Un posibil efect al loteriei bonurilor fiscale

Desi abia inceputa, ministrul de finante declara loteria bonurilor fiscale un succes. Inca nu stim exact ce sistem de evaluare foloseste dar oricare ar fi aceasta este prea devreme pentru un diagnostic. Mai ales ca loteria bonurilor fiscale are loc in acelasi timp cu ofensiva ANAF. Atat “morcovul” cat si “batul” lucreaza in acelasi timp si astfel este imposibil de idenficat care dintre cele doua are impactul mai mare.

Totusi, ma astept ca si acest episod din ofensiva ANAF sa se termine si sa ramanem doar cu loteria bonurilor fiscale. Ce ma intereseaza este raspunsul pietei.

Avand in vedere ca dureza 90 de zile din momentul in care se anunta bonurile fiscale castigatoare si pana in momentul in care se face plata si mai ales considerand valorea foarte mica a castigului ma astept la o reactie puternica din partea pietei. De exemplu. In momentul in care un client cere un bon fiscal este posibil sa i se ofere un discount pe loc daca “uita” de bon. Astfel clientul are optiunea sa accepte ASTAZI o plata sau sa isi incerce norocul la un premiu modest cu plata in viitor. O sa fie interesant de observat.

O astfel de solutie nu rezolva problema principala pe care o au cei care platesc taxe: considera plata taxelor o experienta negativa. PAna acum nu am vazut nicio propunere din partea politicienilor care se incerce sa schimbe aceasta perceptie pentru platitorul de taxe. Pana atunci nu ma astept la un efect major al loteriei bonurilor fiscale daca masuram efectul relativ la evaziunea fiscala.

3 thoughts on “Un posibil efect al loteriei bonurilor fiscale

  1. Excelent articolul, aceasta este si opinia mea – in schimb, o sulimentare a fondurilor de castig, de peste 10-50 ori (ce ar insemna pana la urma 50 mil lei fata de evaziunea de la noi?!), cu siguranta ca ar putea schimba perceptia asupra premiilor si implicit succesul acestei actiuni.
    Felicitari pentru articolele dumneavoastra, mult succes.

  2. Romanii nu sunt activi social, ei iubesc doar castigurile mari si facile. Campania va sfarsi iremediabil. Comerciantii de alimente vor avea grija sa-si bage in buzunar jumatate din scaderea tva ca pret al intrarii in legalitate.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s