este moneda nationala. BNR a distrus valoare leului si aceasta functie de econmisire incat a fost inlocuit in tranzactii de alte monede. Astfel, pe langa functia de economisire BNR a distrus si functia de mijloc de plata.

BNR nu recunoaste monedele virtuale pt ca indeplinesc doar 2 din cele 3 functii ale banilor. Dar recunoaste leul care indeplineste doar 1 functie din 3. Singura motiv pt care leul este astazi in circulatie si nu a fost eliminat complet de euro sau dolar este plata impozitelor care este permisa doar in lei. Daca era posibil ca impozitele sa se plateasca in euro sau dolar leul ar fi disparut de mult. In plus, fara leu nu ar mai fi fost problemele creditelor in valuta ( 🙂 ).

7 thoughts on “Moneda adevarata, leul sau monedele virtuale?

 1. Mă întreb dacă nu cumva exagerați când susțineți că alte monede au înlocuit leul în tranzacții. Statistica BNR a depozitelor arată un raport de 2x, 3x între lichiditățile în lei și cele în valută.

  Eu am dubii că trecerea graduală la valută s-a datorat “distrugerii” valorii leului ci mai degrabă a integrării socio-economice tot mai mari în spațiul €. În fapt, societatea românească ține banii între 20% și 30% în €.

  Este adevărat că leul a fost măcinat puternic în anii 90, dar realitatea este că a fost un “store of value” mult mai bun decât orice altă monedă în ultimii 12-15 ani (și am făcut acest calcul personal – nu este o părere ci adevărul). Ceea ce simte și societatea.

  1. Cred ca este putin mai complicat.
   Pierderea functiei de “store of value” in perioada 1990-2008/2009 a dus la pierderea functiilor de unitate de cont si mijloc de schimb.Daca nu ar fi fost cerinta legala astazi taxele ar fi fost platite in alta valuta dar nu leu. Preturile si tranzactiile pentru bunurile cu folosinta indelungata sunt in euro/dolar. Preturile serviciilor sunt facturate in euro la cursul …. Documentele oficiale ale guvernului prezinta evoltutia pensiilor pana in 2020 in euro. Consilierul guvenratorului vorbeste de salariul guvernatorului in euro. eu asta vad ca “simte” societatea.

   Leul a fost inlocuit ca moneda de facto in tranzactiile importante din economie. este posibil in zona rurala sa se foloseasca mai mult leu.

   Ce spuneti dvs este partial adevarat si daca tendinta ar continua am putea vedea o revigorare a celorlalte doua functii ale monedei national. Dar cum asteptarile sunt ca leul o sa fie eliminat in viitorul apropiat este foarte greu de crezut ca se mai poate face ceva.

   Sunt curios cum ati calculat “store of value” pentru ultimii 12-15.

  2. La asta se mai adauga si obligatia emiterii de facturi si incasarii de chitante doar in lei. Fara asta leul ar fi disparut demult. De facto, economia (ansamblul actiunilor interpersonale) nu mai functioneaza demult in lei. Decat poate in tranzactiile marunte, gen cumpararea de patrunjel.

 2. Leul asta asa rablagit si hulit e cam singurul atu al economiei romanesti.
  Daca am fi avut EUR am fi ajuns pe butuci exact ca si tarile din S Europei.

  Haideti sa facem un exercitiu de imaginatie: renuntam la leu din 2007.
  Datoria publica se transforma din lei -> eur la un curs de ~3.3 lei / eur (la un nivel cu 30% mai mari decat sunt acum luand in calcul doar principalul).
  MF incepea sa emita bonduri in EUR (in loc de lei).
  Economia Romaniei se scufunda cu ~10% din 09-11 in timp ce datoriile RAPORTATE la PIB explodeaza din 2 motive:
  — #1. noi imprumuturi (EUR de la CE, USD de la FMI)
  — #2. vechile datorii (in convertite in EUR) nu scad in valoare reala.

  Avantajul in cazul nostru a fost ca macar o parte consistenta din datorii erau in lei (#2), iar devalorizarea leului a facut ca macar astea sa SCADA in lei tinand pasul cu PIB (si el in scadere)

 3. Florin, un pic răutăcios comentariul tău. În aceeași situați sunt aproape toate monedele din lume. Cred că mai degrabă sunt ținuți în viață de obligativitatea acceptării lor ca plată și interzicerea plății în alte valute.
  Dacă cineva acceptă plata în bitcoins nu cred că aceștia devin monedă. Tot felul de coins „emit” și site-urile de jocuri sau alte site-uri. Poate că și bonurile de masă ar putea deveni monedă, problema este că ele expiră după un timp.
  Dacă bancnotele ar expira după un timp…. ar mai fi monedă?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s