O analiza inconfortabila a cresterii economice in Romania

Este normal ca dupa o perioada lunga de criza economia sa surprinda pozitiv. Publicarea datelor estiamtive pentru cresterea economica reala din trimestrul 1 2015 a prezentat o astfel de surpriza. Este a doua oara in doar cateva luni cand statistica suprinde pozitiv dar mai ales cu o marja foarte mare fata de asteptarile pietei.

Prima mare surpriza a fost livrata in momentul in care au fost publicate datele pentru trimestrul 3 2014. O revizuire a istoricului datelor pentru PIB au facut ca recesiunea tehnica din primele doua trimestre ale lui 2014 sa dispara iar trimestrul 3 2014 a suripns cu o crestere economica record. O evolutie foarte bizara avand in vedere ca pana in acel moment datele aratau o recesiune tehnica iar indicatorii pentru trimestrul 3 aratau o incetinire.

Prezentarea datelor pentru trim 1 2014 reprezinta iar o surpriza pozitiva semnificativa. La fel ca in trimestrul trei indicatorii nu estimau o crestere economica care sa accelereze semnificativ. Cel mai bun scenariu era staganrea si intr-un fel acesta este rezultatul daca ne uitam la dinamica anualizata (2.8% in trim 4 2014 si 2.8% in trim 1 2015). Totusi, cresterea economica reala fata de trimestrul 4 2014 este importanta si trebuie inteles ce sursa are.

Efectul relaxarii fiscale? Imposibil. Orice economist stie, sau ar trebui sa stie, ca dureaza pana la 12 luni pentru a se vedea efectul unor masuri de relaxare fiscala. Din contra, in 2015 ar fi trebuit sa vedem efectul total al taxei pe constructii speciale (din cate am inteles ramane in noul cod fiscal desi guvernul anunta altceva) iar acest efect nu este unul pozitiv pentru economie.

Efectul relaxarii monetare? Mult mai probabil dar si acolo indicatorii la nivel macro aratau o stagnare sau incetinire. Singura dinamica pozitiva importanta se observa pe piata creditarii in lei pentru imobilele subventionate prin programul prima casa. Dar aceasta piata reprezinta 4% din creditul total. Creditele pentru companii au avut o evolutie descrescatoare.

Atunci ce se intampla?

In primul rand cresterea economica cu dinamica preturilor in scadere ar putea sa fie efectul unei oferte agregate mai mari. Aceasta crestere ar putea sa fie rezultatul cresterii productivitatii sau/si al scaderii pretului materiilor prime. Este scenariul de preferat dar datele BNR arata productivitatea a stagnat in ultimul an.

In al doilea rand, am putea asista la o restrangere a cererii agregate care la randul sau face ca dinamica preturilor sa fie cat mai scazuta sau chiar negativa si astfel sa dea impresia ca economia creste. PIB real este PIB nominal (tot ce se produce si consuma intr-o perioada) de unde eliminam influenta preturilor. Astfel,PIB nominal reprezinta cererea agregata din economie. Din trimestrul 2 2013 dinamica trimestriala a PIB-ului nominal a inceput sa scada. Acest lucru indica o dinamica a cererii agregate in scadere. O cerere agregata in scadere a influentat atat preturile curente dar mai ales asteptarile. Se vede foarte bine, de exemplu, in randamentele pentru instrumentele denominata in leu ca piata nu se asteapta la o dinamica in crestere a preturilor in urmatorii ani. Inca un semn ca piata nu se asteapta ca economia sa creasca peste potential.

ngdprgdpqoq1.001

Pe langa dinamica PIB nominal in scadere, estimarile BNR arata o dinamica a inflatiei negativa si o economie care functioneaza sub potential pana 2017. Toate aceastea arata mai mult o economie care stagneaza si nu ca una care explodeaza. Mai mult, o dinamica a PIB nominal mai mica pune presiune pe buget pentru ca veniturile si cheltuielile sunt calculate ca procent din PIB nominal.

Avand in vedere evolutia recenta a PIB nominal si estimarile de crestere reala pentru trimestrul 1 2015, exista trei scenarii posibile:

1). scenariul pozitiv atat PIB nominal cat si deflatorul au crescut in tirmestrul 1 2015 semn clar ca economia isi revine
gdpdflatorgoodl

2) scenariul rau, atat PIB nominal cat si deflatorul au ramas constante si atunci economia stagneaza
gdpdflatorbadl
3) scenariu urat, atat PIB nominal cat si deflatorul au avut dinamica in scadere, semn clar ca cererea agregata scadegdpdeflatoruglyl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s