Banca centrala poate sa comenteze dar nu sa influenteze politica fiscala

Codul fiscal a fost votat in Parlement prima oara la sfarsitul lunii Iunie. A fost votat de majoritatea parlamentarilor. Dupa votul din Parlament codul fiscal a fost trimis spre promulgare la administratia prezidentila.

La exact o luna dupa votul din Parlament, Presedintele Romaniei prezinta public primele dubii referitoare la codul fiscal intr-un discurs in cadrul unei conferinte gazdutia de BNR. Dupa inca doua zile Presedintele trimite codul fiscal inapoi in Parlament pentru reexaminare.

Intre votul initial din Palamentul Romaniei si retrimiterea codului fiscal pentru reexaminare a avut loc o campanie impotriva masurilor din codul fiscal. Creditorii internationali, Consiliul Fiscal si BNR au exprimat opinii care prezentau relaxarea fiscala ca pe o amenintarea la macrostabilitate si sustenabilitate.

Fara dovezi clare putem sa spunem doar ca este o coincidenta ca Presedintele Romaniei a retrimis codul fiscal in Parlament dupa o discutie la BNR. O coincidenta nefericita pentru bunastarea Romaniei pe termen lung din punctul meu de vedere. Dar a trecut si nu prea mai avem ce sa facem acum.

Totusi, ramane un lucru pe care nu cred ca societatea l-a discutat. Cel putin nu la fel de serios si in detaliu cum a discutat despre efectele relaxarii fiscale pentru macrostabilitate si sustenabiitate. Nu s-a discutat despre rolul jucat de banca centrala in aceaste dezbatere. Este acceptabil sau nu ca BNR sa comenteze deciziile de politica fiscala?

Daca intrebi la BNR (vezi aici) o sa-ti raspunda ca este acceptabil. Dupa criza din 2008 s-au inmultit mesajele bancilor centrale despre politica fiscala. Nu spune nicaieri in teorie ca este optim pentru o banca centrala sa comunice despre sau sa influenteze politica fiscala bancile centrale au inceput sa vorbeasca din ce in ce mai mult despre acest subiect fara niciun fel de autocenzura. Cel putin eu nu am gasit nimic in teoria economica care sa justifice astefel de actiuni.

Este clar pentru toata lumea ca politica fiscala nu trebuie ignorata de politica monetara (mai multe aici). Dar trebuie sa facem o clarificare. Pentru politica monetara conteaza politica fiscala sau efectele politicii fiscale? Cele doua interpretari sunt foarte diferite. In primul caz politica monetara ar influenta o politica implementata de alta institutie a statului. Desi atat la BNR cat si in guvern sunt persoane numite, in al doilea caz legatura cu intentiile electoratului este mai puternica. Al doilea caz este relevant pentru banca centrala. Politica monetara are ca obiectiv pe termen mediu stabilitatea preturilor. Banca centrala reactioneaza la efectul socurilor care influenteaza dinamica preturilor pe termen mediu. De multe ori cand banca centrala observa un soc temporar, pretul petrolului sau rata de schimb, nu raspunde cu nicio masura pana nu este sigura ca preturile pe termen mediu sunt influentate si nu cele pe termen scurt.

Totusi, bancile centrale, nu numai BNR, considera ca ar trebui sa comenteze deciziile de politica fiscala. Daca ar comenta doar prin prisma efectelor posibile ale politicii fiscal asupra preturilor pe termen mediu nu as avea nimic de obiectat. Dar daca banca centrala incearca de fapt sa influenteze politica fiscala? Daca banca centrala incearca sa schimbe o decizie de politica fiscala? Aceasta situatie nu trebuie acceptata (tolerata) de societate. Din pacate este foarte greu sa identifici intentiile bancii centrale pentru ca nu este foarte clar cand banca centrala vorebeste de efecte si cand incearca sa schimbe o decizie de politica fiscala.

In Romania a fost foarte clar. Banca centrala se opunea unei relaxari fiscale pentru ca in viziunea proprie influenta dinamica preturilor pe termen mediu. Astfel, banca centrala a incercat si a reusit sa schimbe codul fiscal aprobat in Parlament. In forma promulgata de Presedintele Romaniei unele masuri de relaxare votate initial au fost amanate.

Acest mod de lucrur este periculos. Banca centrala putea sa comenteze efectele codului fiscal asupra preturilor pe termen mediu. Doar atat. Nu avea, din punctul meu de vedere, dreptul sa incerce sa schimbe codul fiscal. Daca estimarile bancii centrale se adevereau atunci banca centrala stia ce sa faca (nu stim daca ar fi facut ) pentru a aduce preturile la tinta pe termen mediu. Dar este posibil ca estimarile BNR sa nu fi fost corecte (asa cum vedem acum, aici). De aceea este important ca politica monetara sa nu se bazeze doar pe estimari si sa astepte sa vada primele efecte ale unui soc pentru dinamica preturilor pe termen mediu.

Cele mai recente date ne arata ca pericolul inflationist pe care il vedea banca centrala in urma relaxarii fiscale nu se va materializa. Din pacate pentru economia reala aceasta informatie vine prea tarziu si ramane cu un cod fiscal schimbat. Un cod fiscal care in continuare pedepseste investitiile. In mare parte acest cod fiscal este rezultatul interventiei bancii centrale care nu s-a oprit doar la a prezenta posibilele efecte ale unei relaxari fiscale.

Cum ramane cu mix-ul de politici economice? Mix-ul de politici economice nu inseamna ca politica monetara decide pentru politica fiscala si nici invers. Fiecare are un obiectiv pe care trebuie sa-l atinga. Politica monetara trebuie sa livreze preturi stabile pe termen mediu. Politica fiscala trebuie sa livreze un buget echilibrat pe temen mediu (sa alterneze deficit cu surplus). Cand banca centrala, asa cum s-a intamplat la noi, incearca sa schimbe o politica fiscala inseamna ca ori nu are incredere in cei care implementeaza politica fiscala ori in obiectivul politicii fiscale. Foarte probabil sa aiba dreptate, dar nu este rolul bancii centrale. Mai ales al unei banci centrale care nu a aratat pana acumc a poate sa-si atinga propriile obiective. Si chiar si in aceste conditii nu cred ca BNR ar accepta dezbateri initiate de guvern sau Parlament care sa puna sub semnul intrebarii sau chiar sa influenteze modul de implementare al politicii monetare.

Gradul ridicat de coruptie in randul politicienilor a scazut increderea populatiei in acestia si implicit in deciziile pe care le iau. De cele mai multe ori acest scepticism al societatii este oportun. Dar o clasa politica corupta nu inseamna automat o banca centrala capabila sa rezolve toate probelemele din economie. Nu inseamna ca banca centrala are raspunsurile corecte. Asa cum clasa politica este judecata prin prisma prorpiilor decizii si rezulatate asa ar trebui sa judecam si banca centrala si politica monetara. O analiza facuta de economisti independenti (rationali suntem toti, poate doar cei care prezinta analize pentru a-si asigura o sinecura sa fie irationali desi ei ar spune ca sunt rationali) ar arata ca nu exista foarte multe motive pentru care sa acceptam opinia BNR cu privire la codul fiscal. De fapt exista la fel de multe ca cele pentru care ar trebui sa acceptam opinia guvernului despre modul de implementare al politicii monetare.

Referinte

Willem H. Buiter, 2014, CENTRAL BANKS: POWERFUL, POLITICAL AND UNACCOUNTABLE?

https://florincitu.wordpress.com/2015/08/17/din-nou-despre-politica-monetara-politica-fiscala-si-ciclul-economic/

https://florincitu.wordpress.com/2015/09/25/in-asteptarea-deciziei-bnr-de-saptamana-viitoare/

Mirela Roman, De ce comenteaza bancile centrale masurile fiscal-bugetare? http://opiniibnr.ro/index.php/macroeconomie/63-de-ce-comenteaza-vorbesc-bancile-centrale-masurile-fiscal-bugetare

Advertisements

2 thoughts on “Banca centrala poate sa comenteze dar nu sa influenteze politica fiscala

  1. BNR a inventat mereu dusmani imaginari. Si fiind imaginari i-a invins intotdeauna. Cu problemele reale a fost mai greu.

    Modificarile la codul fiscal fata de proiectul initial au fost oricum minore, parca pentru a da satisfactie cuiva. Si astfel se va dovedi din nou ca BNR a avut dreptate, chiar in ipoteza in care economia o va lua razna.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s