Politica monetara stimuleaza din nou consumul pe baza de credit

Nu exista inflatie fara bani. Nu exista bule fara bani. Politica monetara prociclica are puterea sa destabilizeze economia prin stimularea perioadei de “boom” si accentuarea perioadei de “bust”.

In 2015 masa monetara in sens restrans a ajuns sa aiba o dinamica anuala de 26% fata de 9% cat era la sfarsitul lui 2014. Tot in 2015 dinamica anuala a creditelor pentru consum in lei a crescut de la 2% la 30%. Ca sa va faceti o idee in 2008 creditele pentru consum in lei cresteau cu 40% pe an.

Istoria se repeta, politica monetara prociclica stimuleaza consumul finantat prin credit. Sa vedem daca si de data aceasta totul se termina la fel ca in 2008/2009.

creditconsum.001

Creditele pentru consum in lei reprezinta 30% din total credite in lei. Creditele ipotecare in lei reprezinta doar 14% din total credite lei.

8 thoughts on “Politica monetara stimuleaza din nou consumul pe baza de credit

 1. Istoria se repeta dar niciodata la fel prin cauze si particularitati ci doar prin efecte. De-aia toate crizele ne prind nepregatiti ca vin brusc si mereu vor veni crize ca asa e omu. Sunt alimentate de schimbarile de generatii cu mentalitatile si tehnologiile specifice. De-aia si comparatia cu 2008 nu mi se pare corecta pentru ca atunci erau alte conditii (intrarea in NATO, UE, romanii trimiteau cate 5-7 mrde pe an acasa veneau bani in tara investitii etc) plus ce faceau aia pe Wall St. pe cand acum abia s-au refacut capitalurile si incep investitiile (private ca statu nu misca nimic) iar afara se baga bani sa forteze inflatia. Politica monetara deocamdata n-are cum sa contracareze cresterile de salarii si reducerile de taxe ca sa franeze creditarea (sa creasca dobanda?) si cresterea consumului pompata de guvern nu de BNR. (cum zicea Ponta: daca nu crestem salariile si reducem taxele acum cand merge treaba bine atunci cand?). Pe de alta parte depinde si la ce raportezi cresterea creditului pentru ca daca dau credit 10.000 de lei trim I si 20.000 trim II deja am 100% crestere desi ca valoare e nimic fata de milioane in perioada 2008 (dau un ex ca nu stiu valorile absolute). Procentele si efectul de baza pot pacali. Deci n-o sa fie nici un 2008 reloaded. Si daca o sa fie ceva o sa vina tot de afara dar fireste ca tot BNR va fi de vina šŸ™‚
  Ai fi putut sa-ti inchei articolul cu o prognoza: va fi sau nu va fi scenariul 2008 fara intrebare. Deja unii afara dau 2016-2017 urmatoarea criza. Si-au asumat riscul unei prognoze ex-ante.

  1. In loc sa te chinui atat nu mai bine cereai la statistica la voi sa-ti dea datele? Stocul creditului pentru consum in lei este la nivelul celui de la inceputul anului 2008, asa ca argumentul cu baza pica.
   Eu doar arat aici legatura intre politica monetara si creditul pentru consum. Stimulat in perioada 2005-2008 si la fel dupa 2013.
   Am explicat in alta parte (FB, cei peste 3000 de oameni au citit, au inteles, nu au reactionat irational al criza etc) de pe 19 August ca nu vad o criza acum si de ce. Am explicat de ce cei care tot arunca cu criza in Romania in 2016 nu au habar, dar ii inteleg dupa ce au gresit in 2008 acum sufla si in iaurt. Am prognoze, sunt si in piata este ok. eu nu fac doar analize doar dintr-un turn de fildes si pe urma incerc sa ma acopar nefacand publice datele etc.

   In ceae ce privest BNR sau chiar si politica economica. Chiar daca o criza vine de afara conteaza cum raspunzi la criza. Daca o faci ca BNR sau cum o face Rusia, asta este dai cu capul de pereti. In acelasi timp conteaza si cum te prinde socul ala negativ-adica ce ai facut tu cu politica monetara pana la criza – ai fragilizat situatia economica sau nu. stiu e complicat. ai pareri mai bune, asta este slabuta.

   1. Daca eram de la ei aveam un alt nivel de argumente, nu crezi? šŸ˜€ Nu oricine care nu e de acord cu atacurile astea la BNR care s-au intetit de la o vreme (de fapt asupra lui Isarescu) are vreo legatura cu ei. Asa imi dau seama cat de distorsionata e imaginea publica in tara asta a multora. Toata lumea e suspicioasa.
    La cei care prevad o noua criza in 2016-2017 era vorba de cei de afara nu de la noi, privind o criza tot afara nu la noi si care au prevazut-o si pe cea din 2008. Nu prea ma intereseaza ce spun ai nostri (poate 2-3 max). Vrand sa nu scriu mult poate ca nu ma fac inteles suficient de aici si multe divergente.

   2. da, am vazut atacurile la Isarescu. nu ma intereseaza. eu am ce am cu politica monetara, politica economica etc. in rest, ce fac securistii intre ei este treaba lor. šŸ™‚ Eu nu pot sa fiu suspectat de nimic pt ca eu critic constructiv politica monetara de prin 2005.

    Piata financiara are nevoie de o corectie dar nu cred ca se va extinde asupra economiei reale. Economia reala in tarile dezvoltate abia acum isi revine. Este nevoie de acumulare de tensiuni pentru urmatoare criza.Dar nu am dubii ca suprareglemtarea +interventia statului vor pune umarul serios la constructia urmatoarei bule.

 2. “Piata financiara are nevoie de o corectie dar nu cred ca se va extinde asupra economiei reale. Economia reala abia acum isi revine.” e uite si o idee cu care sunt de acord (nu ca ar conta) šŸ™‚ Si pariu ca tensiunile se vor acumula acolo unde nu se uita nimeni, ca toti se uita unde au mai fost. Daca stai sa te uiti toata planeta si mai ales Europa e vraiste, iar din haos n-ai cum sa vezi unde ce se formeaza si cand (apropo si de refugiatii care vor crea probleme si economice si sociale).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s