BNR ar trebui sa se concentreze sa-si indeplineasca mandatul dat de societate si atat

Dl Valentin Lazea sustinut de guvernatorul BNR prezinta urmatorul argument impotriva relaxarii fiscale:

  • 3. Politica monetara va trebui probabil sa reactioneze si sa devina, macar ea, contraciclica, daca politica fiscala devine agresiv prociclica

Intr-un mediu economic cuprins de euforie (nejustificata) este usor sa ne imaginam preturile locuintelor crescand cu 8-10 la suta pe an. Ce vor face multi deponenti la banci, a caror dobanzi de 2 la suta de abia acopera rata inflatiei si comisioanele de administrare? Exista riscul real ca intermedierea imobiliara sa redevina un sport national, asa cum a fost in perioada 2007- 2008. Banca Nationala nu are cum sa ramana indiferenta si sa nu ridice nivelul dobanzilor. Astfel, ce se va castiga pe “mere” (prin relaxarea politicii fiscale) se va pierde pe “pere” (prin inasprirea politicii monetare).”

In cateva cuvinte, politica monetara este acum prociclica si ar trebui sa devina anticiclica daca este introdus un cod fiscal cu taxe mai mici. Dl Lazea si dl guvernator au dreptate. Rolul politicii monetare independente este sa reactioneze la derapajele de politica fiscala. Dar raman doua intrebari. Trebuie politica monetara sa reactioneze asa la cresterea/scaderea oricaror preturi in economie? De ce este politica monetara prociclica si nu anticiclica asa cum este normal?

O sa ma ocup doar de prima intrebare astazi. Totul este foarte simplu dar am sa explic ca sa nu existe niciun fel de confuzie. Politica monetara are un singur obiectiv, stabilitatea preturilor bunurilor de consum. Atat. Reactioneaza doar atunci cand propriile estimari de inflatie deviaza pe termen mediu de la tinta de inflatie. De exemplu, daca banca centrala estimeaza ca inflatia ramane sub tinta in perioada viitoare atunci trebuie sa ajusteze politica monetara in asa fel incat inflatia sa ajunga la tinta pe termen mediu si pe urma sa ramana cat mai aproape de tinta pe termen lung.

Vedeti undeva vreo mentiune despre politica fiscala, pretul imobilelor sau alte variabile? Nu. Orice se intampla in economie, prociclica sau nu, reprezinta interes pentru politica monetara DOAR in situatia in care influenteaza dinamica preturilor bunurilor de consum pe termen mediu relativ la tinta.

Sa luam un exemplu concret, pretul petrolului. Pretul petrolului este foarte volatil. O crestere de obicei se vede in pretul la pompa si mai departe in indicile preturilor de consum (IPC) pe care il umareste BNR-politica monetara. Reactioneaza politica monetara la fiecare crestere sau scadere a pretului petrolului? Nu. Ar fi o prostie. Politica monetara reactioneaza doar atunci cand se vad efectele in inflatia masurata de IPC. La fel se intampla ( ar trebui sa se intample ) si in cazul cursului valutar. Variatiile din piata pe teremen scurt ar trebui sa fie ignorate de o banca centrala independenta. Conteaza doar ce se transmite in dinamica preturilor pentru bunurile de consum. Acelasi mod de analiza se aplica si in cazul relaxarii fiscale care ar duce in opinia dlui Lazea la o crestere a preturilor in sectorul imobiliar. Acest lucru este irelevant pentru politica monetara atat timp cat nu se vede nimic in dinamica preturilor pentru bunurile de consum.

Totusi, sa presupunem ca relaxarea fiscala creste preturile in economie si pe cele masurate de IPC. Banca centrala nu trebuie sa faca altceva decat sa-si respecte mandatul si sa asigure STABILITATEA PRETURILOR MASURATE DE IPC PE TERMEN MEDIU. Aceasta amenintare a BNR relativa la relaxarea fiscala nu-si are rostul. In aceste caz, politica monetara ar deveni anticiclica, BNR si-ar face doar treaba si atat.

S-a ajuns intr-un loc foarte ciudat in Romania. Banca centrala are o politica monetara prociclica-dl Lazea sustine ca economia functioneaza peste potential-si ameninta ca daca politica fiscala devine prociclica atunci trebuie ca si politica monetara sa devina anticiclica. Spun ca este ciudat sa auzim acest lucru de la o banca centrala pentru ca prin definitie politica monetara trebuie sa fie anticiclica.   Un alt lucru ciudat este ca banca centrala spune ca o sa fie fortata sa reactioneze la ce se intampla pe piata imobiliara desi are mandat doar pentru stabilitatea preturilor bunurilor de consum.

La 10 ani dupa implementarea regimului de tintirea inflatiei si 25 de ani de politica monetara independenta de jure BNR inca nu a invatat ca nu poate controla stabilitatea preturilor prin controlul direct sau indirect asupra tuturor variabilelor din economie. BNR nu poate sa livreze preturi stabile prin controlul direct si indirect al pietei valutare. BNR nu poate sa livreze preturi stabile prin controlul indirect sau direct al politicii fiscale. Chiar daca poate sa controleze cateva variabile in economie nu poate sa controleze toate variabilele din lume. BNR nu are control asupra pretului petrolului sau ce se intampla cu alte politici fiscale, de exemplu. De aceea toate bancile centrale asteapta sa vada daca ce se intampla in economie, interna sau exterena, se vede sau nu in dinamica preturilor bunurilor de consum. Daca o relaxare fiscala nu creste sau scade preturile pe termen mediu REALTIV LA TINTA DE INFLATIE atunci bancile centrale nu au de ce sa intervina. Cel putin pana cand nu-i conving pe politicieni sa le dea un mandat sa tinteassca toate variabilele din economie.

Si totusi, de ce nu spune nimeni nimic despre efectele potential devastataore ale politicii monetare prociclice?

 

 

One thought on “BNR ar trebui sa se concentreze sa-si indeplineasca mandatul dat de societate si atat

  1. Isarescu isi pariaza mandatul la bursa electorala. Asta face de la 1800 de cand e acolo. Cine va castiga urmatoarele alegeri? Gorghiu? Ii facem pe la plac! Nu stim cine va castiga? Aburim pe toata lumea! Mai are vreo 6 luni sa creasca dobamda ca sa ii dea o smetie lui Ponta. Asculta un om trecut prin viata. Acum doar ne obisnuieste cu ideea ca e treaba nasoala si vine nasolia. In cateva luni iar gaseste niste speculatori cu care sa se lupte…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s