Un pamflet

Impinsi mai direct, mai prin “moral suasion”, politicienii romani se indrepta catre solutia graduala-reduceri de taxe in mai mult etape.

De unde domnule graba asta, ne striga inteleptii de la inaltimea pupitrelor unde au fost numiti politic. Pai statul asta are cheltuieli mari pt a functiona normal, 40% din PIB, ne anunta ei fara sa clipeasca in continuare. Ce o sa faca statul asta daca noi reducem taxele? Normal ca si noi, inteleptii, desi facem parte din acest aparat birocratic de 25 de ani, vedem cat este de nociv. Dar ce puteam noi sa facem in ultimii 25 de ani? Nimic. Noi am tot strigat catre statul asta sa se reformeze, dar statul nimic. Noi ce puteam sa facem din interior? eram neputinciosi, intelegeti?

Asa ca noi, inteleptii, de la nivelul pupitrelor noastre unde am fost numiti politic propunem sa relaxam dar mai incet.Ce rau face o taxa pe constructii speciale? Nu a suparat pe nimeni. Sa fim seriosi, de aia nu se fac investitii in Romania pt ca se taxeaza constructiile speciale. Si daca taiem taxa asta statul din ce o sa traiasca? Nu va spusai ca are nevoie de 40% din PIB sa traiasca. Si traieste normal nu se lafaie.

Da, propunem sa relaxam in mai multe etape. Nu este nicio graba. Am stat 25 de ani la coada europei mai putem sa mai stam cateva decenii. Domnule, la noi nu merge terapia de soc. La noi este diferit. Nu vedeti? totul este diferit. Oamenii au o mana nu doua. Ai nostri nu reactioneaza la fel de bine la scaderi de taxe ca altii. La noi investitiile nu cresc cand scad taxele. Cresc doar cand le face statul. Si nu vedeti ca statul nu le mai face? Pai si aici este porblema. Vrem sa scada taxele dar nu ne gandim ca nu avem infrastructura. Cum adica domnule sa imparti costul infrastructurii pe mai multe generatii? nu domnule, o facem azi platim din taxele de astazi. asa este normal. Noi asa am invatat la scoala si asa predam mai departe.

Vedeti asta este blestemul nostru, am ajuns in 2015 cea mai saraca tara din europa cu un stat care are nevoie de 40% din PIB sa supravietuiasca. Nu e vina nimanui, asa s-a intamplat. Gradual, fara graba, fara terapii de soc. S-a intamplat pur si simplu. Norocul nostru ca am fost noi parte din stat 25 de ani, daca erau altii cine stie…

Nu ne grabeste nimeni oameni buni si dupa cum spuneam si imi pare rau ca va repet, dar sa intelegeti si sa stransmiteti mesajul corect mai departe: statul are nevoie de 40% din PIB sa traiasca. Acum sa fim seriosi, nu ajung 60% din PIB pentru sectorul privat sa fie ok? Ei vedeti domnilor, aici este alta problema. Vreti ca statul sa supravietuiasca in 40% din PIB iar voi vreti sa va faceti de cap cu celelalte 60%. Nu este drept. Asa ceva un o sa permitem atat timp cat noi suntem statul.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s