Estimarile BNR pentru inflatie sustin relaxarea fiscala

Raportul asupra inflatiei publicat de BNR astazi prezinta o sinteza a riscurilor pentru proiectia de inflatie. Fata de luna mai, BNR vede acum riscuri de crestere a preturilor de pe urma tensiunilor la nivel global, al politicii fiscale prociclice si productiei agricole mai mici fata de anul 2014. In analiza BNR 3 riscuri arata presiuni de crestere a preturilor si 2 sunt echilibrate.

In acelasi raport BNR prezinta doua proiectii pentru inflatie. O estimare in care include masurile din noul cod fiscal si una fara aceste masuri. Dupa aceea BNR alege un scenariu de baza in care la sfarsitul anului 2015 rata inflatiei este de -0,3% iar la sfarsitul lui 2016 de doar 0,7%. In acest scenariu DE BAZA banca centrala tolereaza o inflatie care ramane mult sub tinta inca 8 trimestre. La sfarsitul lui 2016 rata inflatiei ar ramane sub tinta aprope 4 ani. Altfel spus o politica monetara subotimala avand in vedere conditiile economice interne. Dupa aceasta perioada BNR estimaza ca inflatia creste brusc de la 0.7% la 2.9% si ramane acolo.

Am dubii serioase in ceea ce priveste estimarile de inflatie pentru perioade de timp mai lungi de cateva trimestre. Atat modelele folosite de mine cat si estimarile BNR arata ca probabilitaea sa avem dreptate pe termen lung este foarte faorte mica. Totusi, observam ceva. Dupa ce trec efectele de baza ale relaxari fiscale inflatia se stabilizeaza in jurul ratei de 2.9%. Un scenariu foarte bun.

Pana aici nu am luat in calcul riscurile. Sa presupunem ca toate riscurile pe care le vede BNR se vor materializa. O depreciere ca rezultat al unor evenimente la nivel global si o supraincalzire datorita politicii fiscale prociclice. Productia agricola este un soc tranzitoriu, BNR stie asta si il va ignora. (vezi comunicat)

Sa le luam pe rand.

Deprecierea desi ar putea sa contribuie la creterea preturilor atat estimarile mele cat si cele ale FMI dar mai ales cele ale BNR arata ca transferul de la rata de schimb la preturi este din ce in ce mai mic (pass-through). In aceste conditii leul ar trebui sa se deprecieze foarte mult pentru a crea probleme reale. ratei de inflatie

Politica fiscala prociclica in absenta reducerilor de taxe nu inseamna decat o crestere a cheltuielilor publice mult mai rapid decat PIB nominal. Fara reducerea de taxe este foarte greu sa vedem presiuni de aici pe termen scurt sau chiar mediu. Efectul aici este mult mai greu de estimat pana nu stim cum vor evolua aceste cheltuieli.

Ok. BNR vede riscuri pentru preturi in sus in perioada urmatoare. In acest scenariu cum ar fi bine sa fie rata inflatiei in perioada urmatoare: mai mare sau mai mica? Altfel spus, ai vrea sa ai aceste socuri intr-o economie cu inflatie in jur de 2.9% sau intr-una cu  deflatie? Intrebari retorice, stiu.

Sa presupunem mai departe ca economia creste peste potential in 2016. Toate riscurile s-au materializat si acum inflatia este la 4% in 2016. (am exagerat, dar ne ajuta sa intelegem). BNR stie ca in 2017 trec efectele relaxarii fiscale si inflatia poate sa ajunga la 6.2% (4+2.2). Nu uitati economia creste peste potential deja si suntem in mijlocul lui 2016 cand estimam inflatie de 6.2% pt 2017. Ce ar trebui sa faca politica monetara in aceste conditii? Ar trebui, normal, sa restranga masa monetara pentru a se asigura ca inflatia ajunge la tinta in 8 trimestre.

Dar daca nu exista relaxare fiscala si raman riscurile prezentate de BNR? In acest sceanriu rata inflatiei ar creste mult mai repede, chiar din 2015, iar BNR ar trebui sa implementeze o politca monetara restrictiva mult mai repede.

Sper ca este clar ca relaxarea fiscala, PRIN REDUCERI DE TAXE, face ca banca centrala sa trebuiasca sa inaspreasca conditiile monetare mult mai tarziu decat in scenariul in care nu exista scaderi de taxe. In al doilea scenariu, be baza estimarilor BNR si luand in calcul riscurile vazute de BNR, politica monetara ar trebui sa fie restrictiva mult mai devreme, poate din 2015.

priectie inf.001

Advertisements

One thought on “Estimarile BNR pentru inflatie sustin relaxarea fiscala

  1. Efectul de scadere a preturilor dupa 1 iunie se disipeaza mai repede decat scrie in carti. Kaufland tocmai renegociaza taxele de listare…Mega Image a incheiat procesul. Romania NU este o piata prea concurentiala doar daca privim la utilitati si carburanti si avem raspunsul: inflatia e aici!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s