Neclaritati in comunicarea de la BNR

Ma chinuie de cateva zile aceasta fraza din comunicatul BNR:
“CA al BNR reafirmă că deciziile sale vizează asigurarea stabilității prețurilor pe termen mediu într-o manieră care să sprijine creşterea economică într-un cadru macroeconomic sustenabil, în condiții de păstrare a stabilității financiare.”

Este simplu. Societatea a oferit un mandat clar bancii centrale: stabilitatea preturilor pe termen mediu. Pentru a face din BNR o banca centrala responsabila societatea a definit preturi stabile printr-o rata de inflatie care reprezinta o tinta pe termen mediu pentru banca centrala. Un Parlament ingrijorat de bunastarea societatii s-ar fi intrebat pana acum de ce exista difernete intre inflatia estimata si tinta, sau inflatia realizata si tinta.

BNR are independenta in ceea ce priveste modul in care foloseste instrumentele din dotare pentru a ajunge la tinta. In plus, BNR a adaugat o serie de situatii in care este exonerata in cazul ratarii tintei de inflatie. Ok.

Dar acum BNR apare cu cateva conditii noi:
– intr-un cadru macroeconomic sustenabil
– in conditii de pastrare a stabilitatii financiare.

Ca societate avem trei probleme majore.

Prima, nu stim exact ce inseamna “macroeconomic sustenabil” si “in conditii de pastrare a stabiitatii financiare”. Pentru noi poate insemna ceva pentru BNR altceva. BNR poate sa schimeb definitia de fiecare data pentru a satisface obiective personale sau ale clasei politice, oricum nu stim ce inseamna.

A doua, ramane tinta de 2.5% cea care in viziunea BNR indeplineste toate aceste conditii sau BNR are alta tinta de inflatie in minte? BNR nu este foarte clara aici si nu are niciun motiv sa fie. De aceea ar trebui sa intrebam.

A treia, modul in care BNR a formulat aceasta fraza seamana foarte mult cu extienderea mandatului BNR fara schimbarea statului.

Acestea sutn intrebari la care ar trebui sa raspunda guvernatorul in conferintele de presa. Restul sunt pareri personale.

Revin cu o analiza mai ampla.

Advertisements

6 thoughts on “Neclaritati in comunicarea de la BNR

 1. Te rog sa adaugi inca o intrebare, poate raspund intr-o conferinta:
  BNR vede ca se formeaza o alta bula? au inceput sa creasca preturile la imobile.
  Ar trebui sa le trimitem mail, scrisoare recomandata… sa ii anuntam ca teoretic si practic ei trebuie sa se ocupe, dar MULT bine ca in 2007-2008.

  1. Fii serios omule, nu e nicio bula. Atata timp cat cresteea preturilor imobiliare nu se departeaza prea mult de cresterea PIB + deflator nu e nicio bula.

   Este chiar contraproductiv ca BNR sa se puna contra unei cresteri sanatoase a pretutilor activelor. Cine ar mai face investitii atunci?

   1. @Nicu daca faci parte din cei care au case de vanzare te inteleg si este normala parerea ta, dar daca nu iti reamintesc …

    In 2009, cand bancile le-au cerut celor cu credite sa sa mai aduca garantii ca locuinta lor a pierdut din valoare, si eventual sa puna si casa parintilor garantie, din acest motiv s-a intamplat…

 2. De ce apar atat de putine voci care sa verifice comunicatele BNR si respectiv declaratiile guvernatorului. Mai mult, apare la orizont acel super-organism autoritar condus de acelasi guvernator, fara vreun control parlamentar sau public. Cum combatem atat de multa putere? Exista vreo asociatie, vreo initiativa concreta, practica, dincolo de comentarii ca ale mele, online, benigne?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s