Contribuie la dezbaterea despre codul fiscal si ajuta-i pe prudenti sa decida

Guvernatorul BNR, Presedintele si noi restul societatii am avut in fata doua scenarii pentru efectele in economie ale scaderilor de taxe. O varianta a guvernului care arata efecte pozitive pentru economie si o varianta a Consiliului Fiscal care arata opusul. Cum alegem intre cele doua? Cum alegem noi este irelevant. Conteaza cum au ales guvernatorul si presedintele. In ambele cazuri varianta CF a fost preferata. Eliminam motive politice sau prietenii personale ca motive care au stat la baza acestei alegeri. Ramane un singur criteriu: cei doi demnitari se regasesc in versiunea pe care CF o prezinta despre economia noastra.

Dupa cum am mai spus totul se reduce la o singura cifra, multiplicatorul fiscal. O cifra ce nu poate sa fie masurata in economie. Aici apare elementul subiectiv. Estimarea acestei cifre se poate face de exemplu cu ajutorul unor modele care au la baza o teorie economica. Si aici apar tot felul de diferente intre teoria Neo-Keynesista peferata bancilor centrale si restul teoriilor. Sau putem sa folosim un model empiric si lasam datele sa vorbeasca fara niciun fel de influenta teoretica. Ambele variante au fost ignorate din dezbaterea de al BNR. Mai exista si varianta adoptata de CF si insusita de guvernator si presedinte: pe baza unor criterii generale care descriu o economie la un moment dat. Cred ca in dex la definitia cuvantului subiectiv gasiti exact aceasta explicatie.

Cei de la CF au fost transparenti si au explicat cum au ajuns la un multplicator fiscal de 0.4 vs un multiplicator fiscal al guvernului de 1.3. O cifra mai mare arata efecte pozitive pentru economie. Peste 1 putem spune ca reducerea de taxe “se plateste singura”.

Asadar, astazi o sa va arat cum sa va calculati propria versiune de multiplicator fiscal. Dupa aceea ar fi bine sa o trimiteti si la BNR si la Cotroceni. Intodeauna mai multe opinii sunt mai bune decat una sau doua. Pana sa va arata metoda vreau sa fac din nou o precizare: MULTIPLICATORUL FISCAL ESTE ZERO INTR-O ECONOMIE CU POLITICA MONETARA INDEPENDENTA-politica fiscala nu poate sa fie folosita pentru a destabiliza economia in aceasta lume cu politica monetara independenta. Inca un lucru, nu cred ca exista multplicator fiscal.

Si acum sa trecem la calcule. Mai intai o sa va prezint criteriile. Unde sunteti de acord puneti 1 si unde nu puneti 0.

Deschiderea comercială scăzută: O economie este relativ închisă dacă ponderea importurilor în cererea internă este, în medie, mai mică de 30% pe parcursul ultimilor 5 ani.-

Rigiditate ridicată a pieței muncii: piața muncii din țara analizată este puternic reglementată.

Stabilizatori automați reduși: stabilizatorii automați cuantificați prin ponderea cheltuielilor publice în PIB nominal sunt „mici” (de exemplu, pondere mai mică de 0,4).

Curs de schimb fix sau cvasi–fix: regimul de curs de schimb nu este în totalitate flexibil.

Nivel scăzut al datoriei publice: datoria publică se situează sub nivelul considerat în general „sigur” de către piețele financiare; în cazul țărilor emergente un nivel de 40% poate fi utilizat ca nivel de referință

Management eficient al cheltuielilor și veniturilor publice.

La sfarsit faceti totalul si va uitati in tabelul de mai jos sa vedeti ce multplicator fiscal corespunde. De exemplu eu am avut 4 puncte si pentru acest rezultat corespunde un multplicator fiscal de 0.6.

Dupa ce am aflat care este multiplicatorul fiscal il ajustam cu conditiile economice curente. Aici este putin mai greu dar si mai subiectiv. In cazul meu eu cred ca economia este inca sub potential si am ajustat multiplicatorul cu 30% in sus .Am mai adaugat 30% pentru politica monetara prociclica (vezi la sfarsitul opiniei o explicatie). In final rezultatul meu este un multiplicator fiscal de 1 vs cel al CF de 0.4.

Al tau care este?

multfisc.001 multfisc.002

Cum se calculeaza ajustarea multplicatorului fiscal:

– Ajustarea în funcție de ciclul economic: dacă economia se regăsește în punctul minim al ciclului economic (output gap negativ maxim), capetele intervalelor multiplicatorilor trebuie majorate cu 60%. Dacă economia se regăsește în punctul maxim al ciclului economic (output gap pozitiv maxim), capetele intervalelor multiplicatorilor ar trebui reduse cu 40%. Atunci când output gap-ul aproape de zero, nu trebuie operate ajustări. Pentru orice situație intermediară se recomandă interpolarea lineară.

– Ajustarea în funcție de poziția politicii monetare: dacă politica monetară este perfect acomodativă (Banca Centrală nu reacționează la modificările fiscale prin majorarea ratei dobânzii), atunci capetele intervalelor multiplicatorilor se majorează cu 30%. (sursa:consiliul fiscal)

Sursa: CF si calcule proprii

11 thoughts on “Contribuie la dezbaterea despre codul fiscal si ajuta-i pe prudenti sa decida

 1. Oamenii politici nu sunt interesati decat sa castige alegerile. Cel mai simplu mod de a castiga puncte importante in alegeri este sa dai drumul la cheltuieli. Situatia din Grecia este cel mai bun exemplu. E frumos cand scad taxele dar nu intotdeauna benefic pe termen lung. BNR-ul trebuie sa aiba un rol consultant tehnic de care sa se tina seama. In concluzie parerea mea este ca modificarile prin care sunt micsorate poverile fiscale pentru firme si simplificarea legislatiei aduc mai multe beneficii pe termen lung decat micsorarea TVA si marirea salariilor .

  1. Si asta este corect. Dar codul fiscal are eliminarea taxei pe constructii speciale. Optim ar fi un cod fiscal cu mai putin de 20 de taxe si mai mici.

   1. Nu credeti (adica toti cei de aici) ca Romania are nevoie de un contingency plan fiscal? Si unul la BNR: monetar si nemonetar?

    Eu ce vad de 15 ani este ca economia ne surprimde mereu si nu stim (nu stiu ei) de ce manete sa tragem. Acum cinci ani nu erau bani si s-a intrat in panica. Acum am intrat in panica pentru ca sunt prea multi bani. Ca sa imit stilul unui cunoscut guru: suntem ca un om beat care se loveste de toti peretii.

  2. BNR nu are atributii in acest sens. Guvernul nu stabileste dobanda de politica monetara. Ar cam trebui in tara noastra sa facem fiecare ce stim mai bine sa facem (pentru ce suntem pregatiti) si sa nu mai fim universali. In opinia dvs. exista un dezacord sustineti ca trebuie “micsorate poverile fiscale” dar nu sustineti reducerea TVA. (TVA este o “povara fiscala”).

 2. Slugoii politici din “consiliul fiscal” au estimat multiplicatorul fiscal la 0,4, cand o estimare conservatoare ar fi de minim 0,7-0,8.
  Ar trebui trimis acest text si la contabilii de CAP din BNR si la acesti slugoi basishti, care ar fi cei mai fericiti cu cresteri de taxe.

 3. Argumentele tehnice prezentate sunt una, economia REALA e alta. Antreprenorii lucreaza cu cifre de afaceri, costuri, taxe: taierea si mai mult a investitiilor va fi iminenta indiferent de cifre contabile.

 4. Enter your comment here.Sunt un ignorant complet in economie, dar as dori sa ma lamuriti daca sunteti amabil,de ce daca economia noastra se bazeaza aproape exclusiv pe consum de ce nu se majoreaza TVA la 30 % concomitent cu reducerea contributiilor salariatilor si factorilor economici la 3-4 %?.

  1. Desi nu cred ca m-ati intrebat pe mine, incerc eu: Economia romaneasca nu se bazeaza pe consum, ci pe exporturi. Cresterea economica din ultimii 3-4 ani pe asta s-a bazat.

   O singura taxa foarte mare ar incuraja o evaziune peste masura, asa ca pentru a asgura venituri la buget decente este recomandabil ca statul sa ia cate putin din multe locuri, in loc sa incerce sa ia foarte mult dintr-un singur loc.

 5. Florin, criteriile propuse de tine sau de CF, ca nu am inteles cine le-a propus, mi se par in ca tin mai mult de o perceptie individuala decat de o realitate obiectiva.

  Criteriie astea au fost asa si acum 10 ani si tot asa vor fi si peste 10.

  Poate e mai bine sa ne uitam la gradul de utilizare a fortei de munca si a capitalului si a infrastructurii. Cred ca o analiza ar trebui sa identifice unde este cel mai “mare” bottle-neck din economie.

  Degeaba cresti consumul daca nu ai capacitate de productie. Degeaba stimulezi investitiile daca nu ai consum si infrastructura.

  Codul asta fiscal incearca doar “sa dea banii la oameni”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s