Atacurile impotriva scaderilor de taxe nesustinute de date

Imi este foarte clar de ce polticienii se ataca intre ei chiar si cand propun solutii bune pentru economie. Nu imi este clar de ce tehnocratii intra in acest joc. Ma refer la discutiile despre noul cod fiscal.

Toate atacurile venite din partea celor care au credibilitate doar pentru ca vorbesc din fata unui pupitru se concentreaza pe pericolele potentiale ale reducerii TVA (o taxa indirecta). Inca mai sper ca domniile lor inteleg ca nu este asa si doar fac un joc de imagine.

Reducerea taxelor in sine nu reprezinta o problema pentru economie, din contra. Implicit domniile lor, sper, atrag atentia asupra derapajelor pe partea de cheltuieli a bugetului. De acolo apar problemele si nu de la reducerea de taxe. Aici apare problema mea. De ce nu ataca domniile lor cresterea procentului cheltuielilor cu salariile in total cheltuieli bugetare? De ce nu ataca domniile lor cresterea salariului minim? De ce nu ataca domniile lor promisiunile guvernului actual de cresteri salariale in sectorul public si mai ales pentru demnitari? Nu stiu si nici nu o sa inteleg vreodata.

Partea buna este ca nu trebuie sa intelegem ce vor politicienii sau tehnocratii numiti politic. Avem date (grafic 1 si grafic 2), chiar si pentru aceasta amarata de economie, care arata clar ca reducerea de taxe nu reprezinta o problema. Pe termen lung o economie controlata ca a noastra este impinsa la extreme (boom-bust) de politica fiscala prociclica DAR MAI ALES de politica monetara prociclica.

defsustentblog.001

defsustentblog.002

P.S. Noul cod fiscal repara si prostia facuta de guvern cand a introdus taxa pe constructii speciale si supraacciza pt carburant.

Advertisements

2 thoughts on “Atacurile impotriva scaderilor de taxe nesustinute de date

  1. În privința cheltuielilor bugetare nu cred că salariile sunt marea problemă. Acum, sincer, de bine, de rău, oamenii aceia fac ceva pentru banii pe care îi primesc, fie că vorbim de profesori, medici, polițiști, pompieri, militari, sau chiar de funcționarii publici.
    Ce se susține cam greu în buget este furtul. Ca să-i dea unuia 60 de milioane de Euro în plus pentru o retrocedare, cred că este nevoie de TOATE taxele plătite de 1200 de IMM-uri într-un an (am pus o medie de 50.000 Euro/IMM).
    Eu cred că învățătorii și profesorii copiiilor noștri chiar merită mai mulți bani. Și mai cred că ei pot primi mai mulți bani, chiar dacă vom plăti noi taxe mai puține. Dacă s-ar diminua jaful.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s