Ignorarea politicii monetare costa

Saptamana trecuta am asistat la un eveniment interesant. Un guvernator de banca centrala a tinut un discurs de aprope 50 de minute in care nu a spus nimic despre politica monetara. S-a concentrat pe rolul important pe care il are politica fiscala in economie. A mers pana acolo incat a oferit politicii fiscale statutul de conducator al economiei de piata -dupa mine o contradictie in termeni. Dar in niciun moment nu a spus nimic despre relatia politica fiscala politica monetara. De parca politica monetara nici nu ar fi existat. 

In realitate, pentru ca noi traiam in lumea reala, politica monetara exista si are un rol mult mai important in economie decat politica fiscala. Este adevarat ca sistemul actual nu este perfect. Dar acesta este sistemul si trebuie sa intelegem cum functioneaza. Teoretic politica monetara independenta ar trebui sa reactioneze la derapajele politicii fiscale. In teorie persoanele numite la conducerea politicii monetare sunt interesate doar de bunastarea societatii si nu ezita cand trebuie sa ia decizii nepopulare.

Sa ne uitam la un exemplu. Politicienii ne pacalesc. Mimeaza consolidarea fiscala prin reducerea temporara a unor cheltuieli. Sa zicem ca reduc cheltuielile cu investitiile in infrastructura. Astfel, bugetul pe termen scurt arata un excedent- mai multe venituri decat cheltuieli.  Pe baza acestor date politicienii propun o reducere de taxe. Economistii cu gandire contabila din economie atrag atentia ca reducerea de taxe inseamna venituri mai putine si din situatie de excedent bugetar se ajunge la deficit fara sa se intample nimic cu cheltuielile. Politicienii contrataca si spun ca reducerea de taxe va ajuta economia sa creasca si veniturile nu vor scadea. Pana la urma se implementeaza reducerea de taxe. Dupa implementare politicenii incep sa creasca si cheltuielile, pentru ca politicienii urmaresc ca obiectiv realegerea in functii. Chiar si in scenariul in care veniturile nu scad o crestere de cheltuieli poate sa duca la un deficit bugetar mai mare. Ce urmeaza? Un deficit bugetar mai mare trebuie finantat. Ori se finanteaza prin taxarea generatiei curente – cresc iar taxele -sau se finanteaza prin taxarea generatiei viitoare – statul se imprumuta pe pietele internationale. Daca ne uitam la aceasta parte din poveste nu vedem rolul politicii monetare. Clasa politica face o promisiune catre electorat si nu si-o tine. Sa speram ca electoratul invata din greseli.

Mai exista totusi o parte din scenariu pe care inca nu am vazut-o. Sa prespunem ca reducerea de taxe stimuleaza consumul si investitiile. Sa presupunem ca aceasta reducere de taxe are loc in momentul in care economia foloseste toate resursele eficient. Cresterea investitiilor si a consumului duce la o competitie mai mare pentru aceleasi resurse. Companiile se “cearta” pe forta de munca si astfel cresc salariile, se “cearta” pe capital si cresc asteptarile pentru profituri din ce in ce mai mari, consumatorii cu putere de cumparare mai mare din reducerea de taxe si cu perceptia ca veniturile o sa le creasca pentru ca dintr-o data forta de munca este din ce in ce mai scumpa cresc si ei cererea pentru bunuri, companiile nu pot sa produca imediat bunuri pentru cererea crescuta si asa cresc preturile pentru produse interne si posibil sa creasca si importurile. Intr-o astfel de economie cererea creste mai rapid decat oferta de forta de munca, capital si produse finite facand ca preturile din economie sa creasca. Inflatie. In sfarsit ajungem la ceva legat de politica monetara. Preturie stabile, sau inflatie scazuta, reprezinta teritoriul politicii monetare. Nu toate preturile, doar cele pentru bunuri de consum. Si totusi chiar si in acest scenariu care se intampla concomitent cu primul nu am introdus politica monetara pana la sfarsit cand am mentionat preturile. In realitate, pentru ca aceasta conteaza, lucurile stau diferit.

Politica monetara este prezenta tot timpul in economie. Ambele scenarii prezentate nu pot sa aiba loc fara sa existe bani in piata. O economie care creste are nevoie de o masa monetara mai mare. O economie cu salarii mai mari, cu preturi mai mari are nevoie de o masa monetara mai mare. Acum cred ca este clar, nu? Monopolul productiei de bani in economie este oferit de societate bancii centrale. Pentru a avea inflatie ai nevoie de bani. De fapt mult mai corect este sa spunem ca ai nevoie de mult mai multi bani decat produse. Relatia bani -cerere agregata este data de o identitate simpla MV=PY (masa monetara inmultita cu viteza de rotatie a banilor in economie este egal cu PIB nominal sau cerere agregata). De aici este simplu sa vedem ca masa monetara nu trebuie sa cresca mai rapid decat creste cererea agregata. Daca masa monetara creste mai rapid decat cererea agregata la un moment dat o sa ai inflatie. Si invers daca masa monetara creste mai incet decat cererea agregata atunci avem incetinire in dinamica economica. Iar cand banca centrala reduce masa monetara atunci avem recesiune. Astfel, putem sa identificam foarte usor o politica monetara care accentueaza ciclicitatea din economie uitandu-ne la cum evolueaza masa monetara relativa la PIB nominal.

Daca luam ca exemplu masa monetara vs pib nominal in Romania vedem ca in perioada 2004-2008 politica monetara pompa bani in economie mai rapid decat cerea economia, in perioada 2008-2010 a scos bani din economie desi economia avea nevoie, iar in perioada 2013-2015 banca centrala pompeaza iar bani in economie mai rapid decat spune cererea agregata. Cel mai simplu mod prin care banca centrala putea sa mentina economia in echilibru era sa creasca masa monetara cu o dinamica cat de cat constanta. Pentru aceasta era nevoie de o banca centrala independenta politic si care avea un SINGUR obiectiv: STABILITATE PRETURILOR DE CONSUM PE TERMEN MEDIU.

Grafic: politica monetara prociclica: M1 vs PIB nominal

m1ngdp.001

Orice analiza sau interpretare a dinamicii economiei care ignora politica monetara-adica fara analiza masei monetare-avand in vedere sistemul actual este incompleta. Acest lucru a fost evident inca de la David Hume. Iar atunci cand analiza vine de la o banca centrala este de neinteles. O banca centrala poate sa elimine orice derapaje ale politicii fiscale care ar influenta dinamica preturilor pe termen mediu. Invers nu este posibil. Dar exista doua conditii necesare si suficiente: banca centrala sa fie independenta si sa urmareasca un singur obiectiv. Poate la urmatoarea intalnire de la BNR o sa auzim si despre rolul politicii monetare in economie. Sper ca opinia sa fie cat mai aproape de ce spunea Milton Friedman despre rolul politicii monetare in economie ” The first and most important lesson that history teaches about what monetary policy can do-and it is a lesson of the most profound importance-is that monetary policy can prevent money itself from being a major source of economic disturbance.”

 

 

 

Advertisements

3 thoughts on “Ignorarea politicii monetare costa

  1. Bravo! Din pacate, prea putine voci spun asta si prea putini vor sa auda adevarul, asa simplu si argumentat cum este el. Regele este gol, Banca Centrala ne vinde gogosi de ani de zile (25) si oamenii inca mai cred ca avem un guvernator cu puteri supranaturale, salvator altruist al neamului. Dincolo de nota personala, bancii centrale TREBUIE sa i se spuna ca a procedat prosteste si falimentar, de n ori la rand. Ajunge!

  2. Politica monetara e perfecta. 🙂 Domnul guvernator nu se ocupa de probleme care au fost deja rezolvate.

    Chiar ma gandeam cum ar fi ca noul comitet de supraveghere macro unde BNR are 5 din 9 membri sa dea peste mana BNR cand face prostii. Cred ca are un nume medical daca iti dai singur sfafuri…

  3. BNR a fost dependenta politic de guvernare. Pana ieri, de cand a inceput noua dependenta: Berlin, in perspectiva planului german de uniune fiscala.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s