Politica monetara a trecut brusc la descurajarea cresterii economice

Banca centrala a decis din luna iulie a acestui an sa mentina neschimbate dobanda de politica monetara si ratele pentru rezerve minime obligatorii. Chiar daca inflatia a ramas sub tinta in ultimii doi ani si este estimata sa ramana sub tinta pana martie 2017. O dovada clara ca politica monetara a fost mult prea restrictiva in perioda precedenta pentru conditiile economice.

Totusi, deciziile bancii centrale de a nu actiona pentru a aduce inflatia la tinta cresc costurile REALE din economie. Sa luam ca exemplu ratele dobanzilor pentru credite in lei. Sa presupunem ca acestea raman neschimbate in urmatoarea perioada si rata inflatiei este cea estimata de BNR. In acest scenariu rata reala pnetru credite in sold ajunge la 9.6% in martie 2016 iar pentru creditele noi la 8.6%. Daca folosim estimarea de inflatie facuta cu doar cateva luni mai devreme de BNR ratele reale ar fi continuat sa scada si nu ar mai fi ajuns peste nivelul curent.

ratarealacredite.001

Prin faptul ca nu a reactionat pentru a aduce inflatia la tinta BNR a inasprit deja conditiile monetare din economie. Astfel pe termen scurt rata reala pt dobanda de politica monetara a crescut de la 1.5% la 3.3% si va ajunge la 4.5% in martie 2016-daca BNR nu reduce dobanda de politica monetara in perioada urmatoare. In scenenariul pesimist cand inflatia viitoare o sa fie varianta cea mai pesimista a BNR, rata reala a dobanzii de politica monetara ajunge la 6% in martie 2016.

ratarealamonpol.001

Pentru economie conteaza dobanda reala. Deciziile pentru investitii si economisire se iau pe baza ratelor reale de dobanda. Banca centrala stimuleaza sau descurajeaza (elimina) cresterea economica prin manipularea ratei reale de dobanda versus o rata reala neutrala (Croitoru august 2015). Desi nu stim care este rata reala neutrala din economie este greu sa ne imaginam ca ar fi mai mai mare de 4.5% in asa fel incat politica monetara sa ramana relaxata in perioada urmatoare. De fapt este mult mai sigur sa spunem ca incepand cu luna iunie a acestui an banca central a apasat puternic pe frana si in acelasi timp a tras si frana de mana.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s