Pe scurt, in apararea pietelor libere

Bogdan Glavan revine asupra subiectului de ieri si isi sustine punctul de vedere – nu totul ar trebui sa fie pt vanzare.

Am cateva lucruri cu care nu sunt de acord. Vorbim de piete libere ceea ce nu inseamna ca vorbim neaparat de un sistem capitalist. Asa ca eu nu o sa duc discutia in acea directie si doar o sa ma limitez la piete libere. Chiar ar trebui sa fie totul pt vanzare sau pentru unele lucruri nu ar trebui sa existe piete?

In momentul in care relaxam conditia de piete libere si permitem ca unele produse sa nu fie moral sa fie vandute in piata libera atunci introducem un element major de subiectivitate. Bogdan crede ca in cazul producatorilor de medicamente nu se justifica o piata libera dar in acelasi timp din ce am inteles sustine fermele de animale exotice din Africa. Bogdan se opune (din ce am inteles) unei lumi fara frontiere in care populatia sa se miste libera desi doreste un stat cat mai mic sau eliminat total. Eu de exemplu sustin libera circulatie a populatiei si din motive foarte subiective sunt impotriva fermelor de animale exotice pentru vanatoare (nimeni nu este perfect).

Intotdeauna vom gasi exemple la extrema pentru a sustine un anumit punct de vedere. De exemplu este normal ca atunci cand prezinti o problema cu un caracter pozitiv (trecatorul insetat) vs caracterul negativ (proprietarul rau de apa din desert) audienta sa sustina caracterul pozitiv. Dar daca schimbam putin povestea si spunem ca trecatorul avea ceva de oferit in schimbul apei? Altfel spus intotdeauna va exista un pret pentru o tranzactie voluntara daca permitem piete. Nu neg ca exista pe lumea asta si sociopati sau oameni rai in adevaratul sens al cuvantului si care vor doar sa faca rau. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa punem conditii pietei libere. Ar fi cel mai tampit motiv sa conditionam pietele pentru ca unii oameni sunt rai si sociopati.

Din punctul meu de vedere pe langa idei noi doua lucruri au ajutat omenirea sa avanseze: piete (cat mai) libere si respectarea dreptului la proprietate. Aceasta combinatie a livrat intotdeauna un rezultat superior oricarei alternative.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s