O sugestie bizara de la guvernator pentru sistemul bancar

Guvernatorul BNR a avut o sugestie bizara din punctul meu de vedere pentru banci: sa publice dobanzile reale. Foarte ciudata propunere venind de la guvernatorul unei banci centrale.

Bancile nu au cum sa publice dobanzile reale pt ca nu stiu care o sa fie rata inflatiei. Ahh, da, pot sa publice dobanzile reale din trecut.  Dar ce relevanta are acest lucru? Atunci cand depui banii la banca o faci pt dobanzile VIITOARE nu pt cele trecute. Iar dobanzile reale viitoare nu pot sa fie decat ESTIMATE. Ce te faci daca dobanda reala estimata nu este cea pe care ti-a “promis-o” banca? Ei uite aici dl guvernator nu a venit cu niciun sfat pt ca domnia sa, ciudat pt un guvernator al unei banci centrale care tinteste inflatia VIITOARE, se uita la trecut.

Mai mult, guvernatorul nu explica ce indice al preturilor sa foloseasca bancile. IPC, IPP sau Deflator?

Ar fi foarte interesant de vazut ce cum explica dl guvernator faptul ca piata imprumuta statul la scadenta de un an cu o dobanda de 1.5% iar BNR estimeaza o inflatie de 1.5% la aceasta scadenta. Sau de ce bancile atrag bani la scadenta de un an din piata interbancara la dobanda de 0.95% si ofera la 1.5%. Este piata irationala? Nu are incredere piata in estimarile BNR de inflatie si se asteapta la o inflatie mult mai mica? (revin cu o analiza aici)

“Trebuie să facem un efort mai mare pentru a obişnui publicul cu rata reală a dobânzii, diferenţa dintre rata nominală şi rata inflaţiei. Nu trebuie să lăsăm publicul într-o confuzie, nu este sănătoasă”, a conchis şeful BNR.

“Ar trebui să-i îndemnăm pe deponenţi să se uite la dobânda reală, nu la cea nominală. Acum câţiva ani, când dobânda nominală se învârtea între 6-7%, inflaţia era tot pe acolo, diferenţa între dobânda nominală şi rata inflaţiei dădea o rată reală a dobânzii de circa 1%. Acum avem rată nominală între 1%-1,5%, inflaţia a coborât sub 1% şi tinde să fie negativă pentru câteva luni, poate chiar trimestre, iar câştigul real se menţine, s-ar putea să fie mai mare dobânda reală faţă de acum câţiva ani”, a afirmat marţi Isărescu la conferinţa “Viitorul modelelor de business bancar”, organizată în cadrul evenimentelor dedicate aniversării a 135 de ani de la înfiinţarea Băncii Naţionale a României.

Advertisements

2 thoughts on “O sugestie bizara de la guvernator pentru sistemul bancar

  1. Isarescu vrea sa semnaleze ca am putea avea curand dobanzi reale mai mari decat cele nominale E timpul ca departamentele de marketing din banci sa abureasca cetatenii cu alte vrajeli. Vrajelile care au fost pana acum nu mai tin. 🙂

  2. Pregateste publicul pentru:
    1. prevenirea unei noi psihoze a consumului pe datorie care bate la usa, 2008 reloaded!
    2. volatilitatea extrema din pietele forex “the name of the game” pentru 2015/6.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s