Nominal GDP in Romania probably contracted in Q1 of 2015

My estimates show that in the nominal GDP fell 0.3% in 2015q1 vs 2014q4. This means that GDP deflator continues to be negative on qoq basis. ngdprgdpestqoq

Advertisements

6 thoughts on “Nominal GDP in Romania probably contracted in Q1 of 2015

 1. PIB-ul a crescut cu 1.5% deci estimarile nu prea sunt aproape. Pe baza lor unii pot lua decizii importante. O sa-mi spui ca sunt masluite ca nu stiu ce formule au aia etc deci -0.3 al tau e real de fapt. Si uite asa traim in lumi paralele in care fiecare are graficele lui si e foarte usor sa arati ca celalalt nu stie ce calculeaza. Sau sa recunosti cand nu ies. Sau sa admiti ca economia nu e chiar algebra curata. Si nu e singura prognoza pe care am vazut-o la tine pe blog care n-a iesit desi ai mentionat mereu ca ti-au iesit spre deosebire de ale BNR care le dau aiurea. Cand nu ies probabil sunt masluite cand ies sunt corecte. Noroc ca nu urmareste nimeni din urma. Da, sofisme si astea.

  1. Iar citesti selectiv. Am comparat estimarile de inflatie cu estimarile BNR relativ la inflatia realizata. Oricum sunt onorat ca incerci sa ma judeci dupa aceleasi standarde dupa care judecam o insitutie care cheltuieste sute de mii de euro pe modele (salarii, soft etc )

   referitor la estimarile bnr nu am zis ca sunt masluite. Am spus ca la cat efort si bani sunt implicati nu sunt mai bune ca cele facute cu modele mai simple. Dar poate ca este vorba de calibrare. Cine stie? noi nu pt ca publicul nu vede decat ce iese dintr-o cutie neagra. Transparenta la BNR nu este o caracteristica cu care sa se mandreasca. Incerc sa fac rost de niste amarate de date despre masa monetara si ma pune(ti) sa fac cereri oficiale desi am mai facut. in fine.

   In plus in estimarile mele este totul transparent. La BNR ma tot intreb daca tinta de inflatie este diferita pt a acomoda obiective secundare pe termen scurt sau nu. Cand inflatia ramane sub tinta 2 ani si este estimata sa ramana inca 2 ani incepi sa-ti pui semne de intrebare relativ la ce tinta urmareste board-ul. Poate esta alta decat cea din raport. etc. Intelegi ce vreau sa spun, sunt sigur.

   Da eu si clientii mei luam decizii pe baza estimarilor mele. Cateodata pierdem dar in medie castigam. Cel putin acesta este obiectivul. Are cineva curajul din bnr sa parieze banii propri pe estimarile BNR? Skin in the game anyone? Pt ca altfel vorbim de sofisme. Daca tot cauti te ajut eu, vezi ca am estimat si depreciere si nu s-a intamplat. Dar am avertizat de pericolul dobanzilor mici (eu chiar spuneam negative) inca de anul trecut.

   Eu ce ceream de la BNR era sa foloseasca un disclaimer de genul: este probabil dar nu stim sigur ca deficitul de cerere o sa se transforme in surplus. Sau atunci cand spunem ca deficitul de cerere devine surplus presupunem ca PIB potential (si ne aratati cum il estimati) ramane constant etc.

   Referitor la estimarile de la INS. eu nu am zis ca sunt masluite. Nu cred ca am zis. Am zis ca revizuirile sunt bizare/suspecte/ciudate. am prezentat acelasi punct de vedere la INS la conferinta de marcare a 150 de ani de la infiintare. Am gasit acolo foarte multa intelegere. Oameni deschisi la dialog. Oameni care vor sa ne uitam impreuna la IPC, la IPC vs deflator, la datele pe PIB etc. Nimeni nu are toate raspunsurile de acea colaboram sa intelegem cat mai bine ce se intampla. A, scuze, doar la BNR exista adevarul absolut.

 2. Masluite era o metafora, in sensul ca le fac ei cum vor ca sa dea bine probabil si cu influenta politica prin revizuiri (de INS zic). Eu tot incerc sa sustin ca nici o BC nu poate fi transparenta 100%. Vezi si alte BC cum se comporta (vezi PBOC recent sau CBR – sigur o sa zici ca aia nu au economii libere – sau SNB). Plus ca informatiile pe care le are sunt peste cele ale bancilor sau ale pietei, stii bine, asta e atuul lor. Stiu cine ia pozitii, de ce, de unde, ce e prin banci, stie ce se intampla in regiune, in UE mai ales ce pregatesc aia etc. Pe baza lor calibreaza niste grafice niste tinte si de aici si diferenta intre analisti si BNR. Nici tu daca ai fi guvernator nu cred ca ai vrea sa-ti pierzi atuul asta ca s-ar putea sa ai surprize care sa te coste. Spre deosebire de INS, BNR e parte activa in economie de aici si diferenta de abordare mai permisiva sau transparenta cum vrei sa-i zici. INS doar constata n-are ce sa ascunda si oricum metodologia lor trebuie sa fie uniforma cu UE care e cunoscuta, deci nu prea are spatiu de manevra. INS nu e parte activa, nu ia masuri.
  Si n-am spus ca BNR detine adevarul absolut, nici n-are cum, n-am nici o legatura cu ei, nu-i idolatrizez (dar am incredere in ei mai mult decat altii), doar ca vad un dezechilibru intre ce face/explica si ce spuneti voi ca face si de ce, zi de zi la orice comunicat, conferinta, cu analiza pe text, labirint semantic etc doar ca sa aratati ca tot o dau in bara si ascund lucruri ca sa faca nu stiu ce, trecand peste tintele pe care le nimeresc. Iar BNR nu inseamna Isarescu, au o echipa stii bine si asta care face tintele si graficele si tot. Plus ca nimeni nu arata spre MF unde se-ntampla multe ciudatenii. E parerea mea care oricum nu conteaza, dar ai rubrica de comentarii unde toti sunt de acord cu tine si poate deveni plictisitor. 😀

  1. _ nu cred ca MF scapa mai usor. Dar de bine de rau in ultimii ani au surprins cu deficitul in scadere, plata arierate. Sunt multe problem acolo si lipsa transparentei ne face sa reactionam cu intarziere
   – BNR este independetna de jure si in teorie de facto. De aici si presiunea, cel putin din partea mea, pentru imbunatatire. Nu trebuie sa fie 100% transparenta dar cand Rusia este mai transparenta sau chiar Moldova atunci ai problema. Pana si Rusia prezinta interventiile in piata valutara.
   – cu siguranta BNR are mai multe informatii decat restul economiei. mai ales pe partea monetara. Dar pana la urma inflatia in modelele lor este determinata de output gap in special care depinde de estimarile de PIB. si aici apare problema. Nu are rost sa mai scriu despre asta, am tot scris. chiar acum cateva zile
   – in legatura cu atuul: politica monetara nu trebuie sa fie sursa de destabilizare in economie, adica sa nu intervin arbitrara pentru obiective intermediare care nu au legatura cu obiectivul funamental.
   – respect si chiar astept parerile informate care provoaca. asa ca bring it on 🙂

  2. Cand ai astfel de revizuiri ale seriei de date pt PIB real ar trebui sa te gandesti serios daca estimarile de PIB potential nu produc mai multe probleme decat rezolva. Exista viata si dupa PIB potential. RIP PIB potential

   INS:
   -rezultatele trimestrului II 2014, comparativ cu trimestrul I 2014, au fost revizuite de la 99,4% la
   100,2% ;
   – rezultatele trimestrului III 2014, comparativ cu trimestrul II 2014, au fost revizuite de la 102,2% la
   101,3% ;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s